Tosteberga fick årets första besök!

På årets första exkursion hade vi nöjet att vara tillsammans med Naturskyddsföreningen i Eslöv. Vi hade tidigt i höstas börjat planera denna exkursion och nu var vi äntligen där. Havsörnarna i Tosteberga skulle få besök. Vädret hade påpassligt övergått till vinter så vi skulle säkert ha turen med oss idag.

Så smidigt att ta upp oss alla i ett fordon i stället för kanske 10-15 bilar.

Trots snö på vägarna och en trafikolycka med lastbil, i dalen mellan Linderöd och Tollarp, så genomfördes vår resa på ett alldeles galant sätt med en mycket duktig chaufför.

Väderprognosen hade åkt jojo på Smhi och Klart så vi visste faktiskt inte vilket väder som väntade oss. Den sista prognosen på fredag kvällen var uppehållsväder och relativt lugnt för lördagen. Lugnt blev det men snö fick vi. Inga stora mängder och skönt var det.

Vi från gjusarna samlades vid bussparkeringen i Hörby för att vänta på bussen från Eslöv. Något försenad blev bussen på grund av snön men inte så det störde. Står man ett helt gäng och väntar finns det alltid något att prata om under tiden.

Ca 09.30 kom bussen och vi klev på för att börja färden. Medan vi väntat hade Brita och Rune hört på radion att en lastbil låg på tvären över vägen efter Linderöd. Hm…..vad gör vi då? Inga problem visade det sig. Från att vi börjat fundera på alternativvägar kom det meddelande på radion att trafiken kunde passera växelvis på den ena väghalvan. Lite väntetider men framkomligt.

Vi närmar oss platsen för lastbilen och chauffören bromsar in och stannar bussen på polisens tecken. Vi står stilla och har satt på varselblinkers men vad tror ni händer??? Jo, vi blir omkörda av två bilar trots vi står stilla och varnar och att det en bit upp i backen före stoppet var skyltat om olycka. Vad i herrans namn rör sig i vissa människors huvuden??? Dessa två bilar stannar framför oss och hade jag varit polis hade böteslappen kommit fram, sanna mina ord. Nu låter jag väldigt gammaldags men någon ordning på trafikreglerna får det väl ändå lov att vara.

DSCN8595
Så här stod bilden. Vilken tur ingen personbil kom i vägen, det hade gjort ont.

DSCN8596

Efter ca 10min blev det vår tur att köra vidare. Det tog sin lilla tid, ibland, då vi hamnade bakom långsamt gående fordon.

Efter vi passerat Kristianstad var det strax dags att svänga höger. Chauffören hade full koll. Och nu skulle vi börja leta efter fågel. Strax innan Tosteberga gjorde vi det första stoppet vid en stor samling gäss på vänster sida om vägen. Grågäss, sädgäss och en örn fick vi in i handkikarna.

En liten bit till och vi var framme i Tosteberga. Endast en bil på parkeringen så inga problem att ta ut svängarna för bussen. Klockan hade kommit till 10.45 och vi bestämde oss för att stanna här i 1,5 timme. Vi skulle skåda, promenera och passa på att förse oss ur vår medhavda matsäcken.

Det var mulet, 0 grader och lite vind. Lite nederbörd kom men det var knappt märkbart. När vi alla gått ur bussen traskade vi bort till kanten där vi brukar stå för att få se örnarna. Och de stod där!!! En hel flock. Mats, en i gänget, gick nogsamt igenom sträckan och kom fram till 22 havsörn. Mycket bättre än så här kunde det inte bli.

DSCN8598
Örn i kikaren.

IS7K0462,1
Här har vi en del av örnhyllan, foto Sven-Åke.

DSCN8601
Viken var frusen.

DSCN8603
Litet hus i hamnen.

Vi hjälptes åt med att artbestämma fåglarna som låg i vattnet och de som fick mest uppmärksamhet vara utan tvekan salskrakarna. Vilka små näpna saker, och så vackert tecknade. De var många, väldigt många. Ibland var de uppe och flög som för att värma upp sig lite….eller……

Andra fåglar vi fick se var knipa, vigg, storskrake, gräsand, kråka, korp och någon nämnde kungsörn men det var inte alla som såg den.

När vi tittat här ett bra tag så började vi skingra oss för att kanske fika, ta en promenad, skåda åt norr mm.

Undertecknad upptäckte en fågel som satt ensam på en sten långt ute på ett rev. Pilgrimsfalk blev första tanken men en viss osäkerhet infann sig så experthjälp tillkallades. Han satt med ryggen mot oss men varje gång han sökte efter ett byte såg vi teckningarna på huvudet väldigt fint. Efter lite funderingar kom vi alla fram till att det var en pilgrimsfalk. Vi önskade han skulle lyfta och flyga en runda men det behagade han inte göra.

DSCN8599
Här har vi precis artbestämt pilgrimsfalken.

DSCN8600
Roligt namn på en båt.

När kl var 12.15 var alla nöjda med vad de sett i Tosteberga. Den sista fågel vi fick en skymt av var en rödhake som flög runt bland de uppställda båtarna.

Nu skulle vi köra till Friseboda. Vi nöjde oss med dessa två lokaler med tanke på vädret och tiden vi hade på oss. Kl 16.00 skulle bussen åter vara i Eslöv och hellre före än senare.

Bussturen tog också sin tid då vi hamnade bakom långsamtgående fordon även här. Med mycket modd på vägen behövs det större försiktighet. Så det blev till att stanna i kön.

Men fram till Friseboda kom vi och ur bussen för en promenad ner till havet. Det var vindstilla men ändå dånade havet. Det slog vågor mot land men vi kände ingen vind. Gamla vindar som gjorde att havet fortfarande rullade?

DSCN8606
Här var det livat.

DSCN8610
Långt ute låg svärtorna.

DSCN8632
Men här har vi nog alfågel i kikaren.

DSCN8617
Än så går det ner…………

DSCN8619
och än så går det upp, svärta och tre småskrake.

Här hade vi liv i luckan. Alla var så entusiastiska och ville se allt vad vi hittade i våra tuber. Tre alfåglar blev speciellt populära och de gäckade oss hela tiden med att dyka stup i kvarten. Sen upptäckte någon tre småskrake, en ensam svärta, en ensam svarthakedopping och långt långt ute hittade Leif en flock svärtor. Och ute vid svärtorna kom en flock sjöorre flygandes precis innan vi avslutade skådningen för att återvända till bussen.

DSCN8607
Yngste deltagaren hade skoj på stranden.

DSCN8625
Här rullar vågorna in.

Vi hade lite koll i bäcken ifall kungsfiskaren skulle dyka upp, så blev det inte. Bättre tur nästa gång!

Nu började vi hemfärden och körde om Degeberga, Ö Sönnarslöv och Tollarp och till sist Hörby. Nu hade vädret övergått i plusgrader och dimman låg tjock på sina ställen.

Vi från Hörby tackade för oss och lämnade bussen och Eslövsfolket med ett nöjt leende. Det blev en riktigt lyckad dag!!

Margareta

Artlista

Knölsvan  Sädgås  Grågås  Gräsand  Vigg  Alfågel  Sjöorre  Svärta  Knipa

Salskrake  Småskrake  Storskrake  Svarthakedopping  Storskarv

Röd glada  Havsörn(22) Ormvråk  Fjällvråk  (Kungsörn) Pilgrimsfalk

Gråtrut  Havstrut  Rödhake  Koltrast  Skata

Kaja  Råka  Kråka  Korp

+ allt annat som vi såg men inte satte namn på