Holkrensning den 29 januari 2017

Den 29 januari hade vi lagt in exkursion till Gäddängen, men det blev holkrensning istället.

Vi var 18 st som samlades på parkeringen denna dimmiga söndag. Mycket bra uppslutning tycker jag. Ann-Margret och Per-Uno for iväg för att rensa holkarna runt gömslet, medan Olle delade in oss andra i fyra grupper för att rensa mellan Gäddängen och Ringsjön. Förutsättningarna var att öppna holken, ta bort bomaterial, äggskal och ev döda fågelungar.

Innehållet i bomaterialet gav en fingervisning om vem som hade bebott holken. Var det mossa så är det mesar, gräsmaterial använder rödstjärt och svartvit flugsnappare, medan pilfink och gråsparv använder fjädermaterial. I några holkar fanns det ägg från talgoxe, rödstjärt och blåmes kvar. En holk var bebodd av två större skogsmöss som nyfiket tittade fram, så de fick ha sitt bo i fred. Några holkar hade haft  bi, humlor och bålgetinge som invånare.

Bålgetingebo

Talgoxe ägg

Rensningen gick på ett par timmar och efteråt samlades vi för fika, korvgrillning och genomgång av vad som hittats. Totalt rensades ca 130 holkar och kanske 20 var obebodda, så holkarna fyller verkligen sittsyfte härute. En del holkar plockades ned för att sättas upp vid Fulltofta Naturcentrum
Givetvis observerades det  fågel också denna dag, även om det inte var mycket. Gråhäger, sångsvan, ormvråk, röd glada, stjärtmes och nötväcka hamnade på artlistan.
Stort tack till alla som ställde upp denna dag

Lars-Olof