Ifrån lätt regn till filmjölk : Skarhult, Lunds reningsverk, Lomma, Alnarp och Hardeberga, 20180311

Vi var 10 gjusar där samlades på banvallen vid Skarhult i lätt regn. Gulsparven sjöng ändå, men det var inte mycket annat att titta på. Sjön var frusna och gråkrager gick runt kanterna. Efter en kort vandring ner ad banvallen och tillbaka, kom vi uppe på 5 olika arter, samt 2 blöta hare. En flock bergfinkar flög över – några av de hundra tusan i Skåne lika nu.

Vidare till Lunds reningsverk, där det fanns mycket mer att titta på. Det var torrt när vi kom ut ur bilarna, men började regna riktigt innan vi nådde tillbaka. Den vitögdand sågs inte, men det fanns mängder blåsändar som kallad hela tiden. Minst 3 smådopping sås och en enkel storskrake. Strömstare söktes utan framgång innan vi återvände till bilarna och bestämde oss för att köra till Lomma där vi kunde fika skyddad från regn och titta ut över bukten. (Själv jag förstod detta, då lomme på dansk = ficka på svensk)!

Vid Lomma var det äntligen torrt, och vi kunde njuta av utsikten över en remsahavsis. Det fanns många strandskator, kanske 10 storspovar och minst 3 stor prästkrage - våren är på väg! Et par stjärtänder och flera småskrakar kunna också ses. Efter att ha fått värmen ifrån kaffe vi bestämde oss för att åka till Alnarp, där det fanns en kattuggla som kunde hittas. Det hittad vi också och kunna titta på den några minuttar, innan det drog längre ner i sitt hål.

Då Hardeberga lo på resan hem efter ville vi kolla Berguvar, så vi körde dit. Här var det jättedimmigt, och även om vi kunna se andra sidan, kunna vi inte hitta ugglorna. Efter en sista fika slutade dagen med en bra artlista trots vädret.

 

Referent Richard, bildar Per-Uno

Artlistan kommer....