Härlige Öland 31/5/2018-3/6/2018

Torsdag 31/5 var det så äntligen dags för vår traditionella resa till Öland. Med mitt bilstrul i tankarna från förra året var det knappt jag vågade vrida om startnyckeln, men bilen startade snällt. Skönt! Hämtade upp Jan-Erik i Hörby och vi fortsatte till samlingsplatsen utanför Sätaröd. Efterhand anlände övrig deltagare utom våra kära tvillingpågar. En av dem hade kommit i vägen för en polishund i skogen och blivit rejält biten så de fick tyvärr stanna hemma. Vi övrig gav oss iväg och efter ett tag så såg vi Jan och Pia framför oss som kört från Yngsjö. Första skådningen lägger vi vid Torhamns udde i Blekinge. Denna dag hade militären bestämt sig för skjutövningar, men Lennart hade kollat per telefon innan att det skulle gå bra att vistas där vi brukar. Ytterligare kontroll gjordes med militären när vi anlände och det var inga problem så vi kunde skåda som planerat. Första fågeln vi hörde var en göktyta och det visade sig vara enda gången vi hörde göktyta under resan. En rosenfink sjöng för oss men vi lyckades inte se den. Färden fortsatte till Beijershamn där vi började med att fika. Några av oss fick syn på halsbandsflugsnapparen som häckar här. Vi gick rundan och ute vid södra tornet märkte vi att det varit varmt en längre tid. Så mycket torrlagd strand har vi aldrig sett någon gång under våra besök här. Det var mycket gott om skärfläckor som hade ungar, liksom större strandpipare och tofsvipa. Tillbaka till parkeringen fick alla se halsbandsflugsnapparen som visade upp sig fint. Vidare söderut gjorde vi ett besök vid sockerbruksdammarna i Mörbylånga i förhoppning om svarthakedopping. Tyvärr såg vi ingen men gråhakedopping, sothöna och rörhöna fick vi se. Då ställena vi brukar äta middag på inte var öppna så hämtade vi bufféfat på Ica i Mörbylånga som Lennart förbeställt. Det smakade mycket bra på kvällen. Vid vårt boende fick vi en fantastisk uppvisning av ett ängshökspar som häckade i vallen precis där vi parkerar våra bilar. Dagen efter så slogs vallen, men ett område på 40x40 meter hade sparats så förhoppningsvis så får paret ut någon unge.

Fredagmorgon så gav Jan-Erik och jag iväg oss vid femtiden och första stoppet blev buskmarkerna vid muren vid Parboäng och jakten på höksångare. Den har vi sett här vid flera tillfällen och efter ett tag så hörde vi ”mopedknattret” och en höksångare visade fint upp sig. Sms till övriga i gruppen att vi sett den och efterhand anslöt de och fick också se den. Vidare ner till södra udden och spaning vid södra vindskyddet. Roskarl och kärrsnäppa fick vi in, annars dåligt med vadare. Efter en stund kom larm om att man ringmärkt en korttålärka vid fågelstationen som skulle visas upp 8:15. Kul att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och alla i  gruppen fick se den. Det var en ny art för alla i gruppen utom för mig som sett den vid ett par tillfällen innan. Upp till södra lunden för frukost och sedan tog vi en promenad i lunden och då var det frukosttime för myggorna. De var verkligen på bettet så att säga och även om vi tagit myggmedel så undgick vi inte att bli bitna. Uppe i tornet fick vi rödspov och brushane som gick ute på Schäferiängarna. Det hade rapporterats sjungande sommargylling i lunden men vi hörde den inte vid detta tillfälle. Vi fortsatte upp till norra lunden och en promenad där. Här fick vi in mindre flugsnappare på listan. De har vi alltid sett och hört här, men denna gånga var de på annat ställe än där de brukar vara. Efter detta så drog vi ner till södra udden i gen för att fika på Fågel Blå och fira det nya Gjusekrysset korttålärka. Sedan körde vi upp till  Sebybadet men även här var det dåligt med vadare. Nästa ställe blev Naturbokhandeln i Stenåsa för inköp. Sedan drog vi oss ner till vårt boende. Lennart och Kenneth gav sig iväg till Mörbylånga för att hämta pizzor till kvällens måltid.

