Kåseberga 28/3

Trots coronatider så håller vi våra exkursioner än så länge. Denna lördag var målet Kåseberga och ejdersträcket. Det var en härlig morgon. Solen sken från en molnfri himmel och det blåste i princip inte alls. Länge sedan vi hade sådan tur med vädret.  På vägen dit passade Johnny på att livskryssa rapphöna. Ett par gick på en åker strax söder om Fårarp. I hamnen träffade vi de som kört själva hit.

Det visade sig att vädret kanske var för bra för det var inte mycket fågel i rörelse. Det kom en del ejdrar, men tyvärr ingen praktejder. En del alfåglar låg utanför hamnen. På piren nedanför oss såg vi skärpiplärka, sädesärla och svart rödstjärt. En promenad gjordes upp till andra dungen för att leta brandkronad kungsfågel men ingen sådan fanns här.

Färden gick vidare till vinterfältet i Hammar för kornsparv men de hade redan lämnat för att sprida ut sig och påbörja häckningsbestyren.

Sista stoppet blev Fyledalen. Kungsörnshonan låg i boet och snart så kommen hanen och seglade i luften. Maffig syn. Två brandkronade kungsfåglar fick vi också se innan vi avslutade dagen.

 

Artlista

Knölsvan  bläsgås  grågås  gravand  snatterand  gräsand  ejder  alfågel  sjöorre  småskrake  storskarv  röd glada  ormvråk  kungsörn  tofsvipa  storspov  skrattmås  fiskmås  gråtrut  havstrut  kentsk tärna  ringduva  större hackspett  skärpiplärka  sädesärla  järnsparv  rödhake  svart rödstjärt  koltrast  björktrast  gransångare  entita  talgoxe  blåmes  skata  kaja  råka  kråka  korp  bofink  bergfink  hämpling  gulsparv  sävsparv

 

 

 

Gråtrut. Foto Per-Uno

Svart rödstjärt.  Foto Per-Uno

Knölsvanar.  Foto Per-Uno