Från nordväst till Vombsjön 20 november

När persiennerna drogs upp denna morgon hade ett vitt täcke brett ut sig över Mellanskåne och temperaturen visade på några minusgrader.

Vid samlingen i Stockamöllan var det fem påpälsade medlemmar som mött upp och på vägen hämtade vi upp fyra till. Första stoppet gjordes redan vid Skäralid för att se om mandarinanden var kvar i dammen där. Jodå, vi hittade den ganska snabbt där den simmade med ett gäng gräsänder. Tyvärr hittade vi ingen strömstare men annat vi såg var domherre, gärdsmyg, bergfink och koltrast. Ett gäng gråsiskor flög också förbi.

Vi fortsatte färden mot Rönnen och när vi klev ur bilarna vid Häljaröds hamn var det ganska bistert i den nordvästliga vinden. Vi gick en bit och spanade ut över viken. En kustpipare och några storspovar gick på sandrevlarna och tre tordmular simmade ute i havet. Andra arter blev ejder, småskrake, smålom och kricka. Nu var vi ganska genomfrusna och fikasugna. Vi återvände till parkeringen men att sitta och fika i hamnen var uteslutet. Lars H tog täten och lotsade oss till en värmestuga vid Farhult. Det var förvisso inte så varmt i stugan men fikan smakade bra.

Efter diskussion om var vi skulle bege oss härnäst blev beslutet att köra till Svedberga för att försöka få syn på den kungsörn som hållit till här ett tag. Tyvärr behagade den inte visa sig och det var inte så mycket annat att se på heller. Inspirationen började tryta men då kom det larm om en brednäbbad simsnäppa vid Vombsjöns utlopp. Det gick snabbt att bestämma att vi skulle köra dit.

Efter en biltur som verkade ta en evighet kom vi äntligen fram till Vombsjön och fick se brednäsan. Den var först norr om utloppet så den satt fint på Eslövslistan men den  drog sedan några 100 m söder ut så vi körde bort till tornet vid Vombsjöns strand för att få in den på Lundalistan också. Det var en ny art för både Eslövs och Lunds kommuner och även ett nytt GjuseX. Tyvärr var Café Smedjan i Flyinge stängd så vi kunde inte köra dit för att fira det. Istället intog vi sista fikan vid tornet innan vi avslutade dagen.

Lars-Olof

Artlista

Vitkindad gås  grågås  knölsvan  sångsvan  bläsand  gräsand  kricka  ejder  knipa  småskrake  ringduva  kustpipare  storspov  brednäbbad simsnäppa  skrattmås  fiskmås  gråtrut  havstrut  tordmule  smålom  gråhäger  röd glada  havsörn  ormvråk  tornfalk  nötskrika  skata  kaja  råka  kråka  korp  blåmes  talgoxe  sånglärka  gärdsmyg  nötväcka  stare  koltrast  björktrast  rödhake  ängspiplärka  bergfink  domherre  gråsiska