Vilken tur vi åkte iväg!

Lördagen 26 juli åkte vi till nordvästra Skåne för att se om några fåglar orkade visa upp sig i sommarhettan. Tro´t om ni vill men vi fick full pott, närmre 70 arter vilket var långt över förväntan. Det viktigaste är naturligtvis inte antalet utan det är vilka arter vi ser, var och när vi ser dem. Att vi sen dessutom räknar arterna gör det hela lite roligare.

Vi hade en liten tveksamhet till att hålla denna exkursion just p g a värmen. Inget regn, som trycker ner fåglarna, innebär som regel att de inte rastar utan drar direkt mot Vadehavet vid Danmarks västkust.

Iväg bar det, 3st åkte från Hörby till mötesplatsen i Stockamöllan. Vi hoppades naturligtvis att vi skulle bli några fler och det blev vi, mycket trevligt. Totalt 10st Gjusar drog mot nordväst i den lugna morgontrafiken. Det enda som störde var faktiskt en polisbil, inga blåljus men trängde sig likväl förbi oss där vägen bara har en fil. Dåligt omdöme om man så får säga, kanske inget körkort? Kanske ingen utryckning? Vi var framme vid Utvälinge kl 07.30.

Förra året vid samma plats och tidpunkt hann vi bara skåda 1 timme innan himlen öppnade sig och förblev öppen. Idag hängde hotet med regn och åska över oss enl väderexperterna. Men vi hade tur, inget regn utan varmt och skönt som alla andra dagar sista tiden.

DSCN2862
Ser ni skuggorna i vattnet, det är gjusarna!

Vi kom inte långt ut på bryggan förrän vi fick se den första fiskgjusen för dagen. Han badade och plaskade och såg ut att njuta i fulla drag. Eller så slogs han med ett byte? Nä, det var nog ett bad han tog, fåglarna behöver svalka av sig i värmen de också. Här var gott om fågel, storspov i mängd, strandskata, grönbena, drillsnäppa, pilgrimsfalk, gluttsnäppa, svartsnäppa, måsar och trutar av alla de slag osv.

DSCN2863
Vilken underbar morgon vid bryggan i Utvälinge!

När vi var nöjda på denna plats traskade vi vidare ut mot havet. Vädret var helt perfekt, vinden alldeles ljum och solen hade klättrat en bit upp på himlavalvet. När vi kom till vasskanten hörde vi ljudet från skäggmes, det som påminner om att man knäpper på en pianosträng. Det var ungarna som var ute och tränade sin flygförmåga. De har ännu inte lärt sig att dyka ner direkt i vassen som de ”gamla” utan satt högst uppe på vipporna och lät sig beundras till vårt stora nöje. Riktiga sötnosar!

DSCN2869
Skäggmes, en har morgongymnastik.

Ute vid stranden mötte vi två bekanta från Kof:s fågelförening, Thomas och Carina. Thomas är den som har fixat och hjälpt oss med vår hemsida, riktigt trevligt att se dem här.

DSCN2881
Kofare och Gjusar.

Ute i vattnet var det gott om fågel. Samma arter som innanför vassen plus små- och storskrake, st strandpipare, 1 ensam ljungpipare, storskarv, ejder, gravand, sädesärla osv.

DSCN2880
Kullen långt borta.

DSCN2885
Ser ni ljungpiparen?

Efter en stund frågar Joakim om någon ville hjälpa honom med en fågel han såg i tuben. Han var inte säker men trodde att han såg en dvärgmås. Och visst var det så, Joakim hade upptäckt 1 st mås med svart huvud bland alla de andra. Det gäller att ligga i, bra Joakim!

DSCN2896
Dvärgmås som promenerar ut ur bilden trött på fotograferna.

DSCN2901
 Söt blomma vid parkeringen.

När vi kände oss färdiga med denna plats drog vi oss tillbaks mot bilarna. Vi var rejält kaffesugna nu men beslöt att vänta tills nästa stopp som blev Rönnen. Inte så långt bort. Vi fikade vid det lilla huset i träddungen.

DSCN2903
Lugn och skön fikapaus.

