Gåsspaning 24/11

Denna lördag var det tänkt att vi skulle ut och leta gäss i Mellanskåne men så blev det inte riktigt. När vi stod på Ica:s parkering i Hörby kom det larm om att en skäggtärna sågs vid Yddingesjön. Den hade upptäckts där dagen innan. Denna tärna häckar i centrala och södra Europa och är en sällsynt gäst i Sverige. Efter en snabb överläggning så beslöt vi att bege oss dit istället och låta gässen vänta.

Det var lite problem med att hitta var vi skulle parkera men till slut så kom vi rätt, och tärnan var kvar och visade upp sig fint. Det var nytt Gjusekryss och nytt kryss för flera av exkursionsdeltagarna.  Nöjda återvände vi till bilarna och begav oss till Börringe mad för dagens första fika. Vi hade inte varit där länge förrän två yngre kungsörnar kom och flög runt. Alltid lika kul att sen denna fågel. I våtmarken låg bl a skedänder, snatteränder och bläsänder.

Nästa ställe blev Näsbyholmssjön och här blev höjdpunkten två ägretthägrar.

Det hade tidigare i veckan varit rapport om stäppörn i området men idag kom det inet larm om den, så vi begav oss hemåt mot Vombs ängar och Krankesjön. Vid Silvåkratornet gladde två kattugglor på dagkvist oss. Efter detta avslutades dagen utan vi fått se några större mängder med gäss.

Totalt har vi under alla våra exkursioner under åren nu sett 279 arter

Lars-Olof

Artlista

Knölsvan  sångsvan grågås  vitkindad gås  bläsand  snatterand  kricka  gräsand  skedand  brunand  vigg  knipa  fasan  skäggdopping  storskarv  ägretthäger  gråhäger  röd glada  sparvhök  ormvråk  kungsörn  tornfalk  sothöna  tofsvipa  skrattmås  fiskmås  skäggtärna  kattuggla  talgoxe  blåmes  nötväcka  skata  kaja  råka  korp  kråka  bofink  bergfink  vinterhämpling