Österlen 5 juni

Kl 5 denna härliga lördagsmorgon samlades ett mer eller mindre piggt gäng i Hörby. Inget regn, ingen blåst och ingen dimma vilket annars har varit utmärkande på tidigare exkursioner. Första stoppet var Drakamöllans naturreservat och här väntade tre medlemmar på oss när vi anlände. Vi började promenaden ut mot heden och olika sångare ackompanjerade oss på vägen. Dock ingen sommargylling som kan höras vid hotellet. Väl ute på heden hittades dagens enda fältpiplärka sittandes på en telefontråd. Vi fortsatte vandringen och strax hördes trädpiplärka och trädlärka. Andra arter blev gröngöling, dubbeltrast, törnskata, stenskvätta och gulsparv. Tillbaka vid parkeringen hade vi gått i två timmar så nu smakade det bra med frukost.

Ravlundafältet är ju avlyst för fordonstrafik och då vi inte kände för att gå ytterliggare några timmar stannade vi till kort vid Damåkra för att lyssna efter sommargylling men hade ingen tur nu heller. Vidare till Haväng för att spana av Hanöbukten. Kentsk tärna, storlom, småskrake och storskrake födosökte i det lugna vattnet. Nu började vissa bli sugna på glass men tyvärr så hade inte vandrarhemmet öppnat för säsongen så det fick vara.

Nästa stopp blev Björket i Kivik för att se och höra gulhämpling. Vi hade ingen tur på det vanliga stället och pressen på exkursionsledaren började öka då han utlovat fältpiplärka, sommargylling, gulhämpling och rosenfink denna dag. Vi beslöt att köra till Brösarps backar för att göra slut på den sista fikan. På vägen ner längs äppelodlingen hade jag sidorutorna nere och fick då höra en gulhämpling från en annan del av äppelträden. Snabbt telefonsamtal till första bilen om att stanna så fort som möjligt. Vi parkerade och gick upp mot stället jag hört den. På vägen dit hördes en göktyta och när vi var ungefär där jag hört gulhämplingen började den sjunga igen och hördes ett tag innan den tystnade igen. Vid fikan i Brösarp flög en bivråk förbi. Nu var vi rådvilla, vad vi skulle göra. Ett bra ställe för sommargylling är Präslönebostället vid Vittskövle så kosan styrdes dit. Vi hann knappt komma av bilarna förrän gyllingarna började flöjta från flera håll. 3-4 ex bör där ha varit. Då endast rosenfinken saknades på dagens artlist gjorde vi först ett stopp vid Tolebäcken och sedan vid Härnestad. Tyvärr hördes ingen och då glassbegäret nu nått toppen avslutades dagen. Vi var några som körde till affären i Yngsjö och vid glassfrysen ringde Lennart och meddelade att han och Lena hört rosenfinken inte långt ifrån där vi stått och lyssnat. När vi tryckt i oss glassarna gjorde vi ett försök där men lyckades inte höra den. Ett stopp vid Pulken gav en ägretthäger och sedan begav vi också oss hemåt.De fyra arter som utlovats kom in på dagens artlista som omfattade 72 arter så reseledaren kände sig nöjd.

Lars-Olof

Artlista

Knölsvan  gravand  gräsand  knipa  storskrake  småskrake  storlom  skäggdopping  ägretthäger  fiskgjuse  bivråk  röd glada  ormvråk  tofsvipa  skrattmås  fiskmås  gråtrut  kentsk tärna  skogsduva  ringduva  göktyta  tornseglare  större hackspett  gröngöling  lärkfalk  törnskata  sommargylling  skata  kaja  råka  kråka  korp  blåmes  talgoxe  trädlärka  sånglärka  backsvala  ladusvala  hussvala  lövsångare  gransångare  grönsångare  kärrsångare  härmsångare  svarthätta  trädgårdssångare  ärtsångare  törnsångare  gärdsmyg  nötväcka  stare  koltrast  björktrast  taltrast  dubbeltrast  grå flugsnappare  näktergal  svartvit flugsnappare  rödstjärt  stenskvätta  pilfink  sädesärla  fältpiplärka  trädpiplärka  bofink  hämpling  steglits  gulhämpling  gulsparv  sävsparv