Där satt vi i solen och njöt av medhavd matsäck. Någon skådade under tiden och ropade att det kommer en falk till och denna gång visade det sig vara en lärkfalk. Vilket flyt! När vi andra fikat klart skådade även vi en stund på denna plats. Gert-Åke upptäcker en säl på en sten. Ingen annan såg och Gert-Åke skall försöka beskriva för oss var den låg. På en sten därute, ni ser hans huvud. Sa du Stenshuvud? sa någon. Nä, vi är vid Rönnen inte Stenshuvud. Ett gott skratt för oss alla. Vi såg sälen till sist, Gert-Åke hade alldeles rätt.

När vi gick härifrån passade vi på att stoppa i oss lite björnbär. Små, svarta, söta bär. Inte för att jag vet men tror att de hade varit lite större om det regnat lite emellanåt. Eller hur ligger det till?

DSCN2904
Gravand, ungfågel.

DSCN2905
Tofsvipa.

DSCN2906
Rosenvial vid fikastugan.

DSCN2908
Näpen stuga vid Rönnen.

Vi gick en bit längre in från fikaplatsen, fick höra gransångare bl a. Vid strandkanten gick gluttsnäppa, strandskata, grågäss i mängd mm.

DSCN2915
Här beundrar vi gluttsnäppa.

Vi fortsatte ännu en bit in. Till de små pölarna. Åtminstone är det pölar när det regnar men nu var de snustorra. Här fick vi skogssnäppa, tofsvipa, m strandpipare, grönfink, hämpling, pilfink, ängspiplärka, glada, brun kärrhök mm. På bortsidan av den intorkade pölen gick en flock vitkindade gäss.

DSCN2919
Vitkindad gås.

Nu var det riktigt varmt. Solen pressade och det var inte mycket till vind som kunde svalka oss. Vi gick tillbaks mot bilarna för att köra en bit bort och göra ett sista stopp vid Farhult.

DSCN2909
Ogräs eller inte lika vackert ändå.

Parkeringen vid Farhult talade om att det inte var många på stranden idag, vi tog våra tuber och traskade ut mot vattnet. Hade det varit fullt med badgäster hade vi nog stoppat exkursionen vid parkeringen.

På stranden fanns en familj som tränade sina barn med att rida häst. Pappan manade på barnen så det hördes långväga. OS-medalj i sikte?

DSCN2921

Ute vid viken, dit vi tagit oss längs vasskanten, fick vi se ännu mera storspov, grågås, sädesärla, tofsvipa, kråka, gräsand och skärfläcka. Skärfläckan var en ny art för dagen och riktigt trevligt att se dem här. Det är en vacker fågel. Thomas och Carina, som var före oss, tipsade oss om myrsnäppa men dem hittade vi inte.

Vi letade igenom hela strandsträckan men kammade noll. Där ser man hur fågelbilden kan ändra sig bara inom en halvtimme. Ena stunden här för att i nästa stund flyga en bit bort.

Här avvek undertecknad medan grabbarna körde vidare till Hasslarps dammar. Där spädde de på artlistan med rörhöna, gulärla, smådopping och brushane.

Margareta

Artlista

Knölsvan, grågås, vitkindad gås, gravand, kricka, gräsand, ejder, knipa

Småskrake, storskrake, smådopping, skäggdopping, gråhakedopping, storskarv, gråhäger

Röd glada, brun kärrhök, fiskgjuse, lärkfalk, pilgrimsfalk

Rörhöna, sothöna, strandskata, skärfläcka, m strandpipare, st strandpipare, ljungpipare, tofsvipa

Brushane, enkelbeckasin, storspov, svartsnäppa, rödbena, gluttsnäppa, skogssnäppa, grönbena, drillsnäppa

Dvärgmås, Skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, kentsk tärna, fisktärna, silvertärna, småtärna

Tamduva, ringduva, tornseglare, sånglärka, ladusvala, hussvala, ängspiplärka, gulärla, sädesärla

Stenskvätta, koltrast, rörsångare, gransångare, skäggmes, blåmes, talgoxe

Skata, råka, kråka, stare, pilfink, grönfink, hämpling, sävsparv