Fjällmossen 11 april

Åh, vilken dag! Vi fick kompensation med råge! Som ni säkert kommer ihåg ställde vi in förra exkursionen p g a oväder, dock blev inte vädret så hemskt som de spått. Synd, resultatet vet vi ju inte förrän vi står med facit i hand. Tror inte vi skall bry oss om prognoserna längre, stämmer sällan.

Men nu till dagens exkursion. Fick vi höra eller se orrar? Vem gav oss dagens hjärtligaste skratt? Fick vi något nytt gjuse-kryss?

Vi samlades som vanligt vid ICA i Hörby. Vi var många……….även några deltagare från naturskyddsföreningen deltog. Fler skulle vi bli, vi visste att det stod folk och väntade på oss ute på parkeringen vid Fjällmossen. Det här skulle bli en trevlig dag!

Vi anlände till Fjällmossen 06.50. Vi gick runt och hälsade på våra egna medlemmar, medlemmar från ”bevara Linderödsåsen” och ortsbor allt medan gransångaren och taltrasten höll låda bakom oss i buskaget.

DSCN0544
Gjusar, ortsbor, bevara Linderödsåsen-anhängare.

Vi blev ett stort gäng, mycket trevligt. Alla fick, redan på parkeringen, påpekat att vi skulle vara så tysta som möjligt när vi närmade oss tornet. Nu skulle vi lyssna och inte prata.

Det blev en lång ringlande kö av skådare som gav sig av mot tornet på mossen.

DSCN0545

Solen började lysa genom de tunna molnen och temperaturen var behaglig, lite vind. På vägen ditut gjorde vi flera stopp för att lyssna på andra fåglar. Den första vi fick höra var trädlärkan. Tror inte någon såg honom på vägen ut men på vägen tillbaka var vi 6st som fick njuta av honom en stund, på det stengärde han stod, när vi gick förbi. Tyckte han såg ut som en bakelse där han stod och visade upp sitt ljusa bröst.

Snart var det dags för fågel nr två som faktiskt var två också. Enkelbeckasin. Deras vibrationer ljöd genom morgonen så underbart härligt. De flög upp över våra huvuden och vi kunde följa dem en stund medan de flög bort och kom tillbaks.

Gulsparven satt och räknade, grönfinken höll på med sitt ”gnidande”, måsar och trutar mm

Gulsparv 2
Gulsparv, foto Jan-Olof.

Vi anlände till tornet, hälsade på fler deltagare och grupperade oss lite här och där.

DSCN0557

I granet snett fram till höger flög det omkring hämpling, gulsparv och grönfink. Hämplingarna satte sig i topparna och vi kunde beundra dem både länge och väl.

Hämpling
Hämpling, foto Jan-Olof.

Efter ett tag säger Lena………..nu, nu hör jag orrspel. Alla spetsade öronen och jag tror att de flesta lyckades höra. Ett par gånger till under tiden vi stod där hördes de. Men visade upp sig…nej, det gjorde de inte.

Tranorna hördes hela tiden, de tog sats och trumpetade ut och talade om att här bor vi minsann.

Det kom en talltita och hälsade på, taltrast hördes och sågs.

Och mitt i allt detta kom våra tvillingar! Alvar & Albin hade kommit ner från Hälsingland. Ett vårtecken om något!

När vi var nöjda här vände vi tillbaks till bilarna och första fikan. Den smakar alltid lika gott! Kl var ca 09.00.

Det var nu vi sist i kön fick se trädlärkan på stengärdet.

IMG_7176 Trädlärka
Trädlärka, Joakim.

DSCN0577
På väg mot fikat.

DSCN0578

DSCN0580

Efter 30 min trivsam samvaro vände ortsborna hemåt och även några medlemmar medan vi andra planerade för fortsatt skådande.

Det blev Österlen som drog det längsta strået. Gäddängen stod på schemat men eftersom vi alla besöker den ofta så valde vi bort den. Till saken hör att i Simrishamn hade det sen några dagar tillbaka rapporterats Amerikansk bläsand så det var inte så svårt att välja. Skulle vi få se Bläsanden?

