Fågelkalendern : Anmäl ditt intresse nu!

Välkommen till Fågelkalendern!

Gillar du att hålla koll på när fåglarna kommer på våren?! I Fågelkalendern kommer vi att samla in observationer av flyttfåglars ankomst, men även avflyttning och andra årstidstecken på ett organiserat sätt. Målet är att bidra med landsomfattande data för att bättre kunna följa, förstå och förutse klimatförändringens effekter för fåglarna. Vi hoppas på din hjälp! Med gemensamma krafter kan vi beskriva naturens kalender i hela landet.

Välkommen att hjälpa till i Fågelkalendern! Anmäl ditt intresse att delta i Fågelkalendern, så återkommer vi med mer information. Fågelkalendern startar våren 2017. Tipsa gärna andra!

Ladda hem vårt informationsblad (pdf) om du vill läsa mer om Fågelkalendern.

Hur går det till?

Poängen med Fågelkalendern är att alla som deltar gör sina observationer på samma sätt. Målet är att metoden ska vara så enkel att såväl erfarna skådare som nybörjare ska kunna delta sida vid sida. I korthet kommer det att handla om följande:

  • Du gör observationer under 5 minuter på en plats du själv bestämmer, och rapporterar in vilka arter du sett och hört – och de du inte sett och hört.
  • Du utgår från en egen lista med fågelarter som du fokuserar på. Vi rekommenderar ett antal prioriterade fågelarter, men du bestämmer alltså själv vilka arter som du känner till och tänker observera.
  • Vi vill att du utför dina 5-minuters observationer två gånger per vecka under den relevanta perioden av året.
  • En app för mobilelefoner är under utveckling. Med appen kommer du enkelt kunna rapportera in dina Fågelkalendern-observationer till Artportalen.
Sveriges Ornitologiska Förening (SOF – BirdLife Sverige) står bakom Fågelkalendern. Du kan läsa mer om föreningen och är varmt välkommen
Cecilia Kullberg
Stockholms universitet
Projektledare för Fågelkalendern
cecilia.kullberg@zoologi.su.se
08-164713
Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Samordnare för Svenska fenologinätverket
kjell.bolmgren@slu.se
018-671261