Drakamöllan och Äspet 6/6

På vår Nationaldag tänkte vi en runda på Österlen. Med tanke på den inställda exkursionen för två veckor sedan p g a regn, så hoppades vi på bättre tur denna dag. Givetsvis regnade det när man klev upp men vid samlingen i Hörby hade det lättat något. När vi anlände till Drakamöllan så var det uppehåll och det verkade hoppfullt. Vi började vår vandring förbi hotellet och ut på heden. En av dagens målarter, fältpiplärka, satt på en telefonledning och lät sig beskådas en bra stund.

Nu började det givetvis regna och vi gick snabbt och skjulade under ett stort träd. Regnet avtog, vi vandrade vidare, regnet återkom och vi tog ånyå skydd under träden. Det slutade och vi gick mot parkeringen. Flera trädlärkor hördes och stenskvätta noterades. Vid parkeringen tog vi morgonens första fika. Regnet återkom och humöret på exkursionsledaren sjönk betänkligt. Skulle vi avsluta eller fortsätta? Då det dagen innan setts busksångare vid Äspet så drog vi istället för att fortsätta söderut.

Vid Åhuskärr hade några i sällskapet en trolig ängshök som flög framför deras bilar. På deras beskrivning av hur den såg ut kan det inte ha varit något annat.

På plats i Äspet lyssnade vi febrilt och Christer hade en misstänkt kandidat, men den fick lämnas obestämd. En skådare kom och frågade om vi sett den men fick nej. Vi gick mot det lilla tornet och noterade tofsmes och skäggmes. Vad händer då? Jo, larm kommer om busksångare vid Äspet!!! Det var skådaren vi träffat lite tidigare som upptäckt den och vi skyndade snabbt dit och kunde se och höra den jättefint. Fotografernas kameror gick på högvarv. Den var i det området som Christer hade den misstänkta, så toligtvis var det den som sjöng då.

Efter ny fika belöts att leta rosenfink vid Pulken. Detta var en annan målert på dagens exkursion. Strax innan Pulken stannar vi för att lyssna och vad hör vi om inte rosenfinken. En hane och hona hade fin uppvisning för oss och fotograferna fick fina bilder. Vi fortsatte och stannade vid Tolebäcken och tog en promenad längs denna. Näktergal, svartvit flugsnappare, kärrsångare hördes och ytterligare en rosenfink flög runt.

Ett sista stopp bort mot Vittskövle gjordes där vi tror att sommargyllingen hördes långt borta. Efter detta avslutade vi dagen som trots regnskurar blev bra

Lars-Olof

Artlista

Vitkindad gås  grågås  knölsvan  gravand  skedand  snatterand  gräsand  kricka  vigg  ejder  gråhäger  storskarv  ängshök  röd glada  skärfläcka  tofsvipa  större strandpipare  skogssnäppa  rödbena  skrattmås  fiskmås  gråtrut  fisktärna  skogsduva  ringduva  gök  tornseglare  större hackspett  spillkråka  gröngöling  skata  kaja  råka  kråka  korp  tofsmes  blåmes  talgoxe  skäggmes  trädlärka  sånglärka  backsvala  ladusvala  hussvala  lövsångare  gransångare  grönsångare  busksångare  rörsångare  kärrsångare  härmsångare  svarthätta  trädgårdssångare  törnsångare  gärsmyg  trädkrypare  stare  koltrast  björktrast  taltrast  näktergal  svartvit flugsnappare  rödstjärt  stenskvätta  pilfink  sädesärla  fältpiplärka  trädpiplärka  bofink  grönfink  hämpling  gulsparv  sävsparv

 

Större hackspett                                                  Rosenfink    Foto: Joakim Setterlund

 

Busksångare  Foto: Per Uno Nilsson