Härliga Öland 22 – 25 maj!

Varför Öland alltid blir en upplevelse är inte svårt att ta in – landskapet, fåglarna som vi ser och inte ser, vitvingat utan gränser, en himmel som liksom inte vill ta slut – visst har vi roligt. Björnkram till er alla. Åke.

Så skrev poeten Gert-Åke, en i gänget som var med på Öland 22 – 25 maj.

Och visst fick vi, Ringsjöbygdens Fågelskådare, ännu en makalös resa till denna fantastiska ö.

Vackert väder alla dagarna, sånär som på en åskskur. Himlen och havet blå, rapsfälten gula och allt annat grönt. Jättevackert!

Och mästerfotografen Per-Uno bjuder välvilligt på sina bilder till detta referat.

Det var bestämt, ända sedan turen i höstas, att låta resan få en dag extra och låta den dagen ta oss ända upp till Långe Erik. Sagt och gjort.

Men……vi tar det från början, spänn fast bältena för nu kööööör viiiiii………………njuuuut av alla bilder!

 

Vi samlades, 15st gjusar, på vår vanliga plats vid caféet i Linderöd. 2st fanns redan på plats på Öland och 3st skulle ansluta under fredagen. Det var en fin morgon och alla var taggade till tusen. 5st hade inte varit med förut och var väldigt förväntansfulla inför våra 4 dagar på Öland.

Vi brukar alltid ta första stoppet vid Galtsjön men i år blev det bara en kort benstreckare där. Vi hade fått tips från en Blekingebo att även besöka Torhamns udde på vår resa och vi valde att göra det på resan upp. Udden ligger längst ut mot öster i Blekinge, ta av vid Jämjö och kör rakt söderut. Här blev det ett av de få missförstånden vad gäller vägbeskrivning under dessa 4 dagar. Vi i sista bilen hade uppmärksamheten på annat håll och missade vägen söderut. Tog bara några minuters omväg och vips var alla bilarna riktade mot samma håll igen. Väl framme vid udden var det kaffekorgarna som fick större uppmärksamhet än fåglarna. Alla hade ätit frukost tidigt och när klockan nu närmade sig 09.30 var suget efter kaffe på topp.

DSC_1374
Första fikapausen på torsdagen, foto M

Det tog inte lång stund förrän vi ändå vände blickarna mot en fågel. Göken behagade sätta sig bara en liten bit bort på en ledning och han ”sjöng” duktigt för oss. Tuberna åkte fram och där stod vi alla och beundrade honom länge och väl. När den värsta hungern, både vad gäller gök och mat, var stillad började vi se oss omkring. Platsen såg precis lika trevlig ut som vi fått beskrivit för oss. Och nu började vi se fler fåglar………svalor, törnsångare, härmsångare, tärnor, skvättor osv osv

003 1
Törnsångare, foto Per-Uno

Vi började vår promenad runt udden och gjorde många stopp. Fåglar överallt. Vi hade vatten på höger sida och framför oss. Kustpipare, strandskator, kärrsnäppor mm. När vi står där och skådar in i viken så säger någon: ”Det sitter en havsörn ute i vattnet. Den sitter på en liten sten.” Alla vände tuberna mot den riktning som vederbörande pekade åt. Vi letade och letade, ingen mer än utroparen såg havsörnen. Ser ni inte? Nä, sa vi alla………….menar du ejderhonan som balanserar på den där stenen du pratade om. Va fan………….ja,ja. Den är ju brun i alla fall. Här hade vi nog resans första goda skratt, och det blev många till när man summerar så här i efterhand.

DSC_1383
Alla letar havsörn, foto M

När vi fortsatte vår promenad uppfattade vi sången från en rosenfink, för många årets första. Vilken härligt läte. Nu skulle vi bara leta upp honom också, men han gäckade oss hela tiden, sång här och sång där, men ingen fågel. På något ställe stod vi alla och lyssnade och tittade mot samma träd men fågeln gick inte att upptäcka. Vi fick sätta vårt hopp till att få se den på Öland.

Promenaden fortsatte, sånglärkor sjöng hela tiden över våra huvuden, en och annan ängspiplärka såg och hörde vi också. Rödbenorna hade en fin uppvisning i flygkonst och gick ner bara en liten bit ifrån oss.

019 1
Lärkan drillar högt i skyn…….., foto Per-Uno

Denna runda tog ca 2 tim och vi sa alla att vi gärna gått där hela dagen. Ljuvligt…… soligt och varmt.

