Dörröds fälad levde upp till förväntningarna!

Nötkråkor……

är alltid kul att titta på. Den 8/11 var målet med exkursionen att få se sådana på Dörröds fälad, som är ett hyfsat säkert ställe för denna art. Vi samlades vid rökeriet vid Vombsjön och den lilla parkeringen blev full av bilar med intresserade gjusar. Själv hade jag varit där söndagen innan och rekat och då sett två stycken, medan nån i gänget hade en bekant som varit där dagen innan och inte lyckats se nån. Nåväl, hoppet är det sista som överger en och en tio bilar lång karavan rullade iväg mot målet. När vi parkerat vid Kullatorpet och gick mot ingången till fäladen såg någon en varfågel och i toppen på ett lärkträd huserade en gröngöling. Precis när vi kommit in på fäladen hörs ett välbekant läte och visst var det en nötkråka som vi sedan såg flyga runt ca tio minuter innan den försvann. Vi letade vidare och andra arter vi noterade var bl a entita, trädkrypare och större hackspett. Efter en stund anslöt vår ordförande med make och de var spända på om vi fått se någon nötkråka. Jodå svarade vi glatt, men den har inte synts och hörts på ett tag. Typiskt att vi inte skulle få se den, sa Rosvalls. Men ser man på. Efter en stund kommer en nötskrika flygande och i släptåg med denna en hel flock med 5 nötkråkor. Jättekul. Vi följde efter och såg var de landat och Stig-Olof lyckades med att få dem på bild.

 

nötkråka Kullatorpet mm 079
Nötkråka, foto Stig-Olof

nötkråka Kullatorpet mm 080
Nötkråka, foto Stig-Olof

nötkråka Kullatorpet mm 081
Nötkråkan igen, foto Stig-Olof

Nöjda med detta var det dags för den obligatoriska fikan.

DSCN5269
Lars-Olof, Göran och Joakim.

DSCN5272
Jan-Erik satte sig under en enebuske och njöt av medhavd fika.

DSCN5273
Många gjusar njöt av fikat.

Vi satte oss nära kalhygget och snart kom varfågeln på besök så att alla kunde få se den. Sedan satte sig en taltrast fint på en stubbe och efter ytterligare ett tag kom en dubbeltrast och landade på en telefonledning. Nöjda med besöket bestämdes att vi skulle köra vidare till Vombs ängar. På väg tillbaka till bilarna hördes spillkråkans klagande läte och ett par större korsnäbbar höll till i lärkbeståndet. Ett par svartmesar flög också omkring och ville ha vår uppmärksamhet.

DSCN5280
Dubbeltrast, på mycket långt håll.

DSCN5282
Nötkråkornas mat.

DSCN5286
Gjusar på väg till bilarna.

DSCN5289

Vid Vombs ängar stannade vi längs vägen och letade igenom en stor flock vitkindade gäss i hopp om att hitta en rödhalsad dito. Tyvärr var där ingen sådan men Joakim lyckades hitta en (!) bläsgås bland alla vitkindade. Mycket starkt jobbat. Vi parkerade vid ena tornet och gick upp och spanande utöver ängarna.

DSCN5296
Spillkråka

DSCN5302
Fjällvråk som var svårfångad.

DSCN5309
Gjusar i fågeltornet vid Vombs ängar.

En spillkråka födosökte i ett träd och en flock vinterhämplingar födosökte i mållorna. Pilgrimsfalk och fjällvråk blev andra kryss. Efter det tog vi oss till Silvåkratornet för dagens sista besök. I Krankesjön var det en del änder. Bl a en stor flock snatteränder, bläsänder och brunänder. En del småfåglar flög förbi tornet såsom grönsiskor och domherrar. Nöjda med exkursionen sade vi farväl för denna gång och bröt upp. Totalt blev det  52 arter.

Lars-Olof

 

Artlista

 

Knölsvan  Bläsgås  Grågås  Vitkindad gås  Bläsand  Snatterand  Kricka  Gräsand  Vigg

Storskrake  Skäggdopping  Storskarv  Gråhäger  Röd glada  Sparvhök  Fjällvråk  Tornfalk

Pilgrimsfalk  Sothöna  Tofsvipa  Fiskmås  Ringduva  Gröngöling  Spillkråka  Större hackspett

Gärdsmyg  Koltrast  Taltrast  Rödvingetrast  Dubbeltrast  Kungsfågel  Entita  Svartmes

Talgoxe  Blåmes  Nötväcka   Trädkrypare  Varfågel  Nötskrika  Skata  Nötkråka  Kaja  Råka

Kråka  Korp  Bofink  Steglits  Grönsiska  Vinterhämpling  Mindre korsnäbb  Större korsnäbb

Domherre