Vi satte oss i bilarna och drog iväg. Första stoppet blev Kivik. I Björket hade det rapporterats om att gulhämplingen var på plats. Vi var ju bara ”tvungna” och köra inom och lyssna. Vi parkerade på vår vanliga plats, längst upp. Började gå vägen ner och lyssnade åt båda hållen. Ingen tur så här långt. Medan vi går där upptäcker Lena en ”stor mås” på himlen som visar sig vara vår logga, fiskgjusen! Alltid lika roligt att möta honom. Sven-Åke fick syn på en gulsparv som var med på noterna en kort stund.

Gulsprav
Sjungande gulsparv, foto Sven-Åke.

Nu vill jag inte mer
Nu sticker jag, foto Sven-Åke!

När vi står här och tittar på fiskgjusen kommer en farbror på sin traktor och frågar om det är vi som parkerat längst upp. Ja, det kunde vi ju inte förneka. Nu får vi oss en avhyvling hann jag tänka……….dessa skådare som ställer sig överallt!! Men nejdå, han bara informerade oss lugnt och sakligt att han höll på att spruta sin odling idag så han kunde inte garantera att han inte duschade våra bilar. Jaha, det var bara att lufsa tillbaka och köra iväg. Stackars gulhämpling, sa vi till varandra, måtte han klara duschen! Farbrorn med för den delen.

Så bar det iväg igen. Nu till Simrishamn och revet och bläsanden. Var han där? Vi körde in i stan, tog vänster och vänster igen med en gång och parkerade på en parkering avsedd för badgäster.

DSCN0582
Totalt obekymrad ringduva.

DSCN0592
Vackert längs bäcken.

Vi tog våra kikare och traskade den korta biten ut till revet. Vi såg bara tre änder och en massa trutar. Kära nån, det här kändes inte bra, hade han stuckit precis idag? Leif gick bort till en kille och frågade om han sett den…..jadå, han är en av de tre änderna där borta svarade han. Yes, vi fixade det!! Bläsanden låg tillsammans med ett snatterandspar. De flög ut en bit när vi kom men simmade närmre stranden igen under tiden vi stod där. Han var vacker, grönt huvud som lyste i solen. Bläsen var väldigt ljus.

Bläsanden
Amerikansk bläsand, foto Sven-Åke.

Amerikansk bläsand
Lite närmre kom han, foto Jan-Olof.

DSCN0662
Gjusar som skådar bläsand.

Medan vi står där och njuter av bläsanden har den båt som vi såg en bit ut tidigare tagit sig in till strandkanten. Det var fiskare som kom med dagens fångst. Tror de var nöjda för lådan var välfylld.

DSCN0666

DSCN0601
Flera måltider.

Medan vi står och tittar på anden kom vi på att det faktiskt var en ny Gjuse-art vilket innebär firande med kaffe och tårta, allt enl styrelsebeslut.

När vi sedan varit på plats ca en halvtimme så säger jag att vi kanske skall dra oss in mot byn för att leta ett fik. Ja, säger Lena, det är nog bäst för vi fick bara hålla på parkeringen 12 min. Men himmel, vilken situation har vi nu försatt oss i? Vi tog våra kikare och gick tillbaks. Oj,oj om vi alla fått böter. Då fick tårtan bli en tröst också.

När de första är framme vid bilarna hör jag Lennart säga, berätta inte detta för Margareta, och alla som var på plats skrattade hjärtligt. Oj, vad jag blev nyfiken. När jag kom fram kunde jag inte låta bli att undra vad som inte skulle berättas. Lena skrattar hjärtligt och berättar sitt misstag, det var inte 12 min utan 12 timmar vi fick hålla här. Dagens skratt från alla………..vi började nog bli trötta också.

DSCN0671
Det gäller att läsa skyltarna rätt för att slippa få hjärtat i halsgropen.