DSC_1400
Stenskvätta som dansade på tråden, foto M

Men vi skulle vidare, in i bilarna och färden gick norrut. Härifrån körde vi den gamla vägen genom bl a Kristianopel och njöt av vacker natur innan vi återigen kom ut på E22 en bit söder om Kalmar.

Ett litet missförstånd till och sen var vi alla över på Öland. Med tanke på att vi var sex bilar i kö klarade vi det hela galant. Vi som körde sträckan för åttonde gången kunde ju alla rutiner men för de som var med första gången var det säkert inte alltid så lätt. Här kan vi berömma varandra med en klapp på axeln.

Nu följde vi traditionen, Beijers hamn skulle få sitt vanliga förstadagen besök. Mycket bilar på parkeringen…………….det ryktades om skedstork ute på ön.

DSC_1401
Skylten talar för sig själv, foto M

Här gick vi vår vanliga runda, ut till havet först och sen tillbaks genom skogen. Vadare av olika slag gick vid strandkanten och vi hade långa och livliga diskussioner om vad vi såg. Solen lurade oss lite grand, var fågeln på ett håll blev det den kulören och vände den så blev det en annan kulör om än snarlik. Och vi som skådar vet ju att det är det där lilla som oftast är avgörande. I alla fall kom vi fram till småsnäppa, mosnäppa, kustpipare, skärfläcka, st strandpipare, gulärla, rödbena, fisktärna mm i mångfald. Storken hade gömt sig.

021 1
Unge herr tofsvipa, foto Per-Uno

DSC_1404
Beijers hamn, foto M

DSC_1407
Vacker slända. foto M

081 1
Den här rödbenan såg inte kry ut…..eller?, foto Per-Uno

DSC_1429
Vacker äng vid den lilla sagostugan i skogen, foto M

110 1
Bofinken sjöng för full hals, foto Per-Uno

När vi kom tillbaks till bilarna tog vi en fikarast till. Vi behövde vara samlade och diskutera fortsättningen av dagen. Klockan hade redan hunnit till 16.00. Bestämt blev att vi drog till boendet i Grönhögen, lastade in och återvände till Mörbylånga där vi bokat bord på Pizzeria Linda. Även annan mat fanns att tillgå. Det var fin service, när beställningen gjordes nämndes bara antalet platser som behövdes men de hade tänkt till och möblerat om till ett långbord till oss. Stiligt! Och maten var riktigt god. Tror vi åt upp en hel skål vitkålssallad medan vi väntade på maten, vi var så hungriga!

Efter maten gjorde vi ett kort besök på Coop för att bättra på matsäcken inför morgondagen.

Därefter tog vi en tur bort till Mörbylånga sockerbruksdammar. Ligger alldeles i närheten, bakom centrum. När man klättrat upp i tornet får man vacker utsikt åt alla hållen. Här brukar vi få se en hel del fågel och det blev lika bra i år. Gråhakedopping, svarthakedopping, skedand och lite oväntat även brunand i par. Göken hördes hela tiden och över våra huvuden svischade tornseglarna fram och tillbaka. Och medan vi stod där i tornet passade brunandshanen på att lufta sina vingar flera varv runt oss. Finns bara tre ord, njutbart till tusen!

DSC_1462
Nästa generation sothöna, foto M

DSC_1441
Ölandsbron från tornet i Mörbylånga, foto M

DSC_1442
Brunandshane har flyguppvisning, foto M

DSC_1456
Tornseglare, foto M

DSC_1471
Solnedgång i Ottenby, foto M

Efter detta besök bar det av hemåt. Klockan skulle ställas på 04.00 följande dag för färd till Långe Erik. Några tog en snabb runda ner om Ottenby bara för att få känslan av havet och atmosfären. Då fick vi se 22 strandskator samlade på en liten plätt. Konferens? Vi andades in en härlig frihetskänsla medan solen gick ner som en stor fin luftballong i havet.

 Vi hann med en kopp kaffe och genomgång av artlistan i vårt stora kök innan vi kröp till sängs.

Nej, jag glömde…….precis när vi kommit in på våra rum plingar gjuselarmet i telefonen. Lennart skulle hämta något i bilen och när han kommer runt hörnet till parkeringen hör han kornknarren i sädesfältet. Vilken överraskning!

Nästa morgon kl 05.00 satte vi oss i bilarna för vår dagslånga tur. Det blev en lång härlig minnesrik dag och klockan hann ända till 20.00 innan vi åter igen körde in på gården till vårt hus.

