Spontanskådning 1 juni

Sju hemmaskådare och fyra utombys var vi denna fina sommarmorgon. De som var extra spontana och tidiga hade dock fått vänta ut att dimman lättade.

Vid niotiden var fågelsången ännu intensiv, men mattades av en del fram på förmiddagen. På vägen till plattformen hördes på långt håll trastsångarens ljudliga kraxande. Här har setts två exemplar, så förhoppningsvis är det pågående häckning. Vad gäller de andra publikdragarna, de svarthalsade doppingarna, så kunde vi senare från kullen i söder konstatera att ruvning pågår på tre bon. Tranparet i söder lär ha fått ut en unge, men dem såg vi inte till, däremot visade sig det andra paret i norr. Skrattmåsarna på ena flotten hade kläckt ut några ungar. Knölsvanen på den andra hade fyra små ungar och bråkade med fisktärnorna som den delar boplats med. Ett par talrika kullar med små gräsandungar myllrade i kantvegetationen. Bland änderna kan nämnas två hanar årta, som nog har sina honor ruvandes i det fördolda. Gökar hördes och syntes fara omkring hela tiden.

Några av oss gick en sväng ner i hagarna utan att kunna fylla på artlistan med annat än gransångare och fiskgjuse. Däremot fick vi på fjärilslistan (om vi hade haft någon) kartfjäril, kamgräsfjäril, aurorafjäril och en vacker mindre purpurmätare.

Jag stannade som vanligt till ett par gånger i skogen på hemvägen och kunde kryssa fasan och den svårflörtade rödhaken, i Fiskarehusdammen två smådoppingar. Jag svängde förbi slottet och såg en vitkindad gås stå vaksam i vägkanten vid de små dammarna. När jag gick närmre fick jag se hela familjen med fem ungar.

Lars Helgesson skrev och räknade ihop 59 arter.

Vitkindad gås, grågås, knölsvan, sångsvan, gravand, årta, skedand, snatterand, bläsand, gräsand, kricka, vigg, knipa, fasan, smådopping, skäggdopping, svarthalsad dopping, vit stork, gråhäger, fiskgjuse, röd glada, ormvråk, sothöna, trana, tofsvipa, skrattmås, gråtrut, fisktärna, ringduva, gök, tornseglare, större hackspett, skata, kaja, kråka, blåmes, talgoxe, sånglärka, ladusvala, hussvala, lövsångare, gransångare, trastsångare, rörsångare, härmsångare, svarthätta, trädgårdssångare, törnsångare, gärdsmyg, nötväcka, stare, koltrast, rödhake, svartvit flugsnappare, rödstjärt, sädesärla, bofink, hämpling, sävsparv.