Skanör 11 maj

Dags för en av årets långpromenader. Så blir det när vi besöker Knösen. Sträckan blir kanske inte så lång men det tar sin tid att gå rundan. Som vanligt parkerade vi vid Skanörs borgruin. Vi börade vår vandring och efter en kort stund såg vi de första buskskvättorna på ett stängsel. Kul tyckte vi men det var inte slut med dessa. Plöstsligt såg vi buskskvättor överallt, i buskar, på taggtråd och på stängselstolpar. De måste ha anlänt till Sverige på morgonen och återhämtade sig här. Ingen av oss hade sett så många skvättor på samma plats och lär nog aldrig få göra det igen. Det var svårt att räkna hur många där var men åtminstone 35 st, förmodligen var det fler. Det var en fantastisk upplevelse att få se så många på en gång. Vi vandrade vidare och såg bl a strandskata, ladusvala, stenskvätta, sånglärka och ängspiplärka. När vi nådde träddungen svängde vi av och fick lä från den lite kyliga blåsten. I dungen var det en del sångare som törnsångare, svarthätta och trädgårdssångare. På ett fält gick där femtiotalet ljungpipare och födosökte tillsammans med större strandpipare och skärfläcka. Ute på spetsen spanade vi av havet och fick se skedand, snatterand och gluttsnäppa. I buskarna fanns det hämpling, ärtsångare, rödstjärt samt en törnskata. En lärkfalk jagade förbi liksom en tornfalk.

Efter ca tvp och en halv timmes promenad var vi tillbaks vid bilarna och nu smakade det mycket gott med frukost. Efter denna körde vi bort till Landgrens holme och såg alla skärfläckor, skrattmåsar och kentska tärnor som häckar här. Även några par silvertärnor fanns i kolonin och på håll såg vi två födosökande småtärnor.

Ni kom det larm på en mindre skrikörn som sträckte västerut vid Kämpinge så vi körde till Skanörs ljung i hopp om att den skulle komma den vägen men så blev det inte. Ytterligare larm kom, denna gång silkeshäger vi Tygelsjöbäckens utlopp så vi drog dit bara för att mötas av beskedet att den dragit iväg. Väldigt retligt då detta hade blivit nytt GjuseX och därmed tårta. Sista stoppet blev fågeltornet vid Klagshamns udde där vi intog sista frukosten. Nya arter på dagslistan blev gråhakedopping, smådopping, skäggdopping, vigg och bläsand.

Efter detta avslutade vi och skiljdes åt.

Lars-Olof

Artlista

Vitkindad gås  grågås  knölsvan  gravand  skedand  snatterand  bläsand  gräsand  vigg  fasan  smådopping  gråhakedopping  skäggdopping  gråhäger  brun kärrhök  sothöna  strandskata  skärfläcka  tofsvipa  ljungpipare  större strandpipare  drillsnäppa  rödbena  gluttsnäppa  skrattmås  fiskmås gråtrut  havstrut  kentsk tärna  småtärna  silvertärna  ringduva  gök  gröngöling  tornfalk  lärkfalk  törnskata  skata  kaja  råka  gråkråka  talgoxe  blåmes  sånglärka  ladusvala  lövsångare  gransångare  svarthätta  trädgårdssångare  ärtsångare  törnsångare  stare  näktergal  rödstjärt  buskskvätta  stenskvätta  sädesärla  ängspiplärka  bofink  grönfink  hämpling  sävsparv