Tosteberga och havsörn.

Lördagen 24 januari var det dags för vår Örndag i Tosteberga. Denna exkursion brukar vara en av höjdarna under året. Under förutsättning att det är kallt, snö och rejält med minusgrader förstås. Som vi alla upplever har vi den mildaste vintern på länge, än så länge i alla fall. Det återspeglades så klart på örnresultatet.

Vi startade kl 07.30 från Hörby. 19 deltagare hade stigit upp i mörkret för att få vara med om denna fm. Det var fortfarande skymning när vi drog iväg i våra bilar och bara någon minusgrad.

Först gjorde vi ett stopp vid Landön. Ett kallt, kyligt Landön. Det blåste friskt redan när vi kom och bara på den stund vi var där kände vi hur vinden ökade. I havet låg en flock storskarvar, hanar och honor.

DSCN6972
Oj vad det gungar idag! Storskrake herr och fru.

DSCN6975
Storskrake.

En och annan knipa, sångsvan, skäggdopping fick vi också se. Även havsörnen visade upp sig, två olika individer. Där vi stod vid Landön hade vi Tosteberga på andra sidan vattnet så det var säkert Tostebergaörnar vi såg.

När vi var klara med Landön körde vi vidare mot Tosteberga. Lite glador och ormvråkar var uppe och flög. Några hade turen att få se rapphöns. Det är vi minsann inte bortskämda med. På en åker stod ett gäng sädgäss.

Vi kom fram till Tosteberga. Tror ni det blåste? Jajamen, rejält. Vi sökte lä på ena sidan huset för att kunna få dricka vårt fika i något så när lugn miljö. Vinden var bitande kall. Fingrarna blev iskalla och stela så fort de kom utanför vantarna.

DSCN6978
Fikadags! Flera nya medlemmar var med, trevligt!

Örnar såg vi men inte var de många. De var uppe och flög emellanåt som för att visa upp sin pampighet.

DSCN6986
Denne örn hukade längst ut på stenarna, brrr.

Några av oss gick bort till den lilla viken, strax före bodarna, där det brukar ligga massor av salskrake. Idag lyste de med sin frånvaro. Några få låg och flöt tillsammans med gräsänder. Skulle varit roligt att veta vart fåglarna tar vägen när det blåser kraftigt. Går de ut och lägger sig på havet?

DSCN6989
Dessa söta kajor väntade nog på bättre väder.

När vi stod här och huttrade bestämde vi oss för att låta fläckdrillsnäppan vara i fred. Någon hade varit där dagen före och fått vänta i flera timmar innan den visade sig. Sååå angelägna var vi i inte detta väder. Ett par timmar längst ut på spetsen vid Hammaren hade nog lämnat efter sig både  förfrusna tår och fingrar.

Efter Tosteberga drog en del av gänget mot Äspet i Åhus. Andra avbröt vid Tosteberga och drog mot andra mål.

Äspet gav inte någon större utdelning då det faktiskt var fruset på vattnet. En flock snösparv var det mest spännande på denna plats. Inte fy skam, de är både söta och näpna. Här avbröts dagens exkursion och kl närmade sig 12-slaget.

Artlistan kom upp i 32.