Ringsjön runt på fyra hjul!

Det är brukligt att tillställningen Ringsjön runt körs på 2 hjul men lördagen den 14 februari ändrade Gjusarna på denna tradition och körde Ringsjön runt på 4 hjul. Det blev varmare, torrare och ingen vindpåverkan. Skönt.

Vad fick vi då se? Fjällvråk? Kungsfiskare? Strömstare? Mittbena? Häng med så får ni svaret.

Vi samlades på ICA:s parkering i Hörby och vi kunde glatt räkna in 17 gjusar. Vilket gäng! Vi startade dagen med roliga historier och den eviga gåtan om varför kvinnor är bättre bilförare än män? Knäck den!

Vi körde först, via E:22an till dammen vid Snogeröd/Finnhultsviken. Där väntade ytterligare 3 gjusar på oss.

DSCN7782
Alla fick plats!

DSCN7783

Efter att alla bilar kommit innanför stängslet på parkeringen tog vi våra kikare och tuber och vandrade den korta biten bort till dammen. Först hann vi beundra 3 överflygande hägrar och några glador.

DSCN7781
Hann bara ta bild när hägern nästan var förbi.

Vi såg på långt håll att det låg svan i dammen men strax innan vi var framme lyfte de och drog ljudligt iväg. Utan tvekan sångsvan.

DSCN7784
De här ville inte bli beundrade av oss.

Kvar i dammen låg knölsvanen tillsammans med gräsänder och sothöns. Ringsjön som öppnade sig bakom dammen bjöd på lite av varje. Vattnet krusade sig men inte mer än att vi såg vad som låg där. Det blåste aningens, var mulet och 1 plusgrad. Behagligt m a o.

DSCN7788
Hägern hukade sig långt borta vid strandkanten.

Denna lokal bjöd inte på så mycket fågel, det är ju ännu tidigt på året, men vi fick i alla fall se årets första gravand. Även björktrast, häger, knipa, vigg, sångsvan, knölsvan.

Efter en stund här var vi klara att dra vidare. Vi gick tillbaks och precis när vi skulle hoppa in i bilarna kom dagens första havsörn och strax därpå var det någon som fick se sparvhöken komma flygandes och runda granarna i hög hastighet. Han skrämde iväg en flock småfåglar. Tror han gick miste om frukosten.

Vi bestämde oss för Sjöholmens badplats med en promenad bort till bron över Rönne å, med hopp om att få se kungsfiskaren.

Vi körde genom rondellen i Snogeröd mot Eslöv och precis när vi passerat den första stora gården på höger sida tog vi till höger in på en mindre väg. Vi körde genom Stehags kyrkby och tog vägen mot Sjöholmen.

Framme vid Sjöholmen lämnade vi våra bilar på parkeringen och gick mellan stugorna bort till bron, längs ”stora” vägen. Vi hamnade i lite smågrupper. Vi som gick sist fick se kungsfågel och grönsiska i granarna längs vägen.

14022015-_DSC8600
Kungsfågel i svåra ljusförhållanden.

DSCN7793
Här får vi leka tittut! Ser ni mig?

De som först kom fram till bron fick se kungsfiskaren omgående. De ropade tillbaks till oss andra och vi skyndade oss fram till bron. Skulle vi också ha tur och få se den lille krabaten? Vi väntade spänt medan vi lyssnade till domherren i bakgrunden och studerade storskraken i sjön. Och sååå……….kom kungsfiskaren och i två ex! Jubel och glada miner över hela gänget. Kungsfiskaren flög snabbt, mycket snabbt och innan de var framme vid bron tvärvände de och drog in i buskagen på höger sida. Sen höll de sig gömda där. Kan de ha sett gänget på bron? När vi var nöjda drog vi oss tillbaks mot bilarna. Talgoxarna sjöng allt vad de orkade och nötväckan hängde på så gott den kunde.

DSCN7797
Snart är det vår!

Vi tog våra ryggsäckar och gick bort till badplatsen. Här blåste det kallt, riktigt kallt. Men vi var väl påpälsade och klarade oss hyggligt i kylan. Några sökte lä och det var nog förståndigt. Lars-Olof hittade tre hanar salskrake i sjön som fick vår uppmärksamhet, utan överdrift kan vi väl kalla dem näpna.

DSCN7800
Några sökte lä.

DSCN7801
Andra valde snålblåsten.

