Yes!! Vi trotsade vädergudarna!!

Idag, den 20 februari, höll vi nästan på att gå miste om ännu en exkursion. Men skam den som ger upp innan ett ärligt försök att trotsa vädergudarna!

Igår var det strålande väder…..idag regn, snö och rusk! Usch!!

På schemat stod dammarna vid Lunds reningsverk och därefter västkusten. Hur blev det då?

4 tappra gjusar drog från Hörby mot Gårdstånga 07.30. Det stänkte lite på vindrutan men vi höll tummarna för att det bara skulle bli tillfälligt. Vid Gårdstånga mötte vi några andra tappra skådarkompisar. Jan i Dalby körde direkt till dammarna. Totalt blev vi 9 gjusar.

Vi kan väl bara bekräfta att vi kände oss ganska besvikna över dagens väder med tanke på hur det var igår. Vi får trösta oss med att för varje gång det är rusk så närmar vi oss en solig härlig dag med lärkan kvittrande högt över våra huvuden. Och tranorna kommande i stora V flygandes mot Pulken eller någon annan plats med solen lysande från en klarblå himmel. Det gäller bara att ha lite lite tålamod.

När vi parkerat bilarna tog vi våra tuber och vandrade längs dammarna på den bortre sidan. Lite mindre vind kändes det som. Vi gjorde många stopp. Vi njöt av bläsänder, vigg, storskarv, smådopping, gråhäger mm

DSCN9308
Det tappra gänget!

Gärdsmygen visade upp sig likaså steglitser. Kungsfiskaren visslade till längs bäcken.

DSCN9327
Storskarv, så vackert skiftande i sin fjäderdräkt.

DSCN9335
T o m fjädrarna på viggarnas rygg lyfte i blåsten.

DSCN9345
Gråhäger andra sidan dammen.

DSCN9352
Bläsand.

DSCN9365
Knölsvan med näbbdropp!

Vi hade en önskan om att få se vitögd dykand, den har rapporterats i flera veckor, men den turen hade vi inte. Den låg nog och tryckte i lä någonstans.

Totalt tog promenaden ungefär 1,5 timme. Lena och jag gick sist och njöt av vinden som svepte runt oss.

Trots vindens tjut i trädtopparna uppfattade Lena ett sprött ljud från bäcken. Kunde det vara kungsfåglar…..nej, inte en chans att vi kunde höra dem i blåsten. Vi stod där och lyssnade och spejade och då till vår stora glädje kom det små vita bollar farandes i luften. Stjärtmesar!! Nu är både Lena och jag bortskämda med att ha haft dem vid vår fågelmatning i vinter, men ändå. Vi blir lika glada varje gång vi ser dem.

Vi blev lite bak killarna då jag ville försöka få en bild på smådoppingarna. Vilka snabba rackare!! Mer under vattnet än över.

DSCN9376
Smådopping!

Sen blev det ju rätt så roligt när vi kom tillbaks till bilarna och berättade om stjärtmesarna för killarna som gått före.

Lars-Olof blev helt matt! Nej, säg inte det…..jag har inte haft en enda stjärtmes i år, stönade han! Synd om honom, tänkte vi nog. Bättre tur nästa gång Lars-Olof! Vi unnar dig verkligen att få dessa små bollar på din lista. Inte minst med tanke på alla dina fina obsar som du delar så generöst med dig av till oss alla som följer i dina fotspår. Du är en redig kompis!!

Vi bestämde oss för att ta vår fikapaus, på plats, på stående fot. Det var inte riktigt läge att leta upp en sittplats. Det gällde att röra på sig och hålla värmen.

DSCN9385
Fikat smakade gudomligt!

Efter fikat kom det regn, snöblask och vi som följt väderrapporten visste att nu skulle det bli så här några timmar framåt. Så här avslutade vi dagens exkursion och gladde oss åt allt vad vi fått se.

Margareta

 

Artlista

Knölsvan  kanadagås  bläsand  gräsand  brunand  vigg  knipa  salskrake  storskrake  fasan

smådopping  skäggdopping   storskarv  gråhäger  sparvhök  ormvråk  pilgrimsfalk

sothöna  skrattmås  fiskmås  gråtrut  ringduva  kungsfiskare  gärdsmyg

koltrast  stjärtmes  blåmes  talgoxe  skata  kaja  kråka  korp  steglits