Möte(årsmöte) Ringsjöbygdens fågelskådare 20200317

 

Lars-Olof Nilsson, ordförande i föreningen, hälsade 13 personer (varav 5 damer) välkomna till bildvisning efter föreningens årsmöte 2020. Lars (Lasse) Lundquist hade varit i Brasilien 18 till 31 oktober 2019 på en familjeresa och då passat på att dokumentera fåglarna i närheten av boendet. Lasses dotter är gift med en brasilianare, så Lasse och frun åkte med dotterns familj till dotterns svärfar, som bor i nordöstra Brasilien. Närmaste internationella flygplats är Recife och dit kom Lasse via Lissabon.
Dotterns svärfar eller ”farfar”, som Lasse valt att kalla honom bodde i ett hus med stor trädgård där det fanns ett stort antal fåglar. Varje morgon och kväll matade farfar fåglarna med bananer. Då var det lätt att ta fina bilder på många slags fåglar, som Lasse visade och berättade om. Vi fick bl.a. se Brasiliens nationalfågel, Rostbukig trast. I farfars trädgård fanns också massor med fruktträd såsom mango, papaya, avokado och kokosnötter. Eftersom det är vår i oktober i Brasilien fanns det inga mogna frukter på träden. Det var bara kokosnötter man skördade och där visade farfar hur man tappar ur och använder juicen. På granntomten fanns det vit Silkesapa, som vi fick se bild på.
Lasse och familjen tillbringade några dagar på hotell vid havet och Brasiliens finaste sandstrand, som är 18 km lång. Tyvärr var det en besvikelse för Lasse vad gäller fågellivet, han såg bara en Korpgam som åt på en död fisk.
Lasse fick möjlighet att även åka till ett känt fågelområde. Där såg han mindre Gulbena, sydamerikansk Vipa och Fjällig sparvduva, som han visade bilder på.
Lasse fångade även bilder bl. a. på neutropisk Spillkråka, Kalkongam och Vägvråk samt Dödsskalleapa.
Lasse tog över 2 000 bilder på sin resa, som han var mycket nöjd med trots den långa flygresan.
Åhörarna ställde många frågor till Lasse, som besvarade alla med entusiasm och kunnighet.
Lars-Olof tackade för den trevliga presentationen och överräckte glasunderlägg. Åhörarna tackade med varma applåder.

Vid pennan: Ann-Margret Svärd Nilsson