Pugerup och Sjöholmen 26 september

På väg till samlingsplatsen bjöds det på en fin soluppgång vilket bådade gott för dagens exkursion. När vi samlat ihop oss körde vi till Pugerup och här var det gott om fågel redan från början. Bofink, bergfink, sävsparv, pilfink och grönfink födosökte för fullt i buskarna. En enkelbeckasin kom flygande och tranor hördes trumpeta men då det var dimma över fältet såg vi inga. Med tanke på hur de hördes trodde vi på många men efter en stund hade dimman lättat och vi såg endast två stycken. En havsörn flög förbi och vid en vedtrave sågs några järnsparvar, blåmes och kungsfiskare. Taltrast och koltrast flög över. En nötskrika skränade och spillkråka hördes på långt håll. En hona blå kärrhök jagade liksom en tornfalk. De var väl sugna på frukost och det var inte utan att vi var det också.

Vi körde till Sjöholmen och intog fikan i solen som nu började värma. En stunds spaning ut över sjön gav två ägretthägrar, två smådoppingar och olika änder. Plötsligt hördes några välbekanta visslingar och det var kungsfiskaren som var på gång. Efter en stund fick vi se den flyga förbi stranden två gånger. En ung dvärgmås födosökte i sjön innan den försvann. Nöjda här promenerade vi bort mot bron över Rönneå. I granarna längs vägen sågs kungsfåglar och en svartmes. Vi såg ingen kungsfiskare vid bron men en forsärla flög över oss. Dvärgmåsen kom tillbaka utanför utloppet.

Promenaden fortsatte till fågeltornet och några ängspiplärkor flög runt på ängarna. Uppe i tornet såg vi bl a brunand och skedand. Två rörsångare rörde sig i vassen och de två ägretterna kom flygande. På håll sågs glador och ormvråkar. Nöjda med dagen återvände vi till bilarna och avslutade en härlig dag. Fantastiskt väder och mycket fågel.  Artlistan stannade på 71 arter och det var länge sedan vi hade så många.

Lars-Olof

Artlista

Grågås  knölsvan  skedand  bläsand  gräsand  kricka  brunand  vigg  knipa  fasan  smådopping  skäggdopping  gråhäger  ägretthäger  storskarv  sparvhök  blå kärrhök  röd glada  havsörn  ormvråk  sothöna  trana  tofsvipa  enkelbeckasin  skrattmås  dvärgmås  fiskmås  havstrut  gråtrut  ringduva  kungsfiskare  större hackspett  spillkråka  gröngöling  tornfalk  nötskrika  skata  kaja  råka  kråka  korp  svartmes  entita  talgoxe  blåmes  sånglärka  backsvala  ladusvala  gransångare  rörsångare  svarthätta  kungsfågel  gärdsmyg  nötväcka  trädkrypare  stare  koltrast  taltrast  rödhake  pilfink  järnsparv  forsärla  sädesärla  ängspiplärka  bofink  bergfink  grönfink  steglits  grönsiska  gulsparv  sävsparv