Turen till Falsterbo höll torrt!

Lördagen den 18/10 var det dags för ett besök  i Falsterbo. Vädret i veckan hade varit under all kritik och man undrade ju om lördagen skulle bli lika dan. Men prognosen lovade lite stabilare väder utan regn så det verkade ju lovande. Vi var tre i bilen från Eslöv som styrde kosan mot Gårdstånga för att invänta alla Hörbyskådare. Det visade sig att bara en bil dök upp innehållande Helen och Ulf. Jaha, men var var tvillingarna då? De hade ju sagt när vi var på Öland att de skulle med på denna exkursion. Efter att ha väntat över tiden körde vi iväg utan att de dykt upp. När vi närmar oss Lunds norra avfart ser vi en bekant jeep stå i vägrenen och ser man på, det var Albin och Alvar som väntade där. De hängde snabbt på när de uppfattat att det var vi som passerade. När vi kört av E 6:an mot Skanör är det mycket fåglar i luften och på marken, främst vitkindade gäss. En större flock långt borta i luften framkallade diverse gissningar i vår bil. Nån trodde stare, nån tofsvipa och nån tippade på duvor. Väl framme parkerade vi bilarna och då fick vi lösningen på frågan. Det var ringduvor som sträckte i stora mängder denna dag.

IMG_1137

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringduvor, foto L-O

Flock på flock flög över oss på väg ut till Nabben. På väg ut tyckte vi oss höra en flock skäggmesar i vassen. Väl ute ställde vi oss i blåsten nära de stora grabbarna som håller på och räkna sträcket dagligen från 1 augusti till 20 november. Alltid bra att vara nära dom i fall de ropar ut någon skojig art. Själv lyckades vi arta bl a stjärtand, skedand, snatterand, gravand, bläsand och kricka som rastade i vattnet. I övrigt kom det fåglar i en aldrig sinande ström. Utöver nämnda ringduvor som kom det bl a bofinkar, bergfinkar, grönsiskor, rödvingetrastar och gulsparvar. Det var fåglar i luften hela tiden. Tyvärr missade vi en gulhämpling som ropades ut.

IMG_1140

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rödvingetrast, foto L-O

Som vanligt blir man fikasugen efter ett tag så vi packade ihop och drog oss tillbaka till fyren. Här satte vi oss till bords i trädgården och lät oss väl smaka. Fikan ”stördes” hela tiden av överflygande bofinkar, rödvingetrastar m m. När vi var mätta gick vi bort till PG Bentz och lyssnade på hans guidning. Här utökades artlistan rejält. Han bara pekade upp i luften och berättade vad som flög förbi. Det var trädlärkor, gråsiskor, dubbeltrastar, skogsduvor och ännu fler rödvingetrastar.

IMG_1142

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sparvhök. foto L-O

IMG_1143

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjällvråk, foto L-O

IMG_1138

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubbeltrast, foto L-O

Enligt PG hade han inte varit med om ett sådant sträck av rödvingar under alla år han varit med i Falsterbo. Han visade även upp några ringmärkta fåglar, koltrast, kungsfågel och stjärtmes.

20141018_113300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kungsfågel, foto L-O

 

20141018_123034

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stjärtmes, foto L-O

Framåt kl ett började helt plötsligt sträcket att avta och då var vi också nöjda och avslutade dagen.

Det var en härlig dag med mycket fåglar och regnet slapp vi också. 65 arter fick vi ihop.

Totalt så sträckte det 202 200 fåglar denna dag. Av detta var 21 500 rödvingetrastar,

123 000 bo/bergfink, 23 200 ringduvor och 6 600 starar.

 

Lars-Olof

 

Artlista

 

Knölsvan  Sångsvan  Mindre sångsvan  Sädgås  Grågås  Vitkindad gås  Gravand  Bläsand

Snatterand  Kricka  Gräsand  Stjärtand  Skedand  Vigg  Ejder  Knipa  Småskrake  Storskarv

Gråhäger  Sparvhök  Ormvråk  Fjällvråk  Tornfalk  Sothöna  Trana  Svartsnäppa  Skrattmås

Fiskmås  Skogsduva  Ringduva  Trädlärka  Sånglärka  Ladusvala  Ängspiplärka  Gärdsmyg

Järnsparv  Rödhake  Koltrast  Björktrast  Rödvingetrast  Dubbeltrast  Svarthätta  Gransångare

Kungsfågel  Skäggmes  Stjärtmes  Blåmes  Talgoxe  Nötskrika  Skata  Kaja  Råka  Kråka  Stare  Pilfink

Bofink Bergfink  Grönfink  Steglits  Grönsiska  Hämpling  Gråsiska  Mindre korsnäbb  Gulsparv  Sävsparv