Öland 20-23 maj

Torsdagmorgon samlades 15 förväntansfulla skådare vid avfarten mot Tollarp för att styra kosan mot Öland. Vi började vår färd och första skådarstoppet blev Torhamns udde. Efter att ha stärkt oss med frukost gick vi den vanliga rundan. Det blev inga större sensationer men rosenfink, göktyta och skräntärna piggade upp. Resan fortsatte och väl på Öland körde vi till Bejershamn. Här var inte så mycket vadare som det brukar. Dock mosnäppa, kustpipare, skärfläcka och större strandpipare. Nästan framme vid parkeringen var vi några lyckliga som fick se en halsbandsflugsnappare vilket skapade viss irritation i övriga gruppen. De skulle dock få revansch senare.

En koll på larmen visade rostand och smalnäbbad simsnäppa vid Västerstadsviken så det blev nästa mål. På väg dit fick en del se en ängsökshane på håll. Framme gick vi ut till plattformen med informationen om att rostanden dragit iväg. Detta visade sig vara fel och alla fick se den samt de två smalnäbbade simsnäpporna. Rostanden var nytt GjuseX vilket firades på lördagen. Ca 15 skräntärnor rastade här också.

Tillbaks till Mörbylånga för att hämta beställd mat. Innan dess gjordes ett stopp vid sockerbruksdammarna. Det blir sämre här för varje gång vi är här. Dammarna växer igen mer och mer och nu hade även trappan till tornet monterats ner. Ingen svarthakedopping syntes till men gråhakedopping, sothöna, rörhöna och knölsvan sågs. När vi skulle hoppa in i bilarna hördes en rosenfink sjunga. På kvällen avnjöts bufféfatet och dagen summerades. Några av oss körde och tittade på kornsparvarna i Össby.

Fredagmorgon uppstigning 4:15 för oss i Uggleboet. Efter frukostbestyr gav vi oss iväg till höksångaren i Eketorp och fick se och höra den. Sms skickades till övriga gruppen så de också fick veta att den fanns där. Vidare ner till udden för att spana av sträcket som det dock inte var så mycket av. En flock sjöorrar och några tordmular såg vi dock. Upp till parkeringen där vi träffade resten av gänget. Vi spanade av Västrevet och såg bl a roskarl, kärrsnäppa, skedand och småskrake. Vi beslöt att dra oss upp till södra lunden. Här hittades bl a törnskata, björktrast, gröngöling och div sångare. Några av oss hade för bråttom och missade den mindre flugsnappare som resten sett och fotograferat.  Från tornet i lunden spanades Schäferiängarna av och strax upptäcktes 4 rödspovar. Vi fick tips om halsbandsflugsnappare men då vi var osäkra på om vi fick gå i mellersta lunden gav vi upp detta och satsade på frukost i stället.

Mätta och belåtna körde vi upp till norra lunden och här fick vi se en fin hane halsbandsflugsnappare. Även svartvit och grå såg vi men ingen mindre. Färden fortsatte längs ostsidan. Ett stopp för ny fika gjordes i Gräsgårds hamn. Den mindre flugsnappare som setts här dagen innan var givetvis spårlöst försvunnen. Vi körde vidare till Sebybadet och här blev spovsnäppa och myrspov nya researter.

På kvällen hämtades pizza från restaurang Kvarnen och efter tryckt i oss dessa smakade Ann-Margret´s rabarberkaka bra till kaffet. En punkt återstod på programmet, nämligen nattlyssning. Först gjordes ett försök på höksångaren men den hade tagit kväll. Däremot fick alla se kornsparvarna i Össby. Färden fortsatte upp till Mellby för att lyssna efter vaktel och efter en stund fick vi höra två stycken. Nu kallade John Blund så vi återvände till boendet för lite nattsömn.

Lördag samlades vi i södra lunden och promenerade sedan ut till stengömslet för lite vadarskådning. På väg ut såg vi resans första buskskvätta. På revlarna gick flera granna kustpipare, kärrsnäppor, rödspov och skärfläckor. Efter en stund dök det upp en småsnäppa och lite senare två sandlöpare. Även två dvärgmåsar var på plats. Inne i lunden igen kom larm på brunglada och strax dök den upp utanför muren och satte sig ute på Schäferiängarna nära oss. Tillbaka vid parkeringen blev det givetvis frukost.

