Var är gåsen?

Lördagen den 1 februari letade vi gås. Gås av alla de slag var välkomna på artlistan.

Vi samlades vid vår vanliga plats i Gårdstånga. Tanken var att vi skulle ha nära till gässen men när några av grabbarna varit ute för att leta kom de tillbaks något snopna. Alla gäss som stått på åkrarna dagarna innan hade flyttat på sig. Vad göra?

Vi tog en runda på småvägar, för att kanske upptäcka några av gässen, för att senare så småningom komma till Vombsjöns västra ängar.

Vi körde norrut precis vid Gårdstånga men inte på motorvägen utan vi tog grusvägen som går bredvid den södergående E:22an. Det var nog många trafikanter på E:22an som gnuggade sig i ögonen när de mötte 7 bilar i karavan med bara en gräsremsa emellan. De skulle bara vetat att det gjusar på väg!

Den första fågel vi upptäcker är en tornfalk som, väl kamouflerad, slagit sig ner vid vägkanten. Den satt lugnt kvar i det bruna gräset medan alla bilarna rullade förbi i sakta mak. Kanske lite yrvaken såhär på morgonkvisten?

Inte såg vi mycket fågel där vi kryssade fram på vägarna. Det hade varit snöstorm dagarna före och vi såg mycket tydligt vilka vägar som låg i rätt riktning för att slippa snödrivor. De vägar som låg fel hade drivor långt över våra biltak. Tjusigt att se men inget vidare när man måste ta sig igenom och sikten är obefintlig.

Men sikt hade vi idag och lite vind men inget som störde.

Vi kom förbi Roslövsholm, tog höger in på den väg som hade dagens högsta drivor för att komma fram till vägen som går mellan Gårdstånga och Flyinge. Det blev inga långa sträckor vi transporterade oss.

Nu tar vi vänster, kör genom Flyinge och Harlösa, för att vika ner till Vombs västra ängar. På höger sida med Vombsjön på vänstra upptäcker någon en varfågel i toppen på en gran . Nästan på samma plats som alltid, kanske samma individ.

Vi kör förbi rökeriet och ner på parkeringen. Här står vi en stund och är lika förvånade igen….inga gäss så långt ögat når.

Vi kör till tornet, en liten bit bort, för att äntligen få i oss lite fm kaffe. Nu hade vi väntat länge. När vi står där är det någon som uppfattar att en kungsfiskare flyger förbi i diket. Tror det var Joakim. Han fick en liten snabb skymt av den också. Den flög mot Vomb, vilket var lite oväntat. Medan vi stod i tornet och letade efter den var det någon annan som upptäckte en gärdsmyg som flög runt och underhöll oss en god stund.

DSC_0787
Fikapaus för Gjusarna, foto Margareta

Nu skulle vi köra till Vombs ängar. Där brukar i varje fall alltid vara gäss!!

När vi körde längs vägen upptäckte Gunder, första bilen, att kungsfiskaren satt i ett buskage bredvid vägen. De flesta hade turen att se den medan några kammade noll.

Vi körde i sakta mak mot ängarna. Nuuu skulle vi skåda gäss! Vilken flopp! Inte en gås….ingen grågås eller vitkindad eller bläs eller kanada osv osv. Vilken underlig dag.

Vad göra? Jo, Krankesjön fick bli vår räddning. På vägen dit ner fick vi se en börringevråk.

Vi gick till gömslet men sjön var tom på fåglar!?

Vi nästan tappade modet helt. Innan vi gick tillbaks till bilarna tog vi en tur bort mot bäcken för att kanske få se kungsfiskare igen. På vägen dit hade vi två grönsiskor väldigt nära som helt ostörda hoppade runt och försåg sig med föda. Några björktrastar flög runt i träden.

Vi bestämde oss för att köra tillbaka till Gårdstånga och skåda på åkern som ligger mellan E:22 och Gårdstånga by.

Äntligen! Här var det gäss. Inte många men tillräckligt för att vi skulle få se grå-, säd- och bläsgäss.

Nu hade klockan nått 12-slaget så vi avslutade dagen med att solen bröt fram mellan molnen.

Margareta

Artlista

 

Sångsvan
Sädgås
Grågås
Gräsand
Vigg
Knipa
Storskrake
Fasan
Smådopping
Storskarv
Gråhäger
Röd Glada
Havsörn
Sparvhök
Ormvråk
Kungsörn
Tornfalk
Sothöna
Gråtrut
Havstrut
Tamduva
Ringduva
Gärdsmyg
Koltrast
Björktrast
Entita
Talgoxe
Varfågel
Skata
Kaja
Råka
Kråka
Korp
Grönsiska
Gråsiska
Gulsparv