Nuuuu………………skulle vi fika. In i centrum, parkerade i hamnen, gick gågatan upp. Första fiket ratade vi, nästa hade inte tolv lediga platser men det tredje, Kafé Kagan, hade plats för oss alla. Vi möblerade om lite och fixade ett långbord. Sen njöööööt vi!

DSCN0675
Köande gjusar.

DSCN0678
Visst skall det firas!

Färdiga här, gick vi ut och tittade på det vackra trädet som stod på torget.

DSCN0682
Trevlig dekoration i Simrishamn.

Vi gick ner till hamnen igen. Vi hade pratat alfågel tidigare och minsann, han fanns fortfarande i hamnen. Inte skall han vara här nu? Kanske sjuk?

Vi sätter oss åter i bilarna och börjar nu färden hemåt. Genom vackert nysått landskap kör vi via Tomelilla, Sjöbo och når Vombsjöns utlopp. Tussilagon lyste upp vägkanterna.

Det första vi hör när vi går ur bilarna är sånglärkan. Han klämde i för kung och fosterland i den sköna värmen som mötte oss. Sen hör vi en ettrig entita. Han höll till i buskagen längs bäcken. Antingen var han upprörd över något eller så uppvaktade han en hona. Han var energisk. Vilket gjorde att vi studerade honom extra noga.

DSCN0684
Entitan fick mångas uppmärksamhet.

Vi började promenaden längs markvägen. Gladan gled över våra huvuden, korpen kom förbi, sävsparv var det gott om i buskagen längs ån, storspoven hörde vi spela………….det var väldigt njutbart att gå där i värmen.

Röd glada-Simrishamn
Glada, Jan-Olof.

DSCN0685
Gjusar på väg.

Efter en stund dyker det upp en bekant, Lars-Olof, som nu hade tränat färdigt inför söndagens konsert. Han var på väg till Simrishamn och bläsanden men så fick han syn på våra bilar med gula dekaler….och tog en kort tur med oss innan han drog vidare. Synd han gick miste om tårtan!

Längst in på ängarna hittade vi stjärtand, årta, skedand, kricka, bläsand mm

Stjärtand
Stjärtand, foto Jan-Olof.

Årta
Årta, foto Jan-Olof.

Skedand
Skedand, foto Jan-Olof.

Skedand 2
Kolla näbben, foto Jan-Olof.

När vi var tillbaks vid bilarna blev det sista fikan för dagen. Vi körde via Vombs ängar hem och smög försiktigt med våra bilar för att njuta så mycket som möjligt av fåglarna. Tofsvipa, sånglärka, rödbena, stare, vitkindad gås, gravand mm.

DSCN0709
Storspov.

DSCN0726
Stare.

DSCN0728
Sånglärka.

Över bron vid västra tornet och vi tryckte lite hårdare på gaspedalen. Hörby nästa.

På parkeringen i Hörby avslutade vi en härlig dag med mycket fågel och många leenden. Vilken tur att vi är fågelskådare!!! Och så bra vi klarade att artbestämma fåglarna. Mycket fick vi se och de fåglar vi missat väntar på oss till ett annat tillfälle. Bra jobbat hela gänget!

Margareta

 

Artlista

AMERIKANSK BLÄSAND

Knölsvan Grågås Kanadagås Vitkindad gås Gravand Bläsand Snatterand

Kricka Gräsand Stjärtand Årta Skedand Ejder Alfågel Orre Fasan

Storskarv Gråhäger Röd glada Duvhök Ormvråk Fiskgjuse Tornfalk

Sothöna Trana Tofsvipa Enkelbeckasin Storspov Rödbena

Skrattmås Fiskmås Gråtrut Havstrut Tamduva Ringduva

Trädlärka Sånglärka Sädesärla Gärdsmyg Rödhake

Koltrast Björktrast Taltrast Rödvingetrast Gransångare

Entita Talltita Blåmes Talgoxe Nötväcka

Skata Kaja Råka Kråka Korp Stare Pilfink Bofink Grönfink

Hämpling Gulsparv