Fjällmossen och orrar!

Söndagen 13 april blev ännu en dag att lägga till raden av pärlor bland våra exkursioner.

Vi hade Fjällmossen på schemat och det var här den fina dagen började. Nja, egentligen var ju starten på parkeringen vid ICA i Hörby. Kl 06.00 var vi 9 morgonpigga gjusar som skulle leta orre. Vi var lite lite tveksamma pga av regnet som kommit i riklig mängd under natten och såg ut till att vilja fortsätta komma. Efter en mycket kort diskussion så sa vi, är det Fjällmossen vi skall besöka så är det vad som gäller. Och tur var det, vilket ni kommer att förstå längre fram i referatet.

Vi drog iväg österut, 4 bilar. Det var helt ljust vilket är jätteskönt när man skall åka genom skog och där rådjuren och även andra djur kan komma hoppandes rakt ut på vägen. Det är ju deras marker de flesta timmarna på dygnet.

Vi kom fram till mossen strax innan kl 07.00. Där var trångt men inte pga av besökare utan en stor arbetsbod. Det är nog arbetsbod för dem som röjer på mossen, röjningsarbete såg vi lite varstans. På plats fanns även 2 husbilar och de platsar ju inte riktigt på denna lilla plätt. Tur att vi inte var mer än 4 bilar för när vi parkerat så var det fullt.

Vi hängde på oss ryggsäckar, kameror och kikare. Nu var vi taggade till tusen. Himlen blev blåare och blåare och det kändes ju väldigt positivt. Och när vi står där färdiga att ge oss av hör vi det underbara lätet som bara tranor har. De fanns alldeles i närheten men vi såg dem inte.

Första stoppet blev redan efter 100m. Två järnsparvar satt i en björk och sjöng vackert. I alla fall en av dem, det var väl hanen som uppvaktade honan. Efter att både lyssnat och skådat ordentligt gick vi vidare. Gulsparv dök upp lite här och där, grönfinken o bofinken också. Sen var det hämplingens tur att ha uppvisning. Småfåglar var det gott om.

Vi gjorde stopp lite då och då för att leta bland träd och buskar. Trastar hörde vi också.

Per-Uno o Gert-Åke hade knatat på långt före oss. Vi såg inte ens deras ryggtavlor. Men vad gör det vi skulle ju alla till samma plats.

När vi närmar oss tornet hör vi orrarna…………..ljuvligt läte. Så glada vi blev, lön för mödan känns alltid lika bra. Nu hoppades vi bara på att de dök upp på spelplatsen.

Precis innan vi två sista, Joakim o undertecknad, når fram vänder vi oss om och tror vi ser i syne. En bit bakom oss dök våra tvillingar Alvar och Albin upp. Som från ingenstans. De hade försökt hitta oss i trafiken men vi var för snabba men eftersom de är välbekanta med Fjällmossen hittade de hit själva. Och där ser man, vilken tur vi inte ändrade lokal då hade A & A stått där alldeles ensamma. Det blev glada hälsningar och tillrop alltid lika roligt att träffa dem.

DSCN6586
Gjusar lyssnar på orre, foto Margareta

Sen sökte vi länge efter orrarna men räknade ut att de befann sig bakom trädridån på nästa öppna plats. Spelplanen framför oss förblev tom men vi hörde dem flera gånger om och det är inte fy skam.

Vi tog vår första fikapaus här, kl var strax efter 08.00. Kan kännas tidigt men äter man frukost kl 05.00 så känns det alldeles lagom. Vi stod under tornet då bordet flyttats dit. Efter fikat spejade vi en kort stund till men beslöt att dra oss mot bilarna för vidare färd mot Vombs västra ängar eller i varje fall utloppet vid rökeriet.

DSCN6588
Första fikat satt bra, foto Margareta

Vi vände mot bilarna…………vi hade absolut inte bråttom utan njöt av allt vi såg och hörde. När vi kommer till bokdungen där vi brukar ha hackspett kommer en stor rovfågel flygandes över trädtopparna. Den flyger mot oss så vi får en riktigt bra obs på den. En kungsörn visar upp sig från sin allra bästa sida. Fina vita teckningar på både ovan- och undersidan. Vilken tur att vi har Lars-Olof, han kunde berätta att det var en 2K och i gänget fanns en snilleblixt som tolkade K:et som Kanske och la till, född på hösten. Ett gott skratt från oss alla och så glada vi blev för denna fina uppvisning. Och något förvånade också.

DSCN6589
Här har vi precis njutit av kungsörnen, foto Margareta

Vi vandrade vidare mot bilarna, i fjor när vi gick här var det halkigt av snö och i år var det halkigt av allt regn plus arbetsmaskiner som kört i spåren. Men ingen drattade omkull och till bilarna kom vi.

DSCN6590
Vad är detta?, foto Margareta

Precis innan vi kom fram till bilarna, på raksträckan om man så kan säga, kommer en fågel flygandes rakt emot oss. Någon ropar, tror det var jag, morkulla nej enkelbeckasin och då säger Lars-Olof lugnt nä, det är en skogssnäppa. Gott skratt igen, så ivrig blir man när man skådar.

