Finjasjön 24 oktober

Det var en fin morgon när vi gav oss iväg från Höör mot dagens första mål, fågelplattformen vid Finjasjön. Det var varen dimma eller regn men säg den glädje som varar. Framme vid parkeringen märkte vi att det var mycket vatten i Almaån som rinner ut vid plattformen. Stigen ut var lite blöt men det gick att ta sig fram. En bit i alla fall. Plötsligt var stigen så översvämmad att vi trots försök fick ge upp planen på att gå ut till plattformen. Något missmodiga började vi diskutera om vi skulle köra hem igen men så hördes en välbekant vissling och snart kom kungsfiskaren flygande på väg ut i sjön. Vi blev uppiggade av detta och bestämde oss för att gå in i hagen vid bron och se om det fanns något skoj där. På väg tillbaka flög en varfågel upp framför oss och vi kunde beskåda den innan den drog vidare. Ett par nötskrikor hördes skräna. Inne i hagen såg vi att det var en hel del trastar i luften, mest rödvingar men även björktrast och ev en dubbeltrast. En gammal havsörn havsörn satt i ett träd långt borta och två sparvhökar kivade med några skator. Efter en stund hördes en annan bekant vissling och det var ett par domherrar som satt i en björk en bit bort. Nu blev vi fikasugna och vi hittade ett bord inne i hagen och slog oss ner där. På ett fält bakom gick där mycket gäss och när fikan var klar studerade vi dessa. Mest vitkindade och grågäss men några bläs- och kanadagäss hittade vi i flocken.

Nästa stopp blev fågeltornet och här fick vi olika änder samt två skäggmesar som flög förbi i vassen. I övrigt inte mycket annat här. Färden gick vidare till guldkusten på Hovdalafältet och här hittade vi fler änder i sjön. En lokal skådare gick förbi och det blev samtal med honom. Han tipsade om strömstare i en damm vid slottet, Hammarmölle damm.  Det blev en jobbig skogspromenad dit och givetvis var där ingen strömstare. Tillbaka samma väg igen och vid bilarna avslutade vi med den sista fikan. En del grönsiskor var aktiva i trädtopparna och två stenknäckar flög förbi och satte sig nära i ett träd och visade upp sig fint. Efter detta avslutade vi dagen.

Lars-Olof

Artlista

Kanadagås  vitkindad gås  grågås  bläsgås  knölsvan  bläsand  gräsand  kricka  brunand  vigg  knipa  skäggdopping  gråhäger  storskarv  sparvhök  röd glada  havsörn  fjällvråk  ormvråk  sothöna  tofsvipa  enkelbeckasin  skrattmås  gråtrut  tamduva  ringduva  kungsfiskare  större hackspett  gröngöling  varfågel  nötskrika  skata  kaja  kråka  korp  blåmes  talgoxe  skäggmes  sånglärka  kungsfågel  gärdsmyg  nötväcka  stare  koltrast  rödvingetrast  björktrast  rödhake  bofink  bergfink  stenknäck  domherre  grönsiska