DSC_1480
Soluppgång vid boendet i Grönhögen, foto M

DSC_1483
O,j vad vi är morgonpigga!, foto M

DSC_1485
Inte bara vi, ladusvalorna hade full koll på oss, foto M

Vädret visade sin allra bästa sida. Vindstilla, sol som sakta klättrade upp på himlavalvet och lagom grader. Bättre kan det inte bli. Vi körde västsidan upp. Raka spåret genom Degerhamn, utanför Mörbylånga, utanför Färjestaden, i kanten på Borgholm och snart var vi uppe vid det första stoppet.

Lilla Horns löväng var målet, så nära ett paradis man kan komma. Det ligger där Öland är som smalast precis innanför Jordhamn. Vi tog västerut en liten bit efter sista infarten till Sandvik. Här skulle vi skåda flugsnappare, helst alla fyra arterna, men man tackar för det man får. Den första holken som hade halsbandsflugsnappare som gäst i fjor hade en talgoxe i år. Lagom spännande. Medan vi gick där och lyssnade och sökte tog det inte lång stund förrän vi hörde den förste. Svartvit utan tvekan. Strax därpå halsband utan tvekan. Och som nr tre kom den grå. Den mindre lyckades vi inte med.

DSC_1486
Här är vi på väg in i Lilla Horns löväng, foto M

DSC_1490
Här böjer alla på nacken för halsbandsflugsnapparen, foto M

Men vi fick se så mycket annat!!! Stararna som i högt tempo matade sin familj, st hackspett likaså, härmsångaren sjöng överallt, den gummiankan glömmer man inte, och visade upp sig också för den delen. Alla gick omkring och njöt och ville knappt lämna denna fantastiska plats.

DSC_1499
Ser ni st hackspett i trädets stam?, foto M 

DSC_1496
Vackert, foto M

123 1

Halsbandsflugsnappare, foto Per-Uno

Men Långe Erik väntade…………kl 08.00 satte vi oss bilarna för vidare färd uppåt. Det lustiga som hände var att en av halsbandsflugsnapparna satte sig i det sista trädet när vi lämnade ängen. Han visade upp sig långa stunder och tycktes säga……..nu får ni en sista chans innan ni sticker, ta så många bilder ni vill!

Innan vi började promenaden runt långe Erik intog vi en första matrast för dagen. I en miljö som knappt går att beskriva. Över våra huvuden sjöng ärtsoppan, dessa ord kom från en morgontrött man som snubblade på bokstäverna, ärtsångaren förstås. Göken hördes, likaså törnsångaren.

 

DSC_1520
Första rasten på fredagen, i trädet över oss satt ärtsångaren och sjöng, foto M

DSC_1521
Alvar och Albin står i startgroparna, foto M

 

DSC_1522
Tjejerna från Eslöv, Britt-Marie, Karin o Ann-Kristin tog sig en plats i solen, foto M

137 1
Ärtsångaren sjöng hela tiden, foto Per-Uno

130 1

Lövsångaren också, foto Per-Uno

Lars-Olof hade berättat att det larmats ut en dammsnäppa här uppe vid Långe Erik och en annan trött man eller kvinna kom ihåg det som dammvippa. Snacka om missförstånd och goda skratt.

DSC_1530
Långe Erik i all sin prakt, foto M

DSC_1536
Konstverk, foto M

När fikapausen var överstökad började promenaden runt fyren. Vi hann bara över den lilla bron så möttes vi av näktergalens sång. Inte vet jag om de sjunger bättre på Öland men denna klämde i för kung och fosterland. Kan nämnas att näktergalen var den fågel som fanns precis överallt där vi drog fram. Varenda buske tycktes innehålla en näktergal. I slutet på rundan kom vi till den gamla igenvuxna fyrträdgården. Tänk om den kunde berätta sin historia. Hela platsen andades spänning! Även här hade vi en energisk näktergal. Vi smög närmre och närmre ljudet i hopp om att få en skymt av honom. Han var smartare än vi. Å andra sidan hade han hela den gamla trädgården att gömma sig så han hade goda möjligheter att förbli dold.

DSC_1547
Vacker trädgård, foto M

DSC_1546
Vilken historia det finns runt denna ek, foto M

DSC_1545
För att inte tala om det öde huset, foto M

Inte förrän vi gått rundan hände något spännande. Två killar stod på en brygga med blicken riktad österut och högt mot himlen.