DSCN7803
Gert-Åke njöt i fulla drag.

DSCN7804
Snart är isen borta.

DSCN7809
Gjusarna tittar på salskrake.

Efter fikat bestämde vi oss för Ry i Hänninge. En lokal som Lars H känner väl till. Vi lämnade Sjöholmen och körde mot Ormanäs. Precis när vi passerade över den berömda bron, kungsfiskarbron, hade några turen att se varfågeln som satt i toppen på ett buskage.

Nu körde vi på vägar som i varje fall undertecknad aldrig någonsin kört på. Intressant och lärorikt. Så många fina skådarpärlor vi har i vårt mellanskåne. Efter sväng hit och sväng dit, backe upp och backe ner var vi framme. Precis innan vi nådde platsen för vår skådning fick vi se en flock gäss på höger sida. Bläs-, grå- och sädgäss var det i denna samling. De lyfte och drog ut på öppnare fält så vi fick chansen se dem en gång till, genom tuberna denna gång.

DSCN7811
Här skådas det gås, fjällvråk. örn i Ry.

Här var inte så mycket fågel som väntat. Tidigare har det varit stora översvämningar men vattnet hade nu sjunkit undan och de flesta av fåglarna dragit vidare. Å andra sidan var det inte bara sjöfågel vi ville se. När vi stått där en stund och nästan var på väg igen kom det en fjällvråk flygandes mot oss. Tyvärr valde han att landa i en grantopp en bra bit bort men vi fick i alla fall en fin obs på honom. Strax därefter kom dagens andra havsörn och sekunderna senare den tredje. Som brukligt är skrämde havsörnen upp gässen som gick på fälten. Bara detta är ett fint skådespel.

DSCN7815
Kan ni ana fjällvråken i granens topp. Bilden är tagen på mycket långt avstånd.

14022015-_DSC8639
Havsörn nr 2.

14022015-_DSC8665
Havsörn nr 2 och nr 3.

Nu hade klockan kommit till 11.30. En del valde att bryta här medan vi andra var sugna på lite fågel till. Strömstare hade inte varit dumt att få på dagens lista. Flemming berättade att han och Christina sett den flera gånger vid bron vid Gunnarödsgården som ligger strax efter Stockamöllan när man kommer söderifrån. Det har varit för mycket vatten på den vanliga platsen i Stockamöllan, där har den ännu inte synts till.

Skulle vi försöka? Sagt och gjort. Vi körde vidare på småvägar och kom till sist ut på 13 vid Munkarp. Vi tog vänster, körde genom Stockamöllan och tog till höger precis efter Gunnarödsgården. På den grusvägen tog vi sedan höger i ett litet trevägskors och parkerade på angiven plats när vi kört över bäcken. Det första vi hörde när vi kommit ur bilarna var spillkråkan. Oj, oj det haglade lite mer ovanliga fåglar över oss idag. Trevligt! Skulle vi nu ha turen att få strömstaren också? Vi tittade lite i bäcken vid parkeringen, då passade spillkråkan på att flyga iväg. Vi tog sedan grusvägen upp för en liten backe. Flemming hade tipsat oss om att strömstaren brukade vara vid bron som vi skulle komma fram till. Och precis som tidigare idag……….de som höll sig framme fick med en gång se strömstaren stå och knixa på en sten. Vi andra, lite senfärdiga, sprang upp om backen och hade tur även vi. Tack för det! Här hängde 12 gjusar över broräcket och njöt av denna fina fågel. Dagen var till ända och  tveklöst en succé! Fjällvråk, kungsfiskare, varfågel, kungsfågel och som kronan på verket strömstare på slutet. Vad mer att önska denna Alla Hjärtans Dag?

Margareta

Artlista

Knölsvan    Sångsvan   Sädgås   Bläsgås   Grågås   Kanadagås   Gravand   Bläsand

Gräsand   Vigg   Knipa   Salskrake   Storskrake   Storskarv   Gråhäger   Röd glada

Havsörn   Ormvråk   Fjällvråk   Fiskmås   Gråtrut   Kungsfiskare   Spillkråka

Strömstare   Gärdsmyg   Rödhake   Koltrast   Björktrast   Kungsfågel   Entita

Blåmes   Talgoxe   Nötväcka   Varfågel   Skata   Kaja   Råka   Kråka   Grönsiska

Domherre   Gulsparv  Sothöna