GLADANS DAG!

Ännu en lyckad exkursion, den 3 oktober, denna gång nere vid Falsterbo och Skanörs ljung.

Fyra deltagare möttes vid ICA:s parkering kl 06.00. Gryningen hade precis börjat ge sig tillkänna. Lite moln på himlen men det bekymrade oss inte så mycket då de lovat solsken uppåt dagen. Vi väntade en liten stund om fler skulle dyka upp och minsann där kom våra tvillingar från Hälsingland. De skall med över till Öland nästa helg så de hade tagit sig ner till Skåne igår för att även vara med vid Falsterbo. Efter hjärtliga hälsningar körde vi mot Gårdstånga för att möta resten av dagens deltagare.

Här var det sju personer som väntade på oss. Alltid roligt med fler deltagare. Det innebär fler ögon och fler observationer.

Exakt kl 06.30 körde vi från Shell-macken och mot Falsterbo fyr. Sex bilar allt som allt och alla kom vi fram till Falsterbo på exakt samma tid fastän vi var några som släpat efter. Det var lite morgontrafik, kanske inte så konstigt med tanke på vad klockan visade.

Vi parkerade våra bilar på första lediga plats och det var en bra bit upp i gatan. Så många skådare det redan fanns på plats. Falsterbo är en populär lokal i synnerhet nu med alla utsträckande fåglar.

Vi började vandringen ut till Nabben. Vägen först förbi Kolabacken och sen genom golfbanan där det redan var spelare ute. Vi gick fram till fyren och vek av mot söder. Här såg vi till vår glädje att det gjorts en bred gångstig som ledde oss ut utan några gropar eller kullar. Riktigt bekvämt.

DSCN6658
Soluppgång i Falsterbo.

DSCN6656
Stora lastfartyg gick hela tiden ute på vattnet.

Ute på Nabben stod vi bland alla andra och väntade på det absolut optimala. Men det dök inte upp något sådant. Det mest oväntade som dök upp var JaniDalby (han hade nog försovit sig). Bland fåglarna såg vi mest det vanliga, kricka, bläsand, svartsnäppa, gluttsnäppa, enkelbeckasin, knölsvan, havstrut, storskarv, storspov mm

DSCN6661
Nabben, behövs inga ord…………..

DSCN6660
Gjusar som tittar åt alla håll.

När vi varit här ca 1,5 tim var det några av oss som valde att gå bort till fyren för att lyssna på P-G Bentz och kanske få se någon godbit i påsarna från fyrträdgården.

DSCN6663
Fyren sedd från Nabben.

DSCN6669
Vackert längs stigen.

DSCN6672
Mera vackert.

Här visade sig att det fanns två medlemmar till som lyssnade på P-G, Tord och Lucita Olsson. Trevligt att träffa dem.

Solen började titta fram mer och mer, skönt, den värmde upp oss. Vinden var obefintlig och graderna klättrade högre och högre. En mycket angenäm morgon.

DSCN6673
Nu började solen lysa upp.

P-G visade upp grönsiska, rödhake, gärdsmyg, talgoxe, blåmes allt medan han hela tiden berättade och pekade på fåglar som flög över våra huvuden. Vi hade inte prickat in den optimala dagen. Det hade varit för fint väder i veckan, men det kan vi ju inte gissa oss till när vi gör programmet. Nästa år skall vi lägga denna exkursion 2 veckor tidigare.

DSCN6678
P-G underhåller folk med sina kunskaper. Det han inte vet om fåglar…………

DSCN6681
Grönsiska.

DSCN6690
Rödhake.

Bland allt som flög över våra huvuden fanns fjällvråk, bivråk, röd glada, brun glada, ormvråk, sädesärla, sånglärka, steglits, stare, blå kärrhök, sparvhök mm. När det vid ett tillfälle drog fyra glador mot söder kunde ett vant öga se att en av de fyra var en brun glada. Trevligt, årskryss för en del.

När vi står där samlade blir det oro i lägret bredvid vårt. Vad fick de se som vi missade. Jo, en jaktfalk! Den hade flugit förbi sekundsnabbt och vi var tyvärr vända åt fel håll. Vilken tur för de andra som hann med. Jaktfalken är inte den vanligaste fågeln precis.

