Österlen 4 juni

12 medlemmar samlades kl 5.00 i Hörby denna morgon för en tur till Österlen. Vädret var lovande så det såg ut att bli en bra dag. Första stoppet var Drakamöllan och som brukligt är körde jag givetvis fel även denna gång. En bil hängde på medan de tre andra hade klart för sig hur man hittar. Nåväl, efter att ha vänt var vi snart i fatt de andra och när vi parkerat fick jag lite pikar över felkörningen. Vi började vår vandring och hörde olika sångare, ringduva och skogsduva. När vi kommit ut på heden började vi spaningen efter en av dagens målarter, fältpiplärkan. Det dröjde inte länge förrän två stycken kom farande och landade inte långt från oss. De var uppe i sångflykt emellanåt och det var kul att beskåda. Plötsligt ropar en av oss att här kommer en hök flygande. Det visade sig vara en honfärgad ängshök som sedan visade upp sig fint i jakt på frukost. Det var en riktig bonus att få se ängshök, det är inte så ofta man ser dom i Skåne nuförtiden. Vi vandrade vidare och andra arter vi fick var törnskata, trädlärka, rödstjärt, och trädpiplärka. Nu började solen komma igång så vi blev ganska varma i pälsen. Sista biten innan vi var tillbaka på parkeringen fick vi även se och höra tornfalk, dubbeltrast, gröngöling och stenskvätta. Efter en promenad på nästa två och en halvtimme smakade frukosten mycket bra.

Då vi inte hört sommargyllingen gick färden vidare till Dammåkra. Vi stannade till för att lyssna vid en avlastningsplats för militärfordon. Detta gjorde att en militärbil dök upp och iakttog oss på avstånd. De trodde kanske vi var ryska spioner. Vi beslöt att återvända till bilarna och då avtog deras intresse för oss. Vi körde vidare till Haväng och spanade av havet. Det var inte mycket aktivitet därute men två storlommar gladde.

Nästa målart var gulhämpling och vi gjorde det vanliga stoppet vid Björket i Kivik och här hörde vi flera ex och vi fick även se någon flyga förbi. Sista målarten var rosenfink och ett stopp gjordes ute vid kusten i Baskemölla. Vi hann knappt ut ur bilarna förrän vi hörde en sjunga. Den visade upp sig fint i ett träd och ytterligare ett par ex flög förbi. Nu var det riktigt varm och efter en fika avslutade vi en härlig exkursion. Tyvärr blev det ingen gylling menvi var nöjda ändå.

Lars-Olof

Artlista

Knölsvan  gravand  gräsand  knipa  småskrake  sjöorre  storlom  skäggdopping  gråhäger  storskarv  ängshök  röd glada  ormvråk  skrattmås  fiskmås  gråtrut  skogsduva  ringduva  turkduva  gök  tornseglare  gröngöling  tornfalk  lärkfalk  törnskata  skata  kaja  råka  kråka  korp  talgoxe  blåmes  trädlärka  sånglärka  ladusvala  lövsångare  gransångare  grönsångare  härmsångare  svarthätta  trädgårdssångare  törnsångare  gärdsmyg  stare  koltrast  taltrast  dubbeltrast  näktergal  rödstjärt  stenskvätta  sädesärla  trädpiplärka  fältpiplärka  bofink  hämpling  gulhämpling  mindre korsnäbb  gulsparv