Medlemsmöte, 8 års kalas, Ringsjöbygdens fågelskådare, 20171128

Lars-Olof Nilsson, ordförande, hälsade 33 personer, varav 13 damer välkomna till kalaset med bildvisning och poängterade att det var glädjande att se så många.
Lars-Olof passade på att meddela följande:
• Föreningen har 2018 års almanacka till försäljning där även lotteri ingår. Vinsterna är tavlor med fågelmotiv målade av Lars Fredholm samt ett set glasunderlägg.
• Påminde om att medlemmarna fått ett utskick angående räkning av inflygande röda glador till sina nattplatser under helgen 2-3 december. Räkningarna bör göras i samband med samling eller inflygning till nattplatsen, d.v.s. från cirka kl. 15.00 och fram tills att ljuset omöjliggör observationer. Rapportera till Artportalen eller Kenneth Bengtsson, kenneth.bengtsson1@comhem.se
Det var sju medlemmar i föreningen som visade bilder på olika tema. Dessemellan serverades smörgåstårta och kaffe med pepparkakor.
Först ut med bilder var Sven-Åke Ahlström som visade fåglar från olika skådarplatser i södra Sverige. Sven-Åke hade bl.a. fångat tundrasparven på bild. Den fågeln är unik för Europa och har aldrig synts tidigare i denna världsdel.
Jan-Olof Dahlström visade en fin bildsamling bl.a. fotograferade från ett gömsle i Blekinge där han fångat fina bilder på rovfåglar.
Per Uno Nilsson hade nyligen besökt Nya Zeeland och visade fåglar, som fotograferat där. Lite annorlunda fåglar och exotiska inslag såsom färgglada papegojor.
Ulf Sivhed visade bilder på sitt specialintresse att makrofotografera. Ulf hade fotograferat olika typer av insekter och kunde visa upp bl.a. detaljer i fasettöga. Ulf visade också detaljbilder från undersidan på ett ormbunksblad.
Åsa Blücker hade fotograferat fantastiska ögonblicksbilder på fåglar, som ger en känsla av att det rör sig i bilden utan att det är film.
Lars Lundqvist och Lars-Olof Nilsson var i Georgien i våras och visade bilder därifrån. De hade bl.a. efter mycket letande lyckats hitta myrkrypare. Totalt såg de 169 arter på hela resan. Lars-Olof fick 20 nya arter och Lars fick 10.
Med alla dessa härliga och variationsrika bilder på näthinnan var det sedan dags att ge sig hem i den mörka och regniga novemberkvällen.

Vid pennan
Ann-Margret Svärd-Nilsson