Vi var sex stycken som samlades i Hörby denna tidiga morgon för att bege oss till Herculesdammarna. När vi anlände dit så var Jan på palts och välkomnade oss. Vi gick ut mot dammarna. Rörsångare och sävsångare samt sävsparv sjöng för fullt i vassarna. Strax kom de vackra och graciösa svarttärnorna och utförde sin balett när de födosökte och snappade insekter från vattenytan. Hoppas de kommer att lyckas med häckningen. Nu började rördromen tuta nära oss och vi hörde den hela tiden vi var här. Det var även mycket svalor och tornseglare i luften. Vi fortsatte på väg bort mot tornet och andra fåglar vi såg och hörde var svarthätta, trädgårdssångare, härmsångare, ärtsångare, törnskata, och näktergal. Vi gick upp i tornet för att spana efter rovfåglar men den enda vi såg var ormvråk. Efter en stund så kom det ett tjugotal skådare från Nordöstra Skånes Fågelklubb som hade exkursion. Då endast tolv personer får vistas samtidigt i tornet nöjde vi oss för att bereda plats till dem och gick ner. Vi gick tillbaks till bilarna då det började rycka i kaffetarmen och vi körde bort till parkeringen vid Håslövs ängar för att intaga frukost.
När vi var mätta och belåtna spanade vi av ängarna från parkeringen. Storspovar var uppe och drillade, enkelbeckasin hördes. Tre fiskgjusar var uppe och flög runt tillsammans och en brun kärrhök kom jagande. På håll sågs två havsörnar. Vi fick även in stenskvätta, törnsångare, buskskvätta och sånglärka på dagslistan. Tyvärr såg vi inga rödspovar så de har väl övergett lokalen. Nu var frågan vad vi skulle göra härnäst. Valet stod mellan att går runt ängarna som vi brukar eller köra bort till Karpalundsdammarna där det sedan några dagar tillbaks hållit till både trastsångare och mindre sumphöna. Vi behövde inte fundera någon längre tid så färden gick till Karpalund. Då många skådare rapporterat sumphönan trodde vi inte att vi skulle få plats på den lilla parkeringen där men när vi kom dit så var det plats till oss alla. Framme vid dammarna så var trastsångaren i gång och sjöng för fullt och vi fick även se den. Nu hörde vi den mindre sumphönan också och följde ljudet och kom fram till ett gäng som stod och tittade i vassen. Där fick vi se den lilla hönan springa i vattnet och på vasstråna. Vi fick fina obsar på den en lång stund och den sjöng och lockade mycket. Det var en häftig upplevelse. Det är ingen stor fågel, ca 20 cm, med rejäla fötter för att ta sig fram i vassen. När vi stått där säkert en halvtimme så kände vi oss nöjda och gick tillbaks till bilarna.
Tyvärr var det inget nytt gjusekryss så det blev inget firande med gofika. Redan i maj 2013 hade vi arten när vi var på Öland och ett exemplar uppehöll sig vid Albrunna kalkbrott. Vi var några som körde dit mitt i natten och fick höra den några gången.
Då jag hade andra åtaganden denna dag så avslutade vi exkursionen. Några körde vidare och hade turen att få höra rosenfink vid Pulken.
Lars-Olof
Artlista
Grågås knölsvan snatterand gräsand fasan tornseglare gök ringduva mindre sumphöna sothöna storspov enkelbeckasin skrattmås fiskmås svarttärna fisktärna vit stork rördrom fiskgjuse sparvhök brun kärrhök röd glada havsörn ormvråk törnskata skata kaja råka gråkråka talgoxe sånglärka hussvala ladusvala lövsångare gransångare trastsångare sävsångare rörsångare kärrsångare härmsångare svarthätta trädgårdssångare ärtsångare törnsångare gärdsmyg stare koltrast näktergal buskskvätta stenskvätta gråsparv gulärla sädesärla bofink hämpling steglits gulsparv sävsparv