Nötkråkedipp och bergstajgasångare

Den 24/2 var Dörröds fälad målet för dagens exkursion. För er som inte varit här så är det ett naturskönt område strax utanför Veberöd. Det är en hyfsad säker lokal för nötkråka och vid våra tidigare besök här har vi alltid få se denna fågel.

Det var en härlig morgon med sol och några minusgrader när vi var sex stycken som gav oss iväg från Hörby och vädret bestod när vi anlände till fäladen. Vi började vår vandring och lyssnade och spanade efter nötkråka. Tyvärr så var inte lyckan med oss denna gång så vi blev utan kråkan. Andra arter som vi såg var bl a stenknäck, stjärtmes, bergfink, entita och björktrast.

Spåning vid Abbekås

Under tiden vi gick runt kom larm om en bergstajgasångare nere vid Abbekås och vid fikan var alla med på att vi körde dit, då jag var den enda i gänget som sett denna art tidigare. Kanske sporrade det de andra att varje ny gjuseart firas med kaffe och tårta. Ca en timme senare var vi på plats i Abbekås och det dröjde inte länge förrän den visade upp sig jättefint för oss.

Bergstaigasångare, Joakim Setterlund


5 "lifers"

I Abbekås hittade vi ett café och här avnjöt vi kaffe och äpple/rabarberpaj med vaniljsås. Nöjda och belåtna gav vi oss av hemåt och stannade till vid Havgårdssjön där det setts större skrikörn den senaste tiden. Mycket ormvråkar och röda glador var uppe i luften, men tyvärr varken skrikörn eller havsörn. Här avslutade vi en härlig dag. Artlistan blev inte så omfattande men det uppvägdes av obsen av bergstajgan.

Lars-Olof

Bergstaigasångaremums

Artlista

Grågås  fasan  storskarv  gråhäger  röd glada  sparvhök  ormvråk  fjällvråk  tornfalk  ringduva  skogsduva  större hackspett  gärdsmyg  koltrast  björktrast  bergstajgasångare  stjärtmes  entita  talgoxe  nötväcka  skata  kaja  råka  kråka  korp  pilfink  bofink  bergfink  grönfink  mindre korsnäbb  domherre  stenknäck  gulsparv