Lördag var det dags att bege oss norrut till Lilla horns löväng. Vi tog den vackra kustvägen norr om Köpingsvik där man kör alldeles invid Kalmar sund. Vi gjorde några stopp och kunde då beskåda ett fint sträck av prutgäss på väg norrut i sundet. Väl framme vid Lilla horn fikade vi samt skänkte Kerstin en tanke som en gång visade oss denna vackra lokal.  Bl a halsbandsflugsnappare och stenknäck fick vi se här. Nästa stopp blev Petgärde träsk där vi hörde vattenrall, pungmes och rosenfink. När vi gick tillbaka och var nästan framme vid bilarna hörde vi rosenfinken igen och helt plötsligt satt den och visade upp sig jättefint för oss och sjöng för full hals. Fotograferna fick fina bilder. Matpaus vid fiskrestaurangen i Kåre hamn. Det smakade mycket bra med maten. När vi var färdiga här kom larm om svartpannad törnskata längre söderut, och då vi ändå passerade här beslöt vi att stanna till och titta på den. Tyvärr kom ett larm till om att folk letade efter den utan resultat. Ändring av planerna och vi tog Västerstadsviken istället. Även här hade torkan gjort sitt, men i några pölar hittade vi ljungpipare, brushane, kärrsnäppa, myrsnäppa och småsnäppa. I buskarna var det full fart på en kärrsångare.  Ett besök gjordes även vid Fågelsjön i Degerhamn men här hade det växt igen ännu mer sen vi var här sist. Det enda vi såg var sothöna, vigg och gräsand. Tillbaka till boendet där vi avslutade dagen med grillning i trädgården.

På söndag tog vi en tur i södra lunden och fick då höra sommargyllingen. Kenneth som kört ner lite tidigare hade turen att få höra flodsångare vid Lundsjön.

Vi stannade till vid Gäddviken på väg ner till udden då det här larmats nilgås tidigare på morgonen men den såg vi inte. Fick dock en småspov. Efter en stund körde vi tillbaka till boendet och åt frukost, packade ihop och tog farväl av varandra efter ett par som vanligt trevliga dagar på ön.

På väg hem stannade Jan-Erik och jag till vid Bottorps hamn söder om Kalmar. Dan innan hade här setts ägretthäger, silkeshäger och skedstork så våra förhoppningar var stora att få se dessa. Givetvis fick vi inte se någon av dessa och då körde vi hem

Totalt såg vi 129 arter under dagarna. Roligast var korttålärkan.

Per-Uno har lagt in bilder från resan i galleriet.

Lars-Olof

Artlistan

Knölsvan Grågås Kanadagås Vitkindad gås Prutgås Gravand Bläsand Snatterand Gräsand Skedand Brunand Vigg Ejder Alfågel Sjöorre Svärta Knipa Storskrake Rapphöna Fasan Skäggdopping Gråhakedopping Storskarv Gråhäger Röd glada Havsörn Brun kärrhök Ängshök Ormvråk Tornfalk Vattenrall Rörhöna Sothöna Trana Strandskata Skärfläcka Större strandpipare Ljungpipare Kustpipare Tofsvipa Sandlöpare Småsnäppa Kärrsnäppa Myrsnäppa Brushane Enkelbeckasin Rödspov Småspov Storspov Drillsnäppa Grönbena Rödbena Roskarl Skrattmås Fiskmås Silltrut Gråtrut Havstrut Kentsk tärna Fisktärna Silvertärna Småtärna Tordmule Tamduva Skogsduva Ringduva Gök Tornseglare Göktyta Större hackspett Mindre hackspett Korttålärka Trädlärka Sånglärka Backsvala Ladusvala Hussvala Trädpiplärka Ängspiplärka Gulärla Sädesärla Gärdsmyg Näktergal Svart rödstjärt Rödstjärt Stenskvätta Koltrast Björktrast Taltrast Flodsångare Härmsångare Sävsångare Kärrsångare Rörsångare Höksångare Ärtsångare Törnsångare Trädgårdssångare Svarthätta Grönsångare Gransångare Lövsångare Grå flugsnappare Mindre flugsnappare Halsbandsflugsnappare Svartvit flugsnappare Blåmes Talgoxe Nötväcka Trädkrypare Pungmes Sommargylling Törnskata Skata Kaja Råka Kråka Korp Stare Gråsparv Pilfink Bofink Grönfink Steglits Hämpling Rosenfink Stenknäck Gulsparv Sävsparv