Adventsskådning 29/11

Fantastiskt foto Joakim Setterlund

När programplaneringen gjordes för denna exkursion var förhoppningen på rejäla väst-eller nordvästvindar. Då är det nämligen bra läge för en tur till Kullen eller Båstad-Torekov och beskåda havsfåglar som svartnäbbad islom, klykstjärtade stormsvalor och annat som blåser in från Nordsjön och Kattegatt. Givetvis visade väderprognosen på ostvindar och då är det tomt på ovannämnda fåglar. Hade fundering på att ställa in exkursionen men efter övertalning på spontanskådningen blev det som planerat och tur var väl det. Lätt snöfall på morgon och temperaturen runt nollan. Trots det var vi tretton skådare som samlades i Stockamöllan. Kosan styrdes till Kullen där vi inte varit så ofta med föreningen. Ett stopp gjordes i Svanshalls hamn. Det bet i kinderna då det blåste på oss. Några tordmular flög förbi och bl a ejder, småskrake och knipa rastade utanför hamnen. Lite frusna återvände vi till bilarna och fortsatte till Kullen. Här började vi med att fika och sedan promenerade vi upp till fyren och spanade. Strax upptäcktes ett par fiskande havssulor vilket var livskryss för några i föreningen. Utanför spetsen låg ejdrar, sjöorrar, sillgrisslor och tordmular. Ett par pilgrimsfalkar satt i toppen på ett dött träd och lät sig beskådas.

Nu kom det larm om hökuggla uppe på Hallandsåsen och ingen i sällskapet misstyckte att vi körde dit. Väl framme tog det inte lång stund förrän vi fick se ugglan. Den visade upp sig jättefint på nära håll och brydde sig inte alls om skådarna och fotograferna. Se Joakims fantastiska bild ovan. Nöjda här återvände vi till bilarna och tog en fika till. Några körde hem men vi som var kvar körde till Ängelholms hembygdspark för att kryssa mandarinand som efter beslut av Raritetskomittéen nu blivit kryssbar. Den har tidigare räknats som parkrymling men ligger nu i kategori C och får därmed kryssas. Förvisso är det kanske fortfarande parkrymlingar, men får man nu kryssa dem så gäller det att passa på. Dock var det väl inte det mest upphetsande nya kryss man fått genom åren. Fast de är väldigt granna att titta på och det blev nytt GjuseX och livskryss för alla.  Nu hade klockan nästan blivit tre så vi avslutade en skådardag som blev mycket trevlig. Som sagt tur jag inte ställde in.

Artlista

Grågås  kanadagås  vitkindad gås  knölsvan  sångsvan  mandarinand gräsand  ejder  sjöorre  knipa  småskrake  storlom  gråhäger  havssula  storskarv  sparvhök  röd glada  ormvråk  rörhöna  skrattmås  fiskmås  gråtrut  havstrut  sillgrissla  tordmule  ringduva  hökuggla  tornfalk  pilgrimsfalk  skata  kaja  kråka  sidensvans  talgoxe  gärdsmyg  nötväcka  stare  koltrast  rödhake