142 1
Här letas skrikörn, foto M

DSC_1553
Det var inte denna brygga killarna stod på, foto M

DSC_1531
Hamnen vid fyren, foto M

En mindre skrikörn larmades ut. Nu blev det fart…….skådare kom springandes från alla håll för att se på underverket. Vågar säga, att han som artbestämde denna fågel måste vara en modig en, i tuben kunde man bara ana en fågel som rörde sig långt borta över skogen. Men en skrikörn var det, larmades en gång till och då var artbestämningen ändrad till större skrikörn. Till artbestämmarnas försvar får vi tillägga att andra gången fågeln sågs var den betydligt närmre och självklart också då lättare att bestämma. Vid den tidpunkten när detta skedde hade vi lämnat platsen och var på väg mot Böda för att möta de 3 som kom upp nu. Först blev det ett stopp vid Neptuni åkrar. Det låg en massa ejdrar i havet och på stenhällarna och dessa skulle förevigas. Och det var ingen dum idé för när vi stod där och tittade på ejdrarna hörde vi rosenfinken igen och Per-Uno hann få upp kameran och föreviga även denna samt en törnskata, hona. Han är snart lika snabb som fåglarna.

149 1
Herr och fru ejder, foto Per-Uno

163 1
Rosenfink, foto Per-Uno

161 1
Tönskata hona, foto Per-Uno

Vid Böda kyrka stod Pia, Jan och Joakim och väntade på oss.

DSC_1601
Samling vid Böda kyrka, foto M

Efter att alla hälsat glatt på varandra skulle vi ta oss till Karsnabben för skådning. Lättare sagt än gjort. Ortsbefolkningen, som förmodligen är trötta på all trafik, hade kamouflerat infarten till rätt gata så det blev plump i protokollet. När vi insåg misstaget bestämde vi oss för att ta Böda hamn i stället och gå mot Karsnabben norrut. Inte så pjåkigt det heller. Solen stekte, vinden ljum och len och fåglar så mycket vi orkade titta på. Här var en flock kärrsnäppor, många rödbenor, gravänder, storskrake som hukade bakom en sten, tärnor i mångfald och ladusvalor.

DSC_1603
Böda hamn, foto M

DSC_1608
Gert-Åke var inne på den historiska sidan, foto M

191 1
Herr och fru gravand, foto Per-Uno

198 1
Kärrsnäppa, foto Per-Uno

224 1
Silvertärna med mat, foto Per-Uno

231 1
Ännu en silvertärna, foto Per-Uno

209 1
Är detta småsnäppa, foto Per-Uno

DSC_1635
Böda kyrka, foto M

Sen gjorde vi ett litet stopp vid Knisa mosse men det gav i princip inget i fågelväg. Jo, rosenfink förstås, lätet men inte såg vi den. Däremot gick vi genom en fantastisk äng med blommor av alla sorter. Ljuvligt!

239 1
Blomma från ängen, foto Per-Uno

DSC_1638
Likaså detta, foto M

Efter denna skådning skulle vi inta förbeställd lunch i Kårehamn. Kerstin som är väl bekant med området här uppe hade bokat bord på en fiskrestaurang. Vi blev något försenade men kl 14.15 satt alla till bords. Här fick vi härligt färsk spätta med nypotatis och god sås. Och kaffe på detta för den som ville.

DSC_1654
Vacker och lite udda konst i Kårehamn, foto M

När magen var fylld efter denna måltid i vacker miljö, vi satt med fötterna nästan i vattnet, vände vi faktiskt norrut en liten bit igen. Petgärde träsk och pungmes stod på önskelistan. Här fick vi många fina obsar. Pungmesen hörde vi direkt vi kommit in på ängen och efter att lyssnat på den en stund gick alla till tornet utom undertecknad. Fick ett telefonsamtal och medan detta pågick hördes rosenfinken i bakgrunden i buskaget. Stannade kvar på platsen i hopp om att få se den. Nitlott. Tillbaks kom Karin och Ann-Christin och var jätteglada för de hade lyckats få se pungmesen nästan öga mot öga. Efterhand kom de andra tillbaka från tornet där de sett havsörn, brun kärrhök, enkelbeckasin mm.

258 1
Brun kärrhök hona, foto Per-Uno

275 1
Grå flugsnappare, foto Per-Uno

273 1
Enkelbeckasin, foto Per-Uno

På väg mot bilarna hörde vi en härmsångare vars läte bara blev starkare och starkare och ett tu tre hade vi den framför oss i toppen på en buske. Läckert gul med läckert läte.

