Kåseberga gav oss vårkänslor!

Lördagen den 7 mars hade vi valt Kåseberga som start för vår exkursion. Gick det bra? Med risk för att skryta så kan jag bara skriva att det gick hur bra som helst! Vilket gäng och vilken stämning vi hade. Det var leenden mest hela dagen. Häng med i referatet så förstår du.

Vi samlades kl 06.30 på ICA:s parkering i Hörby. Vädret var bra och våra förväntningar på dagen var höga. Vi kom att snacka pilgrimsfalk med en gång eftersom han som vanligt satt på kyrktornets trappstege. Några valde att ta en sväng dit bort för att få en skymt av denna väl beskådade fågel. Detta blev förstås dagens första kryss, följt av många………….

Vi satte oss i bilarna och drog söderut. Vi hade bestämt en mötesplats söder om Sjöbo för de som ville ansluta till gruppen. Undertecknad smet bort om flygrakan och mötte Gina o Kenneth. Sen vände vi om, körde via Tomelilla och Köpingebro med gasen i botten för att hinna i kapp de andra. Nä, jag skämtar, vi körde i laglig hastighet och kom ikapp de andra när de korsade väg 9 för att komma in på Kåsebergavägen.

Första stopp var hamnen i Kåseberga. Vi kom ner om backen och inte en enda bil på parkeringen. Så skönt, vi hade hela hamnen för oss själva. Vi gick förbi byggnaderna och längst bort till bunkern för att få så bra plats som möjligt.  På plats fanns redan rapportör nr 1 i Skåne, Sven Splittorff.

DSCN8953
Ljuvliga Kåseberga!

DSCN8961
Gjusar för hela slanten!

DSCN8950
Lasse tar ett snack med Sven Splittorff!

DSCN8945
Solen börjar ta sig igenom molnen!

Vi fick god hjälp emellanåt av Sven. Han ser allt, precis allt, som drar förbi ute på havet.

Ejderstrecken kom i jämn ström, tidigt tyckte vi, men när vädret är så inbjudande så är väl resan norrut inget att vänta på.

Ejdersträck
Ejderstreck, foto Jan-Olof.

Årets första sädesärla, för de flesta av oss, gled in för landning precis vid bunkern. Vilken härlig känsla att få hälsa honom välkommen tillbaka till oss. Framför oss hade vi en skrattmås som långa stunder stod nästan helt stilla i blåsten och hade uppvisning på hur man fångar fisk.

Skrattmås
Skrattmås, foto Sven-Åke.

I vattnet låg gravänder, gräsänder, bläsänder mm.  Fyra strandskator flög snabbt förbi på sin väg norrut. Någon storlom också.

DSCN8943
När somliga njuter av att skåda fågel så får andra slita!

När vi var nöjda här vid bunkern gick vi till bilarna och plockade fram vårt efterlängtade fika. Klockan hade kommit till 09.00 och suget var stort.

DSCN8972
Än så länge stängt men nästa vecka drar det igång!

Efter Kåseberga var det eftersök på kornsparvarna vid Hammar. Vi var ganska säkra på att de var på plats eftersom de varit rapporterade tidigare i veckan. Efter vi parkerat på den vanliga platsen tog vi markvägen över kullen och var strax på plats.

DSCN8974
Visst är det vår!

Vi hittade dem med en gång, tack vare Lasse. Det var bara att ställa ner tuberna och genom dessa beundra de små rackarna.

DSCN8982
Kornsparv i kikaren!

kornsparv10
En kornsparv visade upp sig för Lasse!, foto Lasse

De höll sig på lite avstånd, inte så konstigt. Här kommer 15 stora skuggor längs kanten på åkern och bara ställer sig att ”glo”. Vem har inte rätt att vara försiktig.

DSCN8983
Skådare på promenad.

Lars-Olof gav sig ut på åkern för att få dem att lyfta men sparvhöken hann före. Sparvhöken kom bakom Lars-Olof, han såg den inte, men det gjorde kornsparvarna som flög upp i ett träd och satte sig. Detta gjorde att vi kunde räkna dem, ca 60st.

DSCN8985
Vad är mera skånskt än en allé av pil! Spiddekaga, Måns Zelmerlöw och Hasse Andersson möjligtvis.

DSCN8987
Här har säkert legat en trädgård en gång i tiden!

Efter detta körde vi bara en kort bit bort till Ingelstorps ängar. På långt avstånd fick vi se bläsgås, större strandpipare mm. Vi hade hört mycket lärka vid kornsparven men inget mot vad vi fick höra här. Överallt fanns det sånglärkor. De for upp och ner och sjöng allt vad de orkade. Snacka om vårkänslor!

DSCN8994
Här hade vi större strandpipare i kikaren!