DSCN6695
En som tröttnat på fågelskådning och grävt sig en grop.

DSCN6701
Vackra lätta moln fick vi se många av.

Nu var kl ca 11.00 och det var väldigt många skådare utanför fyren. En hel busslast med våra grannar från väster hade också tagit sig hit idag.

När vi blivit mätta på fåglar här körde vi bort till Skanörs ljung, den vanliga platsen för rovfågelstreck. Här hände inget sensationellt men det var en hel del fågel som drog. Sparvhök, fjällvråk, ormvråk och gladorna som vi redan slutat räkna ute vid fyren drog ut i stora flockar. Som mest räknade vi nitton glador i en flock. Vi tyckte det var ovanligt många men konstaterade med enkel slutsats att deras häckning måste varit lyckad i år. Sen upptäcker Joakim en fågel som skiljer sig lite från de andra, den glider högt uppe på himlen. Efter lite närmre titt så konstaterar vi att det var dagens första och enda brun kärrhök. En liten stund senare är det Flemmings tur att hitta något annorlunda, han har fått ögonen på en gammal havsörn långt långt borta. Havsörnen gled närmre oss och så pass nära att vi kunde se den vita stjärten ordentligt men sen behagade den vända och dra inåt land igen. Vitkindade gäss drog över oss med jämna mellanrum, i olika stora flockar.

DSCN6714
Njutbart, det kan inte bli bättre.

DSCN6717
Skanörs ljung.

DSCN6719
Fåglarna var högt uppe och svårfångade men detta är faktiskt en fjällvråk, tro´t om ni vill.

Sen mitt i allt kom det något ”fånigt” i luften. Hur kan man få för sig att leka fågel bland alla sträckande fåglar. Kan man inte hitta en annan plats och leka på? Tänk om han kolliderat med en fågel. Nu väsnades maskinen rejält så förhoppningsvis höll han/hon fåglarna ifrån sig p g a ljudet.

DSCN6709
Personen i fråga ligger framstupa och håller armarna i ett metallstativ. Säkert fin utsikt men…………

Efter ett tag drog Lasse och Flemming mot norr. Vi andra stannade 1 tim till för att därefter ge oss av mot Trelleborg där en taigasångare var rapporterad. Den lille rackaren hade nog redan dragit vidare på sin färd söderut för vi fick inte se den.

DSCN6721
Här är alla blickar riktade mot där taigasångaren var rapporterad.

Nu var vi några till som avbröt dagens exkursion och de som blev kvar fortsatte att vänta på taigasångaren men utan resultat. Det gäller att ha tålamod men det är inte alltid det hjälper.

Vad gör det att vi inte fick taigasångaren, vi får den kanske på Öland kommande helg. Vem vet………..

Idag hade vi skådat i toppen väder och sett drygt 70 arter. Inte behöver vi önska oss mer efter en sådan underbar dag.

Margareta

 

Artlista………….utifrån vad som nämnts idag men alla har inte sett allt.

Knölsvan  Grågås  Kanadagås  Vitkindad gås  Prutgås  Gravand  Bläsand  Kricka  Gräsand

Stjärtand  Skedand  Brunand  Vigg  Ejder  Knipa  Småskrake  Smådopping  Skäggdopping

Storskarv  Gråhäger  Bivråk  Brun glada  Röd glada  Havsörn  Brun kärrhök  Blå kärrhök

Sparvhök  Ormvråk  Fjällvråk  Tornfalk  Pilgrimsfalk  Vattenrall  Sothöna  Tofsvipa

Enkelbeckasin  Storspov  Svartsnäppa  Gluttsnäppa  Skrattmås  Fiskmås  Gråtrut  Havstrut

Kentsk tärna  Ringduva  Jorduggla  Tornseglare  Trädlärka  Sånglärka  Ladusvala

Ängspiplärka  Sädesärla  Gärdsmyg  Järnsparv  Rödhake  Gransångare  Skäggmes  Blåmes

Talgoxe  Varfågel  Skata  Kaja  Råka  Kråka  Korp  Stare  Pilfink  Bofink  Bergfink  Grönfink

Steglits  Grönsiska  Hämpling  Sävsparv