287 1
Härmsångare, foto Per-Uno

Efter Petgärde skulle vi ta oss till Störlinge bodar, samma sak här, skylten borta så vi drog tyvärr förbi och när misstaget uppdagades hade vi kommit en bit ner och bestämde oss för att fortsätta neråt och inte vända om. Nu siktade vi in oss på Runsten. En lokal som lät lovande och inte allt för svår att hitta. Kan tillägga att lokalböckerna som vi körde efter har några år på nacken och som alla vet ändrar sig naturen precis som den vill. Lokalen vid Runsten blev en flopp. Först körde vi (ledarbilen) in på fel markväg, gräset var väl 80cm högt. Efter ett tag gav vi upp och alla bilarna fick i tur och ordning backa, vända och köra tillbaks samma väg. Tur det fanns en liten infart till en åker att vända på. Inget vidare att lyfta bilarna för att få dem på rätt håll, hm hm. Vi körde bara en liten bit bort, stannade till tog en slät kopp kaffe och konstaterade att denna plats gav inget mer än ett gäng korpar som satt uppradade på stolpar som stod i en fyrkant. Faktiskt riktigt vackert. När man skådar handlar det ju alltid om vilka ögon man väljer att titta med, de positiva eller de negativa. Med mina ögon sett är allt på Öland hur bra som helst.

DSC_1657
Här beundrar vi de fyra korparna, foto M

Klockan hade stuckit iväg, tänkte att vi kanske skulle hinna med naturbokhandeln på Stenåsa men vi konstaterade att tiden var knapp, vi hade bara kunnat rusa in och rusa ut. Detta fick vänta.

Söderut körde vi ändå, målet var vattenreningsdammarna i Mörbylånga. Dagen innan hade vi ju varit i samma by men nu var det motsatta sidan av samhället. Här höll bilar lite varstans så det var till att parkera var man kunde utan att blockera de som redan stod där. Här var rapporterat vitvingad tärna, 2st, och de är ju hur vackra som helst att titta på. Vi rundade dammarna och anslöt oss till dem som redan stod där.

303 1
Vitvingad tärna, foto Per-Uno

308 1
En till, foto Per-Uno

Fåglarna flög runt hela tiden, frånsett en kort stund när de landade ute på ett rev, för att sedan fortsätta jagandet av insekter. Vackert, mycket vackert. Den svartvingade var vi redan begåvade med i Skåne veckan innan men vissa fåglar vill man bara se om igen, inte är den vanlig heller. På köpet fick vi här snatterand, backsvala, hämpling mm

328 1
Stenskvätta, foto Per-Uno

Efter detta stopp var det dags att dra hemåt. Klockan tickade och det började bli fullt i huvudet av alla intryck.

DSC_1660
Även bilarna behövde påfyllning, foto M

Kl 20.00 satte Lennart på grillen och därefter började korvfesten med god dryck därtill.

DSC_1735
Lennart i grilltagen, foto M

Sen hade vi genomgång av artlistan och en kopp kaffe för de som ville. Och sista stoppet för dagen var runt husknuten för att lyssna på kornknarren som någon i muntert tillstånd döpte om till knorrhane. Sen kom en annan på, varför inte senknarr………..han knarrar och alltid sent! Vilka ljushuvuden, goda skratt blev det i alla fall. Fick vi höra den? Jadå, denna kväll var han inte långt borta. Den enda som möjligtvis överröstade kornknarren var en näktergal som satt i en buske en liten bit bort. Denna härliga miljö, vacker skymning, sång från näktergalen……….sen sover man gott.

Morgonen därpå hade vi sovmorgon! Vi bestämde att var och en tog sig ner till Ottenby och så skulle vi ses där nere ca 06.00. Killarna, Lars-Olof och Jan-Erik, var tidigt uppe de drog när vi andra steg upp. Vi andra gjorde först sällskap bort om golfbanan för att få se vår vän svart rödstjärt. Sin vana trogen satt han på industritaket och nästan log mot oss. Aha, är det gjusarna från mellanskåne som står här och tittar på mig igen?

DSC_1746
Vacker bukett i morgonljus, foto M

Vi körde också bort om dammen och fick se några silltrutar på stenarna. Förbi oss flög en bivråk och från en sten i havet lyfte en ljudlig rödbena.

