Vilken fågelrik pärla vi besökte!

I lördags, den 20 september, hade vi exkursion på ”hemmaplan”. Vi besökte Gjuseboet och Gäddängen, i nämnd ordning. Vår ledare för dagen var Lars Helgesson som tog hjälp av Lasse Lundqvist. Vi som var med gav killarna MVG i betyg!

Vi möttes vid Fulltofta kyrkas södra parkering kl 07.00. Det var lite disigt men absolut inte värre än att vi skulle kunna skåda. Och det var alldeles vindstilla, skönt.

Det första som mötte oss var två storkar på åkern vid parkeringen. Lär inte ha flugit speciellt långt.

vit stork
Vit stork, foto Lasse.

Lärkfalken drog över våra huvuden och precis när vi skulle börja promenaden ner till Gjuseboet kom det en forsärla flygandes och for in i närmsta buske. Den beundrades en stund och när vi fortsatte på vår väg hade nu en stenskvätta ”skrämt” bort storkarna och själv tagit plats på åkern. Det såg ut att bli en lovande förmiddag. Synd att inte fler kunde vara med nu när det var så nära.

stenskvätta
Stenskvätta, foto Lasse.

Vi promenerade till Gjuseboet i sakta mak. Ängspiplärkorna for som skottspolar på vår högra sida. Det blev stopp både här och där. Det fanns gott om småfåglar men, oj, vad de hade bråttom att gömma sig i buskarna.

Rödhakarna följde oss längs vägen och vi fick även se och höra entita, svarthätta, gulsparv.

Vi kom fram till gömslet och tittade förväntansfullt ut över vattnet. Inte så våldsamt mycket fåglar. Lite hög vattennivå för att vadarna skulle gå ner men å andra sidan har de väl alla dragit söderut vid det här laget. Det första som drog till sig vår uppmärksamhet var två järnsparvar som satt i det torra trädet norr om gömslet. Herr och fru.

Vi stod där länge och tittade och lyssnade. Plötsligt kommer en havsörn från Ringsjön glidandes emot oss. Alla fåglar lyfte. Bläsänder, snatteränder, tofsvipor, sothöns osv. Den gjorde en kringgående rörelse för att därefter flyga upp och sätta sig i trädet på andra sidan dammen. Ett gäng starar var lite kaxiga och gjorde honom sällskap. De vet förmodligen att havsörnen inte ger sig på små stekar förrän den är helt utsvulten.

DSCN4331
Ser ni havsörnen, bilden tagen på lååååångt avstånd.

Sävsparv, blåmes, talgoxe, häger, kricka, knölsvan var andra fåglar vi såg.

DSCN4336
Smygande häger.

När kl närmade sig 09.00 bestämde vi oss för att gå tillbaks till bilarna för att köra runt till Gäddängens parkering. Vi gick i sakta mak tillbaka. När vi står där och lyssnar kommer Suzanne och sällar sig till vår grupp. Vi var så upptagna med att titta in i buskagen att vi inte märkte henne förrän hon stod där. Det är ju rätt, man skall smyga om man vill se och höra fåglar.

Två nötskrikor visade upp sig. De fyller väl på vinterförrådet nu?

Precis innan vi gick över den lilla bäcken stannade vi till och lyssnade på en gransångare som sjöng som om det vore vår igen. Lite lustigt. Och när vi står relativt tysta och stilla får vi syn på flera kungsfåglar som hoppar runt i träden. Näpna, otroligt näpna.

gransångare3
Gransångare, foto Lasse.

När vi nästan är framme vid bilarna kommer två ljungpipare flygandes förbi. Tur vi hade experter med. En annan skulle inte klarat den artbestämningen.

Vi kör runt och parkerar och tar fikat med till grillplatsen. Äntligen fm kaffe. Klockan närmade sig 10.00. När vi sitter där ser vi en bekant person på långt avstånd. Ann-Margret, som cyklat ut till Gäddängen, hade redan varit och vänt vid plattformen. Hon såg inte våra bilar vid kyrkan och tog sig därför direkt hit. Vilken tur att hon var kvar när vi kom. Vad hon inte visste, då vi möttes, var att hon en stund senare skulle få se en för henne helt ny art. Fortsättning följer………….

DSCN4338
Påfyllning av energi!

Medan vi sitter där och fikar upptäcker vi en flock kungsfåglar i buskagen närmast vatten. Sekunder senare upptäcker någon en, kanske två trädkrypare. Vilken dag, arterna haglade över oss!

Lasse brukar säga att 60 arter är lagom men när vi kommer till 60 höjer han till 70. Inte utan att det sporrar oss!

Vi gick bort till plattformen.

DSCN4339
Promenad mot plattformen.

Innan vi nådde plattformen kom fem stjärtmesar och landade i en björk i närheten av oss. Lika näpna som kungsfågeln.

