Linnérundan på Österlen gick över stock och sten.

Söndagen den 8 juni blev ytterligare en pärla att fästa i vårt långa pärlband av exkursioner. Vi besökte Flodahusdammen, Knäbäcksdösen, Kiviks kapell (nej, inte för mässans skull) Björket i Kivik, Vårhallarna och Bäckhalladalen.

Vi började vid Flodahusdammen. Vi var framme ca 06.00, efter 1 timmes bilkörning från Hörby. Solen sken från en klar himmel och det kändes redan nu att det kom att bli en varm dag. Skönt.

DSC_1965
Trädet var grönare och godare än gräset! Han slutade äta när kameran kom fram?!

Vi hade inte mer än precis kommit ur bilarna så hörde vi sommargyllingens flöjtande. Bara sporadiskt men ändå. Medan vi stod där och lyssnade kom vi fram till att det var flera individer men på olika platser.

Vi valde mellan att vänta på att få se den härligt gula fågeln flyga förbi eller gå tillbaks längs vägen vi kom ifrån för att kanske få se och höra brandkronad kungsfågel. Den hade hörts och setts dagen innan så inget var omöjligt. Höra den, det fick vi, och se ………..ja, om man nöjer sig med att se den fara fram och tillbaka i högt tempo högst uppe mellan grantopparna. Tror vi lyssnade och letade nästan 1 timme innan vi var nöjda. Men det vi faktiskt fick se var några svartmes vilket var oväntat. Mycket trevligt!

DSC_1969
Inte bara sommargyllingen som är gul.

Vi gick tillbaks mot bilarna och fortsatte bort mot Knäbäcksdösen. Här övergick vi, första stunden, till att bli fikagänget. Mm, vad det smakade gott där vi satt i solskenet och njöt.

DSCN6900

Efter fikat gick vi upp mot backen för att söka fältpiplärka och det tog inte lång stund förrän Lars-Olof och Lasse hade den i tuben. Serverat för oss andra när vi kom fram. Här stod vi också en god stund och tittade på trädlärka, stenskvätta, törnskata och lyssnade till en härmsångare som ljudligt talade om att han satt i trädet bakom oss. Vi fick en riktigt bra obs inte minst på hans vackra näbb som han lyfte mot skyn när han sjöng.

härmsångare
Härlig härmsångare, foto Lasse Lundqvist

DSC_1968
Utsikt från från fältpiplärkans backe.

törnskata3
Törnskata, foto Lasse Lundqvist

Vi fick även höra gröngöling på denna plats.

IMG_0756A
Hämpling hona, foto Håkan Almgren

Ner till bilarna och iväg, nu skulle vi leta svarthakad buskskvätta. Helt otroligt, vi behövde inte leta, han satt precis på den plats Lasse berättat om. Kändes som ett uppdukat smörgåsbord.

svarthakadbusk3
Svarthakad buskskvätta, foto Lasse Lundqvist

Efter fotografering av herr och fru buskskvätta vände vi blickarna mot havet. Vilket väder vi hade!

Ute på revet stod ett antal kentsk tärna tillsammans med skrattmås. På stenarna framför hade par honor småskrake slagit sig ner i solskenet. De såg ut att trivas lika bra som vi. Angenämt med kentsk tärna, årskryss för några av oss. Backsvalorna for runt huvudena på oss, trevligt som omväxling till de andra två arterna vi oftast ser.

DSC_1980
Kiviks strand.

IMG_0643A
Ladusvala över vatten, foto Håkan Almgren.

DSC_1982
Listan fylls på med kryss.

Efter denna trevliga stund vände vi bilarna mot äppelodlingarna i Björket i Kivik. Här hade vi gulhämpling på önskelistan. Vi hann bara ur bilarna så säger Lars-Olof skämtsamt, vi hörde den genom bilrutan så vi kan köra igen. Men inte gjorde vi det, vi andra skulle naturligtvis också få chansen. Och det fick vi. Det gnisslades både här och där, det var gulhämplingen alltså. Tror inte vi stått där mer än ett par minuter så kommer en vacker gul hane och sätter sig i ett stort träd en bit bort. Han flög iväg och strax därefter kom honan.

IMG_0762A
Gulhämpling, foto Håkan.

IMG_0807A
Gulhämpling, foto Håkan

IMG_0822A
Gulhämpling, foto Håkan

IMG_0798A
Gulhämpling, foto Håkan

Vi strosade runt lite och någon upptäcker att en entita hade sitt bo i en av de gamla stammarna. Han hördes tydligt varnande och vi höll oss på lite avstånd för att kanske få se när han återkom. Trägen vinner. Resultatet ser ni nedan.

IMG_0727A
Entita med mat åt ungarna, foto Håkan

entita
Entita, foto Lasse Lundqvist

IMG_0738A
Entita, foto Håkan

IMG_0741A
Nu på väg in i boet, foto Håkan

Rödstjärt och st hackspett kunde vi utöka listan med.

DSC_1992
Nytt odlingssätt? Eller smart affärsidé?

Nu var det dags att dra vidare. Denna gång var det rosenfink vid Vårhallarna som lockade. Men först fikapaus när vi kom dit. Det känns som några minuter när man skriver men i verkligheten handlar det ju faktiskt om några timmar. Hur som helst slog vi oss ner på bänkarna. Kanske vi skulle få höra rosenfinken från den plats där vi satt. Men nej, så blev det inte.

Medan vi satt där fick vi i alla fall höra en törnskata som varnade hela tiden. Flög upp och ner och visade tydlig oro.