346 1
Silltrut, foto Per-Uno

352 1
Morgongymnastik, foto Per-Uno

DSC_1748
Rödbena ger sig ut på havet, foto M

DSC_1753
Tjejerna läser i fågelboken, foto M

Så småningom kom vi ner och alla möttes vid Ottenby, längst ut på udden. Roskarl, kärrsnäppa, ejder, knölsvan, sälar mm visade upp sig mot en himmel som mörknade väldigt snabbt. Innan vi visste ordet av hörde vi muller och regnet hängde i topparna.

DSC_1755
Knölsvan, foto M

 

DSC_1759
Flög inte så långt, foto M

Vi lämnade platsen och körde mot södra lunden i hopp om att det skulle dra förbi. Men det gjorde det inte. Himlen öppnade sig, bilarna blev tvättade och vi bestämde oss för att i stället verkställa det obligatoriska besöket på naturbokhandeln. Men först ett stopp vid Sebybadet. Vi tog fm fikat här och skådade en stund sen kom nästa rejäla skur. Då drog vi norrut. Kl 09.55 stannar vi utanför naturbokhandeln, de öppnade kl 10.00, och gick av bilarna i härligt solsken.

DSC_1770
Ingång till naturbokhandeln, foto M

Så snabbt drar åskvädren över Öland! Värmen kom direkt och efter besöket i butiken tog vi en paus och åt glass.

DSC_1774
Glasspaus och en massa skratt, foto M

Sen bar det söderut igen. Tillbaks mot södra lunden. Jan-Erik med följe körde före, det hade kommit larm om turturduva vid Kungsgården. Den ligger precis vid nerfarten till Ottenby. Vi andra körde efter och när vi närmar oss platsen och parkerar hör vi Lars-Olof ropa lundsångare och göktyta. Nu blev det fart på oss, igen! Detta ville vi inte missa. Medan vi snabbt gick mot målet stack göktytan men lundsångaren fanns kvar i trädkronorna. Lika livlig som en lövsångare och sjöng hela tiden. Vi var många som försökte se den och alla hjälptes åt att peka………där, nu är han där, han stack till nästa träd, nu är här igen osv osv.

DSC_1780
Lundsångare, foto M

När vi var nöjda med den vände vi oss mot göktytan. Vi hörde honom hela tiden borta i den dungen dit han tidigare flög. Plötsligt kommer han flygandes tillbaka, tror det var Lars-Olof som uppfattade den som en göktyta.

DSC_1783
Här väntar vi på göktytan, foto M

Vi andra trodde det var en stare, går jättesnabbt när de förflyttar sig. Den avslöjade med sitt läte på ett ungefär var den satt och med ivrigt letande var Lena först med att upptäcka honom. Bra jobbat Lena, den var inte lätt att se.

Nu fortsatte vi återigen mot södra lunden. Här skulle vi försöka få till en busksångare som var rapporterad. Fick vi den skulle det bli fira av. Art nr 251 blev det i så fall på Gjusarnas egen artlista. Men först fika!

DSC_1785
Välförtjänt fikapaus, foto M

DSC_1786
Likaså här, foto M

DSC_1787
Och här, foto M

DSC_1789
Så kan man också skåda rosenfink, foto M

Vi gick rakt in från parkeringen som var nästan överfull, och här lyssnade vi först till gulsparv och sen törnsångare.

446 1
Gulsparv, foto Per-Uno

Törnsångaren var nog lika vanlig som näktergalen dessa dagar. Vi vände vänster, följde stigen och stannade vid kanten av dammen.

DSC_1792
På väg till busksångaren, foto M

Nu skulle vi först lyssna till flodsångaren som också var rapporterad. Där fick vi tji men vi kunde istället följa en grå flugsnappare som for fram och tillbaks.

442 1
Grå flugsnappare, foto Per-Uno

Vi gick en bit till och i en buske på höger sida före tornet satt den lille rackaren, busksångaren. Som han sjöng och vi fick även se honom. Nu började det blir stora leenden bland oss, tårta på gång. Vi har ju bestämt i styrelsen att framöver när vi får en ny art på våra exkursioner skall vi fira med tårta. Detta var andra gången. Första var den bleke tornseglaren vid Kullen och så nu en busksångare. Hur fixade vi tårta? Ett villkor till för att fira är att firandet skall ske samma dag som fågeln ses. Alla tittade på sina klockor. Ca 14.30. Lite lång väg till Mörbylånga för detta, annars har de ett jättemysigt fik inne i byn. Där var vi i höstas. Men nej, det får bli Fågel Blå. Hade de öppet? Någon snabbt fram med mobilen och konstaterade att de stängde 17.00. Lugnet la sig, det skulle bli fika med någon form av tilltugg.