Idag skulle Naturbokhandeln besökas så vi startade färden dit. Strax kom larm på stäpphök vid Sibyllas men tyvärr var det fullt på parkeringen så vi fick skippa den. Vi stannade till vid Triberga mosse och här blev det nya researter, drillsnäppa, sothöna, och enkelbeckasin. Ett besök vid stenåsabadet blev det också innan vi nådde bokhandeln. Förutom inköp så passade en del av oss att testa krogens hamburgermeny och den kan rekommenderas. Sandtärna, aftonfalk, kejsarörn och andra fåglar var namn på de olika hamburgarna. Nöjda här fortsatte vi  till Möckelmossen för att leta höksångaren som hållit till här ett tag. Väl framme kom larm om att stäpphöken var tillbaks vid Sibyllas. Efter diskussion i gruppen var vi några som drog ner till Sibyllas bara för att få reda på att stäpphöken lämnat en stund tidigare. Vi gjorde även ett eftersök på den busksångare som tidigare rapporterats från Klockarängen. Naturligtvis var inte heller den kvar. De som stannat kvar vid Möckelmossen hade fått se och höra höksångaren.

På kvällen samlades vi runt grillen och sedan intogs kaffe och tårta för att fira det nya Gjusekrysset.

Söndag var det fria aktiviteter på morgonen. Några tog sovmorgon medan vi som ännu inte fått se den mindre flugsnapparen tog en promenad i norra lunden och ser man på. Efter ett tag hittade Joakim den och sedan visade den upp sig fint. Tillbaka till boendet packade vi ihop och intog gemensam frukost. Efter detta skiljdes vi åt och drog hemåt efter några härliga dagar. Vi hade kanske hoppats på lite fler arter men man kan inte få allt.

Artlista

Prutgås  kanadagås  vitkindad gås  grågås  sädgås  bläsgås  knölsvan  gravand  rostand  årta  skedand  snatterand  bläsand  stjärtand  gräsand  vigg  ejder  sjöorre  storskrake  småskrake  rapphöna  vaktel  fasan  smådopping  gråhakedopping  skäggdopping  svarthakedopping  gråhäger  storskarv  fiskgjuse  sparvhök  brun kärrhök  ängshök  röd glada  brun glada  havsörn  ormvråk  rörhöna  sothöna  trana  strandskata  skärfläcka  tofsvipa  kustpipare  större strandpipare  storspov  myrspov  rödspov  roskarl  myrsnäppa  spovsnäppa  mosnäppa  sandlöpare  kärrsnäppa  småsnäppa  morkulla  enkelbeckasin  smalnäbbad simsnäppa  drillsnäppa  rödbena  skrattmås  dvärgmås  fiskmås  havstrut  silltrut  gråtrut  skräntärna  småtärna  fisktärna  silvertärna  tordmule  tamduva  ringduva  turkduva  gök  tornseglare  göktyta  större hackspett  gröngöling  tornfalk  törnskata  skata  kaja  råka  kråka  korp  blåmes  talgoxe  sånglärka  backsvala  hussvala  ladusvala  lövsångare  gransångare  grönsångare  rörsångare  kärrsångare  härmsångare  svarthätta  trädgårdssångare  höksångare  ärtsångare  törnsångare  gärdsmyg  nötväcka  trädkrypare  stare  koltrast  björktrast  taltrast  grå flugsnappare  rödhake  näktergal  svartvit flugsnappare  halsbandsflugsnappare  mindre flugsnappare  rödstjärt  buskskvätta  stenskvätta  gråsparv  pilfink  järnsparv  gulärla  sädesärla  ängspiplärka  trädpiplärka  bofink  rosenfink  grönfink  hämpling  steglits  kornsparv  gulsparv  sävsparv

  

Foto Per Uno Nilsson

Foto Ulf Sivhed