När vi står vid bilarna kommer en knubbig fågel flygandes över våra huvuden ungefär som en hackspett. Lars-Olof igen……. det är en dubbeltrast. Vad han kan denne man! De flesta av oss behöver fåglarna sittandes stilla för att kunna artbestämma. Det gäller att träna!

DSCN6593
Vackert vid Fjällmossens lilla parkering, foto Margareta

Nu kör vi tillbaks mot Hörby. GPS:en visar att närmsta vägen till Vomb är ut på 13 och söderut. Medan vi sitter där i bilarna ringer vi till Lars-Olof och frågar om vi skall göra ett stopp vid Hjularöds våtmark, vi passerar ju på vägen ovanför. OK kom svaret. Och det gjorde vi rätt i, här fanns mycket fågel. Årta, bläsand, kricka, rödbena, vigg, knipa, gråhakedopping, sothöna, börringevråk mm

DSCN6595
Här har vi Albert, foto Margareta

DSCN6596
Och här har vi Alvar……eller var det tvärtom?, foto Margareta

Trevligt med så mycket fågel på en och samma gång. När vi skådat här ca 30 min drar vi vidare mot Vombsjöns utlopp. Vädret var riktigt vackert nu. Blåste lite mer men inget som störde.DSCN6600
Vackert vid Vombsjöns utlopp, foto Margareta

Här kom en sädesärla oss till mötes och satte sig på en av stolparna där vi parkerade. Han visade tydligt att han ägde denna plats, ingen som helst tvekan om.

DSCN6603
Sädesärla, foto Margareta

I vattnet hittade vi bl a stjärtand mm och där vi stod och skådade kom en havsörn flygandes för att strax efter följas av en brun kärrhökshane som i sin tur följdes av en blå kärrhökshane. Vad vi fick vara med om mycket idag! Här tog vi också vår andra fikapaus för dagen. Förrådet av energi behövdes fyllas på! Tror klockan var runt 11.00.

DSCN6601
En glada bland kärrhökar och havsörn , foto Margareta

Härifrån skulle vi nu ta oss till Kungsmarken vid Hardeberga för att leta ringtrast. En art som stod på allas önskelista. Lars-Olof hade tidigare fått ett larm på en annan plats men trodde det var säkrast här. Men se där fick vi tji.

Vi parkerade på parkeringen för golfspelarna, inte så trångt idag, och traskade iväg mot hål nr 1. Sen korsade vi försiktigt hål 2 eller kanske det var hål 3 för att ta oss ut på öppet fält dit fågeln var larmad på fm. Vi gick och gick och gick men ingen ringtrast.

DSCN6604
Här är vi ute på öppna fältet bredvid golfbanan, foto Margareta

Skam den som ger sig, vi kom överens om att försöka på nästa utlarmade plats. På en kyrkogård i Lund. Precis när vi satte oss i bilarna öppnade himlen sig och det kom en rejäl regnskur. Stackars golfare, skuren kom så snabbt att ingen kan hunnit få regnkläder på sig. Vi hade tur som satt i bilarna.

DSCN6605
Ser ni…vi skådade på en golfbana, foto Margareta

Vi körde nu in mot Lund. Lars-Olof kom lite fel så vi tog inte snabbaste eller kortaste vägen. Tyvärr gjorde det att vi kanske missade ringtrasten. Lars-Olof fick nämligen larm om att den gett sig av vid den häftiga regnskur. Så är livet som fågelskådare ibland högvinst och ibland kammar man noll.

Lite krydda  mot slutet av denna dag blev för några av oss ändå, ringtrasten larmades nämligen ut igen senare mot kvällen på samma plats och jag vet två som fick se den. Bara att gratulera!

Vi andra får väl vänta på vår tur och medan vi väntar njuter vi i fulla drag av allt som återvänder till höga nord dessa härliga dagar. Vilken lycka att man fastnade för denna härliga sysselsättning.

Margareta

Artlista

Knölsvan                               Tofsvipa
Grågås                                    Rödbena
Vitkindad gås                      Skrattmås
Gravand                                 Fiskmås
Bläsand                                  Ringduva
Snatterand                           Sånglärka
Kricka                                    Ladusvala
Gräsand                                Ängspiplärka
Stjärtand                              Sädesärla
Årta                                        Järnsparv
Skedand                               Rödhake
Vigg                                        Stenskvätta
Knipa                                     Koltrast
Orre                                       Björktrast
Fasan                                     Taltrast
Skäggdopping                    Dubbeltrast
Gråhakedopping              Gransångare
Storskarv                             Entita
Gråhäger                              Talgoxe
Röd glada                             Blåmes
Havsörn                                Nötväcka
Brun kärrhök                      Skata
Blå kärrhök                         Kaja
Ormvråk                               Råka
Kungsörn                              Kråka
Fiskgjuse                               Korp
Tornfalk                               Stare
Pilgrimsfalk                         Pilfink
Sothöna                                 Bofink
Trana                                     Grönfink
Strandskata                         Steglits
Skogssnäppa                       Hämpling
Gulsparv