Sen gick vi upp i det fina tornet och tittade närgånget på ladusvala och ute på fältet fanns det rödspov med ungar.

379 1
Ladusvala, foto Per-Uno

Vi fortsatte vår runda i lugn och ro. Till Fågel Blå hade vi bara 5 min väg. Nu skulle vi lyssna efter sommargylling……inget napp. Men ärtsångare/ärtsoppan sjöng för full hals. St hackspett kom i bråk med grå flugsnappare och genom skogen flög en spillkråka.

403 1
St hackspett, foto Per-Uno

Efter en bra stund var vi vid bilarna och körde till Fågel Blå. Det blev kö vid kaffekopparna och Pia fixade en bricka med en god chokladkaka. Bara grädden som fattades, sen hade det varit en riktig tårta. Vi lät oss väl smaka.

DSC_1861
Kaffekö, foto M

DSC_1864
Fågel nr 251 firades med denna kaka, foto M

Efter detta firande av busksångaren skulle vi nu försöka finna mindre flugsnappare. Sen tidigare vet vi precis var han brukar hålla hus och turligt nog fann vi honom på samma plats i år också. En riktig liten sötnos. Han hoppade runt bland stock och sten och lät säg fotograferas hela tiden. Kan det vara Ölands mest fotograferade fågel?

429 1
Resans sötnos, mindre flugsnappare, foto Per-Uno

434 1
Om igen, foto Per-Uno

DSC_1825
Resans roligaste jacka, eklöv för att smälta in i omgivningen, foto M

På vägen ut mot bilarna igen, vi stod stilla och följde en st hackspett som flög in och ut i sitt bo, kom en sällskaplig hund på cykel. Nja, husse körde förstås cykeln och Soya satt bak på pakethållaren. Han ville bli klappad av alla som stod i närheten.

DSC_1839
Soya, foto M

När vi nästan är framme vid bilarna hör vi någon ropa brun glada och alla riktade blickarna mot ett och samma håll. Mycket riktigt, här kom han glidandes över trädtopparna.

Nu började vi känna att det var dags med en vilopaus före middagen som vi senare på kvällen intog på Kvarnkrogen nära boendet.

513 1
Kvarnkrogen, foto Per-Uno

Det är riktigt god mat de ”bjuder” oss på. Lokalen var fullbokad så det tog lite tid och klockan hann bli 21.00 innan vi kom hem igen. Här blev det än en gång fika i köket, mycket snack och mycket skratt och om jag inte minns fel sjöng vi snapsvisor till den lille sängfösaren. Oj, vad vi skulle sova gott i natt! Men först en tur ut till senknarren. Leif försökte locka fram den med ljud från telefonen och det såg inte Lennart. Plötsligt ropar Lennart……den är ju precis här vid våra fötter. Nej, men i Leifs ficka för där hade han lagt telefonen utan att stänga av den. Vilket garv det blev! Sen god natt!

Sista morgonen hade vi än en gång bestämt att ses vid Ottenby.

DSC_1870
Lite vägledning, foto M

DSC_1865
Mera, foto M

Lars-Olof och Jan-Erik var där långt före oss andra. Han kunde berätta att de bl a sett sandlöpare så det vara för honom att traska med oss andra ut igen och visa detta fina exemplar som födosökte tillsammans med roskarl, kustsnäppa och kärrsnäppa.

374 1
Roskarl, kärrsnäppa och sandlöpare?, foto Per-Uno

DSC_1884
Ejdersträck, foto M

DSC_1892
Hussvala bygger bo, foto M

Då fick vi larm om att en trastsångare skulle visas upp efter ringmärkning! Sällsynta gäster visar de upp längs staketet vid fågelstationen. Och vi hade turen att vara där precis då.

DSC_1874
Trastsångare, foto M

DSC_1766
Alla har det inte lika gott, fångad i nät, foto M

Efter detta tog vi en medsols tur i södra lunden för att än en gång kanske få höra sommargylling. Detta ville sig inte.

DSC_1909
Här kläcks sommarens mygg, foto M

Nu for vi till huset för att dricka fm kaffe, lasta i bilarna och göra rätt för oss. Alla var väldigt nöjda med boendet. Fräscha rum, rent, prydligt, lugnt och stilla. Alla behöver rejäl nattsömn om man skall upp tidigt.