Efter pausen och ingen rosenfink bestämde vi att vi skulle köra tillbaks en liten bit och lyssna på andra sidan vägen. Tror det stod brandövningsfält på skylten. Här stod vi en god stund. Ingen rosenfink men väl törnsångare, törnskata, kärrsångare och bivråk. Bivråken kom flygandes från inlandet, närmade sig oss framifrån så vi kunde inte säkert artbestämma förrän han vände sig i flykten. Då såg vi att det var en bivråk med ”trasiga” vingar. Han gjorde en lov runt oss och försvann mot havet för att strax därpå komma tillbaks och försvinna in mot land igen.

IMG_0751A
Bivråk, foto Håkan

Eftersom vi inte heller hörde rosenfink på denna plats ville vi ge det en chans till. Vi drog mot Bäckhalladalen. Vi kom nog in på fel väg men lyckades ändå att nå platsen om än från baksidan. Vi gick genom skogen och kom fram till den parkeringsplats vi egentligen skulle kommit till. Härifrån fortsatte vi vår vandring, för att kanske finna rosenfinken. Kan nog summera den här vandringen i efterhand med att vi fick se mycket, väldigt mycket men ingen rosenfink.

DSC_2027
Vacker fjäril.

DSC_2035
Ännu vackrare med gul bakgrund.

DSC_2037

DSC_2044

nätfjäril2
Nätfjäril, foto Lasse Lundqvist

DSC_2046

DSC_2025

Vi fortsatte gå och gå och gå och gå………….till sist visste vi inte riktigt var vi var. Gå tillbaks? Nä, vi är snart framme sa någon. Vi fortsatte att gå och gå och gå………..framme? Nä……..bara att fortsätta. Vi gick över ängar, genom sly, över stock och sten, hoppade över gropar, kröp mellan stängseltrådar, fann en unik och absolut inte nåbar rastplats högst upp på en gammal bunker. Det doftade gudomligt av alla växter, mjuka som hårda, på ett ställe kunde vi förvänta oss en älg bakom busken så stark var doften. Fåglar? Nä såg vi inga men en hel del fjärilar. Och mycket blommor.

 

DSC_2072
Här pekar Kerstin ut riktningen från bunkerns topp.

skådarna
Inga sura miner här inte, foto Lasse Lundqvist

DSC_2054
Fin utsikt över Östersjön.

DSC_2057
Leif hjälper oss över en grop.

DSC_2071
Ett….

DSC_2069
tu…..

DSC_2067
tre…..och så vacker blev jag.

Så småningom landade vi på lerduveskyttebanan! Snacka om att gå fel. Kanske fel att säga fel, vi tog oss helt enkelt fram där det gick att ta sig fram, valen var inte så många. Stackars Lars-Olof som hade bara ben.

DSC_2082

 

DSC_2084
Syns var vi hamnade.

DSC_2085
Härifrån kommer lerduvorna som ur en kanon.

Ut på stora vägen en bit norr om Vårhallarna och en promenad söderut för att nå vägen vi kört in på. Ingvar och Gert-Åke först sen Lasse och Kerstin och hör och häpna…..de två sistnämnda fick höra rosenfinken. Snacka om tur! Sist kom Leif, Joakim, Lars-Olof och undertecknad.

DSC_2092
Vi är på väg……….minsann!

DSC_2089
Här var inga bekymmer, rofyllt.

DSC_2087
Fläder längs vägen.

DSC_2093

Vi gick och gick och till sist hör vi någon ropa, jag ser lommen. Vadå lommen? Vi är ju mitt ute i skogen! Solsting måste denna person blivit drabbad av!

DSC_2103
Här står lommen en bra bit bort.

Jodå, han hade sett lommen. Våran bil! LOM 871. Vilken angenäm känsla men än ropade vi inte hej. Vi skulle ner från denna topp och ta oss igenom ännu mera sly. Men till slut så…………

DSC_2101
Kerstin o Joakim jämför kartor. Var gick vi?

DSC_2102
Vackra stenhällar, 500 miljoner år.

DSC_2108

Vi döpte helt enkelt denna vandring på 1,5 tim till Linnérundan på Österlen! En upplevelse utöver det vanliga! Och en vacker runda. Hade vi inte letat oss fram hade vi säkert njutit ännu mer av allt vi såg.

DSC_2110
Lars-Olof undrar………..var blev det fel?

Tackar för denna trevliga dag som blev lite längre än tänkt och mycket ovanligare än alla andra.

Margareta

Artlista

Knölsvan  Grågås  Gravand  Gräsand  Ejder  Knipa  Småskrake  Storskrake

Fasan  Smådopping  Storskarv

Bivråk  Röd glada  Ormvråk

Tofsvipa

Skrattmås  Gråtrut  Havstrut  Kentsk tärna

Ringduva  Gök   Tornseglare  Gröngöling  St hackspett

Trädlärka  Sånglärka  Backsvala  Ladusvala  Hussvala  Fältpiplärka  Trädpiplärka  Sädesärla  Gärdsmyg  Järnsparv

Näktergal  Rödstjärt  Svarthakad buskskvätta  Stenskvätta  Koltrast  Björktrast  Taltrast

Gräshoppssångare Kärrsångare  Härmsångare  Ärtsångare  Törnsångare  Trädgårdssångare  Grönsångare  Gransångare  Lövsångare

Kungsfågel  Entita  Svartmes  Blåmes  Talgoxe  Nötväcka  Trädkrypare

Sommargylling  Törnskata

Skata  Kaja  Råka  Kråka  Korp  Stare  Gråsparv  Pilfink  Gulhämpling  Grönfink

Hämpling  Rosenfink  Gulsparv