Spontanskådning 10 februari

Ska man kalla det spontant eller tvångsmässigt skådande? Fem gubbar tog sig på halkiga vägar till Fulltofta badplats för att utsätta sig för bistra sju minusgrader, fem centimeter nysnö, isande nordvästvind, djupfrysta vatten och marker och dåliga utsikter till fågelupplevelser. Det blev ändå inte så illa, bara på plattformen kände vi av vinden, och en blek sol lyste emellanåt.

Vi började vid det enda öppna vattnet, nämligen bäcken och utloppet innanför vassarna mellan parkeringen och grillplatsen. Förutom gärdsmygar, en rödhake och en hel del gräsänder såg vi på nära håll två vattenrallar och en rörhöna.  Morkulla, dvärgbeckasin och forsärla som setts i veckan hittade vi inte, kanske hade de strukit med under de senaste mycket kalla nätterna.

Vi gick sen hela vägen ner genom hagarna och där hittades enstaka exemplar av kungsfågel, entita, björktrast, trädkrypare, bofink och glatt kvittrande grönfink. Fasan ropade, nötskrika skränade, en mindre flock ringduvor for iväg, en sparvhök drog utmed sjön och ett gäng kanadagäss flög över. På vägen tillbaka stannade vi på plattformen bara så länge att vi kunde konstatera att varfågeln fanns på plats på andra sidan av Gäddängen. Tillbaka på parkeringen kunde vi komplettera artlistan med större hackspett och ormvråk och räknade ihop 30 arter, rätt skapligt efter omständigheterna.

Lars H

Artlista: kanadagås, gräsand, fasan, vit stork, gråhäger, sparvhök, ormvråk, vattenrall, rörhöna, ringduva, större hackspett, varfågel, nötskrika, skata, kaja, råka, kråka, korp, entita, blåmes, talgoxe, kungsfågel, gärdsmyg, nötväcka, trädkrypare, koltrast, björktrast, rödhake, bofink, grönfink.