511 1
De som redan packat klart inför hemresan, foto Per-Uno

Nu körde vi uppåt mot Västerstadsviken men först stannade vi till vid Ventlinge gårdsbutik för att köpa världens godaste gula ärtor, lök, sparris, sylt och rapsolja.

DSC_1910
Vid gårdsbutiken, foto M

Så kom vi då till Västerstadsviken. Solen gassade från en klarblå himmel. Mycket bilar och en buss på parkeringen. Fågelskådarna tycks bara bli fler och fler.

Här fanns som vanligt mycket fågel, skärfläcka, st strandpipare, kärrsnäppa, snatterand, gulärla, fisktärna, utfärgade kustpipare mm. Och som kronan på verket kom kungen bland fåglar flygandes förbi, resans sista havsörn.

468 1
Skärfläcka, foto Per-Uno

472 1
Samma, foto Per-Uno

478 1
Silvertärna, foto Per-Uno

481 1
Gulärla, foto Per-Uno

484 1
Större strandpipare, foto Per-Uno

499 1
Häckande skärfläcka, foto Per-Uno

505 1
Storebror och lillebror, foto Per-Uno

Nu skulle det bli lunch innan vi skiljdes åt. Vi hade turligt nog beställt plats vid vår vanliga restaurang vid Arontorp. Det var ju mors dag och det brukar vara smockat med folk vid denna högtid. Vi kom i god tid och slapp köa, tur var det för strax därefter stod det folk långt ut på gården. Alla, nästan alla skulle äta KROPPKAKOR. För egen del har jag inte varit på Öland om jag inte får en portion av dessa runda, mjuka och smakrika bollar.

DSC_1610
Här firar vi Mors dag!, foto M

Här skildes vi åt, några körde direkt hem, några hade ärende att uträtta. Vår bil och ytterligare en bil tog en sista tur bort mot Stentippen för att få en sista chans på ängshök. Vi ville så gärna få se den innan vi drog över bron men sådan tur hade vi inte. Vi fick nöja oss med de andra 132 arterna vi fått se. Riktigt bra jobbat! Och härliga minnen i bagaget!

DSC_1927
Vacker vallmo i siden, foto M

Med den lilla blomma avslutar vi vår härliga resa och alla tackar alla för trevligt sällskap.

Margareta

Artlista

Knölsvan, Grågås, Kanadagås, Vitkindad gås, Prutgås

Gravand, Bläsand, Snatterand, Kricka, Gräsand, Årta, Skedand, Brunand, Vigg, Ejder, Alfågel

Småskrake, Storskrake

Fasan, Storlom

Skäggdopping, Gråhakedopping, Svarthakedopping

Storskarv, Gråhäger

Bivråk, Brun glada, Röd glada, Havsörn, Brun Kärrhök, Ormvråk, Tornfalk, Större Skrikörn

Kornknarr, Sothöna, Trana

Strandskata, Skärfläcka, St strandpipare, Kustpipare, Tofsvipa, Kustsnäppa, Sandlöpare, Småsnäppa, Mosnäppa, Skärsnäppa, Kärrsnäppa

Enkelbeckasin, Morkulla, Rödspov, Myrspov, Småspov, Storspov, Rödbena, Roskarl

Skrattmås, Fiskmås, Silltrut, Gråtrut, Havstrut, Skräntärna, Fisktärna, Silvertärna, Småtärna, Vitvingad tärna, Tordmule

Tamduva, Ringduva, Turkduva, Gök

Tornseglare, Göktyta, Spillkråka, St hackspett

Sånglärka, Backsvala, Ladusvala, Hussvala, Trädpiplärka, Ängspiplärka

Gulärla, Sädesärla

Gärdsmyg, Rödhake, Näktergal, Svart rödstjärt, Rödstjärt, Buskskvätta, Stenskvätta

Koltrast, Björktrast

Flodsångare, BUSKSÅNGARE, Kärrsångare, Rörsångare, Trastsångare, Härmsångare, Höksångare, Ärtsångare, Törnsångare,

Trädgårdssångare, Svarthätta, Lundsångare, Grönsångare, Gransångare, Lövsångare

Grå flugsnappare, Mindre flugsnappare, Halsbandsflugsnappare, Svartvit flugsnappare

Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Pungmes, Törnskata

Skata, Kaja, Råka, Kråka, Korp, Stare, Gråsparv, Pilfink, Bofink, Grönfink

Steglits, Hämpling, Rosenfink, Gulsparv, Sävsparv