Vad väntade oss nu vid plattformen? Rödhake var det första vi såg. Hade denna sällskapliga fågel flugit över från andra sidan för vår skull………..nja, det här var nog en annan individ.

Sädesärlor for över oss hela tiden, likaså ladusvalor. Det var nog stora flyttdagen för svalorna för på slutet av vår exkursion så fylldes himlen av ladusvalor likt en flugsvärm.

Gransångare, lövsångare, rörsångare, nötväcka fick vi se och höra.

lövsångare2
Lövsångare, foto Lasse.

nötväcka2
Nyfiken nötväcka leker tittut bakom grenarna, foto Lasse.

DSCN4351
Vacker höstdag vid Gäddängen!

Lennart som hade öronen på helspänn uppfattade ett pipande läte till höger om plattformen. Vilken fågel var detta? En liten stund senare fick vi svaret. Kungsfiskaren!! Han kom som ett jehu och for förbi plattformen. Men vi hann alla med att se den. Oj, så glada vi blev! Undertecknad lutar sig framåt någon minut senare och tittar till vänster och får då se kungsfiskaren sitta i de torra grenarna på en buske en bit bort. Alla blev eld och lågor.

DSCN4342
Gäddängens juvel!

Han dök, flög upp igen några gånger och sen kom han tillbaks i samma snabba takt med en liten fisk i näbben. Det är väl som en del tror, i sommar har kungsfiskaren häckat en bit söder om plattformen. Det gissas t o m på tre häckningar.

Sen skådade vi vidare och hade samtidigt koll söderut och vips var det två eller tre kungsfiskare ute och flög en bit från vassen. Den som jublade mest var Ann-Margret, jag skriver inte varför. Fråga henne!

En rörsångare hörde vi i vassen framför oss och till vänster om plattformen hoppade en gärdsmyg omkring i en nyponbuske.

När vi var nöjda här traskade vi vidare längre in för att skåda ut över sjön. Vi passerade tornet gick över färisten och en bit till för att till sist stanna i en liten vik där vi kunde skåda norröver i Ringsjön. Det var mycket, väldigt mycket, fågel i sjön. Sångsvan, brunand, skäggdopping, grågås, tofsvipa mm i stora antal.

DSCN4354
Gjusar i gjuvlig miljö!

Även här följde en liten rödhake med oss.

DSCN4355
Rödhake.

När vi står där hör Lars något som knakar i ett träd. Vi vände oss om och upptäckte en större hackspett som hackade i ett träd. Lät som de var flera.

DSCN4362
Tofsvipor samlas inför flytten.

Efter en stund gick vi tillbaks och stannade vid Gäddängens nedersta del. Här var det många av oss som inte skådat förut. Kan varmt rekommenderas. Vi såg en rovfågel komma mot oss, det visade sig vara en blå kärrhökshona. Hon gled vackert runt för att efter några svängar gå ner i grönskan i Gäddängen. Där försvann hon för en stund. Då kommer nästa rovfågel, minsann är det inte havsörnen igen? När den kom närmre såg vi att det inte var samma individ som i morse. Denna var äldre med vit stjärt. Men vad nu då………….en havsörn till…………..och en havsörn till!!!! Tre örnar gled vackert över oss. Detta var nog dagens höjdpunkt. Eller var det kungsfiskaren? Vi kan väl vara överens om att lika stor som havsörnen är lika vacker är kungsfiskaren!

DSCN4373
Två av tre havsörnar på mycket lååååångt avstånd!

Nu började vi gå tillbaks till parkeringen och över våra huvuden for ladusvalorna fram och tillbaka. Någon nämnde backsvala också. Mitt i svärmen for en sparvhök, det var bara att förse sig, bordet var väldukat.

DSCN4378
Här räknar vi svalor!

Klockan hade passerat 12.00 och vi hade med gemensamma krafter fått ihop 64 arter och det bara i ”lilla” Gäddängen. Tala om pärla! Tack till Lars och Lasse för denna trevliga fm.

Margareta

Artlista

Knölsvan Sångsvan Grågås Bläsand Snatterand Kricka Gräsand Skedand Brunand Vigg Knipa

Smådopping Skäggdopping Storskarv Gråhäger Vit stork

Röd Glada Havsörn Blå kärrhök Sparvhök Ormvråk Lärkfalk

Rörhöna Sothöna Ljungpipare Tofsvipa Fiskmås Gråtrut Havstrut

Ringduva Kungsfiskare St Hackspett Sånglärka Ladusvala Ängspiplärka

Forsärla Sädesärla Gärdsmyg Järnsparv Rödhake Stenskvätta Björktrast Taltrast Dubbeltrast

Rörsångare Svarthätta Gransångare Lövsångare Kungsfågel Stjärtmes Entita

Blåmes Talgoxe Nötväcka Trädkrypare Nötskrika Skata Kaja Kråka Korp Stare

Bofink Bergfink Grönfink Grönsiska Gulsparv Sävsparv