Hjortbröl av högsta klass.

Fredag kväll, den 11 september, var vi några gjusar som gav oss ut för att lyssna på hjortbröl. Ewert och Ingegerd hade spanat av lite olika platser och i kväll skulle det bli bra hjortbröl vid Brösarps mosse vid Vollsjö. Så rätt de fick! Det bästa hjortbrölet hittills under alla år vi varit ute med Ewert och Ingegerd. De båda kan sin natur, inget snack om saken.

Vi samlades vid ICA kl 19.00. Tyvärr var vi bara några få som anslöt till denna naturkväll.

Vi körde till Vollsjö kyrka där Eva och Lars väntade på oss.  Eva stod utanför bilen och pekade upp mot taket på ett hus. Hon hade upptäckt två storkar som stod på skorstenen. En var kvar när vi kom och den hann vi få en bild på. Trevligt och oväntat inslag.

DSCN6457
Stork SVS 1354.

Efter stoppet fortsatte vi rakt söderut, på samma väg, och parkerade längs vägen i en 90 graders kurva.

DSCN6460
Gjusar som lyssnar och njuter.

I skogen framför oss hörde vi den första hjorten bröla så fort vi gick av bilarna. Den var inte mer än 100m bort. Vilken kraft det var i lätet. Sen hörde vi nästa och sen nästa…….

Martin, Ewert brors son som kört ner före oss hälsade oss välkomna till Brösarps mosse via ett sms. Inte för att vi förstod hur han kunde se oss för vi kunde inte på något sätt upptäcka var han fanns. Det visade sig en stund senare när han kommer över fältet att han suttit i ett stengärde en bit bort för att komma riktigt nära och inte synas.

exkursioner
Martins foto på Kronhjort.

Vi stod där och lyssnade och förundrades över hur nära de var men inte gick att se. Efter en stund upptäcker Leif en vacker räv som korsar fältet. Lång yvig svans med vit spets.

DSCN6465
Här har räven upptäckt oss och skymningen gjorde att kortet blev suddigt, sicken fotograf.

DSCN6463
Hästen var totalt oberörd av kronhjortarnas närvaro.

Efter ca 1 tim och när skymningen började gå över i mörker fick vi se de första hindarna komma fram på ett öppet fält. Strax efter kom en kronhjort.

DSCN6461
Bakom det lilla skjulet fick vi se hindar och kronhjortar.

Bakom oss fanns också kronhjort, de var två och de hade väldigt många hindar runt omkring sig på fältet. Det var helt klart att de båda ville bestämma för vid några tillfällen kunde vi höra hur de stångades och ljudet av krona mot krona hördes genom mörkret.

Någon hade berättat att morgonen före hade det funnits ca 50 hindar på den åker vi nu stod och tittade på. Fantastiskt!

Totalt under kvällen hörde vi 5 kronhjortar och det var imponerande! Och på åkern ökade antalet hindar hela tiden…………..kanske de blev 50 i kväll också.

Det blåste lite lite kyligt så när klockan passerade 21.00 och mörkret var ett faktum var vi några som vände hemåt. Ewert och Ingegerd, som vi tackade för den fina uppvisningen, stannade en stund till.

Detta hjortbröl är lika fint som grodkonserten på våren och utan Ewert och Ingegerd hade vi kanske fortsatt vandra utan dessa fina upplevelser.

Tack till er båda! Och tack Martin för den fina bilden!

Margareta