Nu väntade Fyledalen på oss. Kl var ca 10.30 och nu var det väl dags för lite rovfåglar? Vi kom dit, parkerade och ställde oss att vänta. Vi hade nog bara stått där 15 min när det plötsligt kommer en kungsörn glidandes över krönet. Jubel bland skådarna. Några sekunder senare kommer nästa kungsörn…………ännu mera jubel. Den första flyger en bit bort, vilket visar sig vara honan, sätter sig på en stolpe och strax efter kommer hanen och framför våra ögon ”parar” sig de här två. Det var över på några sekunder men så fantastiskt att få se detta.

Kungsörn-parning
Kungsörn i balans- och kärleksakt, foto Jan-Olof.

Båda flyger tillbaks till där de kom ifrån och honan går ner bland träden där de förmodligen har ett bo. Vi får hoppas att det är så och även hoppas på att alla oförsiktiga skådare håller tassarna borta från detta bo. Här behövs skärpning! Vi vill inte att våra kungsörnar försvinner.

Medan vi står kvar i backen kommer tranan, sen kommer 7 mindre sångsvan och sen kommer en stor flock ringduvor mm

Hela tiden var det väldigt njutbart. Vädret var lugnt och skönt.

Nu har klockan kommit till 12.00 och vi har fikat för andra gången. Här bestämmer sig några för att avbryta och åka hem medan undertecknad bestämt sig för Simrishamn, Haväng och Friseboda. När de andra fick höra om detta ville de hänga med och iväg bar det med nästan alla i gruppen.

Vi körde till Simrishamn, åkte in i stan och stannade i hamnen vid kiosken. I hamnen låg en alfågel på bästa möjliga plats. Han flyttade sig lite när vi kom men inte längre bort utan vi alla kunde få kanonbilder av honom.

alfågel Simrishamn
Alfågel, foto Sven-Åke!

DSCN9021
Vad glor ni på? Tycks denna gråtrut tänka.

DSCN9022
Här kommer hamnvakten i Simrishamn! Hit men inte längre!

Efter detta drog vi uppåt på ostsidan. Vi tog svängen inom Haväng och Knäbäcksdösen i hopp om snösparv. Detta lyckades inte men däremot fick njuta av en ryttlande fjällvråk precis bredvid vägen. Tjusigt!

DSCN9097
Fjällvråk vid Knäbäcksdösen.

DSCN9103
Samma fjällvråk.

Vi körde förbi Flodahusdammen och visade alla var de skulle befinna sig till våren när de vill lyssna på sommargylling. Hemska tanke……..snart är vi där!

Ut på stora vägen och mot Friseboda. Skulle vi få se vad vi hade på önskelistan? Visst blev det så.

DSCN9104
Här har vi hittat sjöorre och svärta.

Först när vi kom ut till plattformen så tyckte vi att havet rörde sig lite väl mycket. Inte skulle vi hitta något när allting gungade. Men bara efter en liten stund så fixerade vi oss på flockar av sjöorre och svärta, en ynka svarthakedopping och som kronan på verket fick vi även se en storlom. Han låg ganska nära så vi studerade honom ingående. Här stod vi nog en timme och den gick så himla fort.

När vi gick tillbaks mot bilarna kom det en flock stjärtmes och klängde i träden längs bäcken.

Vid bilen delade vi på kaffe och frukt som vi hade med oss. Någras matsäckar var slut för länge sen. Nu skulle vi vända hemåt, klockan hade hunnit till 15.00, och det gjorde vi via Pulken och tranorna.

Denna trevliga lokal som mer än de flesta påminner om att våren verkligen är på väg. Där var inte många tranor men medan vi står där och skådar kommer det hela tiden in småflockar som landar på åkern. Om några veckor är det väl flera tusen på plats.

DSCN9109
Ännu ett härligt vårtecken! Tranor på väg ner i Pulken.

Här skiljs vi åt, nu skall vi hem och smälta dagen. Tror de flesta av oss sov gott på natten.

Margareta

Artlista

Knölsvan   Mindre sångsvan  Bläsgås  Grågås  Gravand  Bläsand  Snatterand  Kricka

Gräsand  Ejder  Alfågel  Sjöorre  Svärta Knipa  Storlom  Svarthakedopping Storskarv  Gråhäger

Röd Glada  Havsörn  Sparvhök  Ormvråk  Fjällvråk  Kungsörn  Tornfalk  Pilgrimsfalk  Sothöna Trana

Strandskata Större strandpipare  Tofsvipa  Skrattmås  Fiskmås  Gråtrut  Havstrut  Ringduva  Sånglärka

Sädesärla  Koltrast  Stjärtmes Blåmes  Talgoxe  Nötväcka  Skata  Kaja  Råka  Kråka  Korp

Stare  Kornsparv