Dimma, dimma, dimma och livskryss 20/9

Målet för dagen var Löddesnäs och Salviken. Tyvärr var det kompakt dimma när vi träffades i Gårdstånga och det var inte mycket bättre när vi anlände till Löddesnäs. Man såg inte ens fågeltornet knappt 100 meter från parkeringen. Vi började med att gå spången söder om vassen. Ett par vattenrallar skrek och snart började skäggmesarna höras. Det var mycket pling i vassen men de rackarna var svåra att få syn på. Efter ett tag såg vi några flyga över vassen. Nere vid stranden försökte vi spana ut mot havet men det var inte mycket vi såg av Öresund. Några sävsparvar syntes i vassen. Vi gick tillbaks och ut på ängarna i hopp om att stöta dvärgbeckasin som setts dagen innan. Jonny lyckades få napp, men vi andra gick bet. Enkelbeckasiner var det gott om däremot. En svartsnäppa hade en ljudlig uppvisning för oss. Vi gick för att fika och efter detta gick vi ut på ängarna igen. Ingen dvärgbeckasin denna gång. Dimman började nu lätta något och några gick upp i tornet för att spana. Då kom dagens första höjdpunkt. En rördrom flög upp från vassen och gjorde en sväng innan den gick ner igen. Skoj.

Vi avslutade med en sväng ner till stranden och nu såg vi beydligt mer av Öresund.  Massor av sothöns rastade härute och snart blev det ett väldigt uppflog. En yngre havsörn kom för att käka frukost. Den gjorde först ett utfall mot en sothöna som kom undan. Ett nytt försök gjordes och nu gick det vägen och örnen drog iväg med söthönan i klorna. Väldig dramatik det blev. Se  Görans fantastiska bild på händelsen i vår Facebookgrupp.

Vi körde vidare till Perslundsdammen utanför Stora Harrie men här var inte mycket fågel. Två pilgrimsfalkar i en kraftledningsstolpe var mest intressant.

Nu kom det larm i telefonerna. En stäpp-eller saxualsångare hade hittats i Stora Hult utanför Vejbystrand. Artbestämningen var osäker. Det ryckte till i krysstarmen för oss som jagar nya kryss och exkursionen avslutades tämligen hastigt. Vi var fem som drog iväg och vi lyckades få se fågeln även om det inte var några kanonobsar. Det lutar åt att det var en stäppsångare, men raritetskommitten skall ju säga sitt innan vi kan vara säkra.

Artlista t o m Perslundsdammen

Grågås  knölsvan  snatterand   bläsand  gräsand  kricka  knipa  vigg  småskrake  fasan  smådopping skäggdopping  storskarv  gråhäger  rördrom  röd glada  havsörn  ormvråk  tornfalk  pilgrimsfalk  vattenrall  sothöna  tofsvipa  storspov  enkelbeckasin  dvärgbeckasin  svartsnäppa  skrattmås  fiskmås  gråtrut  havstrut  ringduva  sånglärka  ladusvala  ängspiplärka  sädesärla  gärdsmyg  rödhake  gransångare  kungsfågel  skäggmes  talgoxe  blåmes  skata  kaja  råka  kråka  grönsiska  sävsparv