Simrishamn o trutar

Lördagen den 11 januari hade vi årets första exkursion vilken gick till Simrishamn. Vi skulle förbättra vårt kunnande om trutar och måsar.

Trut
Ung havstrut, foto Gunder

Vi samlades vid ICA i Hörby kl 07.30. Härifrån körde 10 gjusar mot söder över Sjöbo och Tomelilla. Aningens försenade kom vi till torget i Simrishamn. Där mötte oss två gjusar till och tre gäster som bett om att få följa med denna dag. Alltid lika trevligt med inslag av gäster.

I hamnen, som brukar vara full av trutar, var nästan helt tom. Några gräsänder och vigg simmade omkring. Konstigt…………….kunde det bero på att det var vilodag för fiskarna? Inget fiskrens överbord?

Vi lämnade hamnen för att bege oss bort till småbåtshamnen. Där brukar i alla fall ligga en del fågel. Inget vidare napp här heller. Någon upptäcker två smådoppingar som dyker runt båtarna en bit bort. Vi gick närmre för att kunna studera dem bättre. De drog sig en bit bort lite skygga för vårt besök.

Vi gick vidare bort mot rökeriet. Inte speciellt mycket fågel men vi fick i alla fall se skäggdopping, alfågel, storskrake mm.

Ytterligare en bit bort till revet tog vi oss också. Samma arter här.

Efter en stunds skådande, nja stund och stund, vi hade nog traskat omkring 1,5 tim för det började grymtas om kaffepaus.

Vi gick tillbaks till bilarna och körde runt hamnen för att komma ut till det nybyggda gömslet. När vi parkerat bilarna tog vi vårt efterlängtade kaffe. Vad det smakar gott ute i naturen. Saltstänk från havet och några fåglars skriande gjorde att det smakade ännu bättre.

Vi gick ut till det nybyggda gömslet, det gamla nerbränt av några ligister, men inte fick vi något napp här inte. Två alfåglar låg och guppade på vågorna, det var allt.

Alfågel
Alfågel, foto Gunder

Tillbaks till bilarna för att köra söderut mot Skillinge. Nu hade vinden friskat på rejält så här skådade vi bara en liten stund. Kl var 12.00 och en del valde att åka hemåt medan resten skådade vidare, i alla fall en stund till.

Margareta