Drakamöllan och fantastisk överraskning 3 juni

Som traditionen bjuder så gör vi en exkursion till Österlen vid denna tid på året. Arter vi hoppas få se och höra på denna tripp är bl a fältpiplärka, sommargylling, gulhämpling och rosenfink. Denna dagen skulle det dock bli något mycket häftigare.

Det var sex stycken som samlades i Hörby denna tidiga och fina men lite kyliga lördagsmorgon. Vi fick plats i två bilar och körde iväg till Drakamöllans naturreservat och när vi kom fram stod Jan och väntade på oss. Efter diskussion hur mycket kläder man behövde ha på sig började vi vår promenad. Det var många sångare igång med sin sång och när vi kom till hotellet hörde vi rödstjärt och skogsduva. Ett par tornseglare jagade uppe i det blå. Ute på heden hördes trädlärkans vackra sång. Målet här var att hitta fältpiplärka och det dröjde inte länge förrän vi hittade två stycken. Vi kunde titta på dem en lång stund innan de flög iväg. Även sånglärka, gök och trädpiplärka noterades. Vi fortsatte vår vandring och i en enebuskes topp satt en vacker hane törnskata och visade upp sig. Vi promenerade vidare och såg glada och tornfalk. Till vår förvåning kom en brun kärrhök flygande och vi tyckte det var en udda lokal för en sådan. Svartvit flugsnappare, gröngöling och dubbeltrast utökade dagslistan. På buskmarkerna innan parkeringen ser vi alltid stenskvättor men underligt nog så hittade vi inte en enda denna gång. Tillbaka på parkeringen hade Per Uno anslutit och vi intog frukost. När vi käkat färdigt diskuterade vi var vi skulle köra härnäst och bestämde oss för att dra till Haväng men så plötsligt händer det. Det kommer ett larm i telefonen och när jag ser vilken art det är tror man knappt det är sant. Det som larmats ut var en purpurhäger i Kristianstad kommun, närmare bestämt vid Herculesdammarna. Ingen i gänget var svårövertalad så vi körde direkt dit. Att det skulle vara nytt Gjusekryss och firande med bakelse bidrog nog också. Det var en hel del bilar på parkeringen men vi fick plats. Vi gick bort till gänget som hade koll på hägern och då visade det sig att den suttit i ett träd och flugit ner i vassen och sågs ej för tillfället. Dock positivt att den inte hade dragit i väg. Nu började en dryg väntan. Som tur var här annat att se och höra. Två rördrommar tutade i närheten och svarttärnorna flög förbi med mat i näbben. Framför oss hade vi en liten vassrugge och här klättrade skäggmesar omkring på vasstråna. En fin hane och  en eller flera ungfåglar. Fotograferna fick fina bilder. Rörsångare, sävsparv och järnsparv sjöng. Den aftonfalk som setts på morgon missade vi.  Nu började det bli drygt att stå och vänta och temperaturen hade stigit så det var varmt men vad gör man inte för en purpurhäger. Vi ville ju inte lämna heller för då hade den garanterat dykt upp. Efter ca en och en halv timmes väntan hör till slut en röst "Nu är den uppe och flyger". Det blev fart på oss och vi fick se den flyga en runda innan den landade i ett träd en bit ifrån men vi såg den bra i tubkikarna. Det blev stort jubel och nytt Sverigekryss för alla i sällskapet. Några av oss har sett den i Spanien men det är ju roligare att få den i Sverige.

Som brukligt är firas nya GjuseX med något gott och vi styrde kosan till ett konditori i Åhus och avnjöt kaffe och bakelse. Det smakade mycket gott.

Då vi var nära körde vi till Äspet. Det var lite vatten i lagunen och inte så mycket fågel, men vi såg skärfläcka, större strandpipare, snatterand, skedand, kricka och gravand.

En av målarterna för dagen var ju gulhämpling och den brukar vi ha vid Björket i Kivik. Det var dock en bit att åka så istället gjorde vi ett försök vid Furuboda kursgård där den observerats dagen innan. Efter att ha gått runt hade vi nästan gett upp hoppet men så hördes dess välbekanta gnisslande och lockande. Till slut såg vi två ex flyga runt så förhoppningsvis blir det lyckad häckning här. Skönt att vi slapp köra till Kivik.

Nu började vi känna oss nöjda men då vi hade fika kvar gjorde vi ett besök vid Friseboda. Det var otroligt tomt på fågel i havet men tre storlommar hittade vi i alla fall. Några kentska tärnor och en tordmule flög förbi. Efter att ha fikat gick vi tillbaks till bilarna och fick då se två stycken tofsmesar. Vi summerade dagen och konstaterade att den blivit över förväntan.

Lars-Olof

Artlista

Vitkindad gås  grågås  knölsvan  gravand  skedand  snatterand  gräsand  kricka  ejder  fasan  tornseglare  gök  skogsduva  ringduva  strandskata  skärfläcka  större strandpipare  rödbena  gråtrut  skrattmås  kentsk tärna  svarttärna  tordmule  storlom  vit stork  storskarv  rördrom  gråhäger  PURPURHÄGER  brun kärrhök  röd glada  ormvråk  större hackspett  gröngöling  tornfalk  törnskata  nötskrika  kaja  råka  kråka  skata  tofsmes  blåmes  talgoxe  skäggmes  backsvala  ladusvala  hussvala  lövsångare  gransångare  kärrsångare  rörsångare  härmsångare  svarthätta  trädgårdssångare  ärtsångare  törnsångare  gärdsmyg  nötväcka  koltrast  björktrast  dubbeltrast  svartvit flugsnappare  gråsparv  pilfink  järnsparv  sädesärla  fältpiplärka  trädpiplärka  bofink  grönfink  hämpling  steglits  gulhämpling  gulsparv  sävsparv