Gjusarna drog till rovfåglarnas paradis!

Börringe mad, Börringesjön, Näsbyholmssjön, Ilstorps våtmark och NV Vombsjön.

Det var den exkursionsrunda vi gjorde i lördags den 23 augusti. 6 pers från Hörby och 3 pers från Eslöv och 2 pers från Höör blev den totala uppslutningen. Sen hade vi turen att en kort stund vid sista lokalen möta en gjuse till, Margareta Strömberg, som var ute på egen hand.

Vi samlades kl 07.00 i Hörby och mötte de andra 07.20 i Gårdstånga. Vi åkte iväg mot första målet ganska så med detsamma. Alla var vi nyfikna på vad som väntade oss idag.

Vädret var fint, inget att klaga på där. Det höll tätt hela dagen trots motsatt prognos. Och sådant väder gillar vi skarpt.

Ganska exakt kl 08.00 parkerade vi våra bilar vid Börringe mad. En lokal de flesta av oss inte var bekanta med och så sent som förra veckan var Lars-Olof där för första gången. Här var vi en god stund, uppemot 1,5 tim.

DSCN3648
Börringe mad, foto Margareta

DSCN3647
Här stod vi, kan vara bra att veta om ni kör på egen hand, foto Margareta

Svartsnäppa, Börringe Mad
Svartsnäppa, foto Jan-Olof

Vi stod i skuggan och fåglarna var i solen i dammen. Det första vi la märke till var 12 smådoppingar, en flock tofsvipor, 3 svartsnäppor. Vi fick även se kricka, grönbena, gluttsnäppa, skedand, gulärla, törnsångare, 3 arter svalor, röd glada, brun kärrhök mm.

DSCN3644
Gänget samlat, foto Margareta

Gluttsnäppa, Börringe Mad
Gluttsnäppa, foto Jan-Olof

Vi var riktigt imponerade av detta resultat. Men inte nog ändå………….när vi stått där länge så ropar Gert-Åke att det kommer 3 rovfåglar över skogen. Det visade sig vara bivråk. Och det var inte de enda bivråkarna vi såg denna dag. De var helt klart på flytt söderut. Att det stämde kunde vi se i måndagens rapport från Falsterbo. Ca 700 bivråkar drog ut, säkert var det några av ”våra” också med där.

Bivråk, Börringe Mad
Brun kärrhök, foto Jan-Olof

Efter Börringe mad körde vi till den vanliga platsen. Den lilla plattform som det finns en liten parkeringsficka till. Här hade någon parkerat sina bilar lite tokigt. 2 bilar tog upp 4 platser. Inte bra, vi fick inte plats. Vi körde runt och stannade uppe på backen i stället. Här fick vi alla plats på ett ställe.

Och här kom kaffet fram. Vad vi var sugna. Kl närmade sig 10.00.

DSCN3659
Ute i naturen smakar allt bättre, foto Margareta

DSCN3661
Vacker nytröskad åker, foto Margareta

Nu ville grabbarna se mindre skrikörn (den var rapporterad igår), men som vi alla vet vid det här laget kommer inte fåglarna på beställning. Ganska snabbt fick vi syn på brun glada men den gäckade oss och dök ner bakom skogen hela tiden. Röda glador fanns det gott om. Tornfalk kom på besök. Och minsann ville havsörnen också vara med på ett hörn. En modell äldre med klart lysande vit stjärt. Den är pampig, hela fågeln inte bara stjärten. Där var väldigt gott om korp också.

Tornfalk, Näsbyholm
Tornfalk, foto Jan-Olof

Sen kom en fågel över våra huvuden bakifrån. Kerstin sa med en gång, här har vi den bruna gladan, och efter en snabb titt i kikaren konstaterade vi att hon hade koll på läget.

En annan vacker syn, från backen där vi stod, var de 20 tranorna som kom flygandes förbi. På långt håll men njutbart ändå, tranor är alltid tranor.

Precis när vi bestämt oss för att ge oss av till nästa lokal kom två falkar flygandes. Det visade sig vara en tornfalk men den andra var en lärkfalk. Trevligt!

Nu drog vi till Näsbyholmssjön.

DSCN3685
Näsbyholmssjön, foto Margareta

Inte speciellt mycket fågel här eller rättare sagt mycket fågel men samma art. Backsvalornas dag skulle vi kunna säga.

Backsvala, Näsbyholmssjön
Backsvala, foto Jan-Olof

Brunand, 1 knölsvan, sothöns, grågäss var det mesta här. Här blev vi inte länge. Vi drog vidare till allén där vi även brukar stå för att kanske få någon rovfågel. Det blev samma arter som tidigare under dagen, mindre skrikörn lyste med sin frånvaro.En häger stod på pass hos fåren som betade på andra sidan vägen. Längst bort gick två lamadjur, vakter till fåren.

DSCN3693
En häger bland får. Den blå färgen fick oss några sekunder att tro på blå kärrhök, foto Margareta

Brun kärrhök, Näsbyholm
Brun kärrhök, foto Jan-Olof

Härifrån körde vi till Ilstorps våtmark. Också en ny lokal för många av oss. Här gick vi ut på en åker som gränsade till våtmarken. Men först var vi tvungna klättra över en grind. Men viga som få kom vi över utan några större problem.

DSCN3695
Ilstorps våtmark, foto Margareta

Här väntade oss ljungpipare, drillsnäppa, gråhakedopping med ungar, tofsvipor, kråka, stare mm. En trevlig lokal som säkert kommer att få fler besök av oss. Här intog vi en andra fikapaus. Det tar på krafterna att skåda fågel och vi hade varit uppe relativt tidigt så vi behövde lite energipåfyllning.

DSCN3703
Ungar till gråhakedopping, foto Margareta

Nu bar det av till sista lokalen för dagen. Vombsjöns NV hörn. Här finns alltid något att titta på. Först stannade vi vid utloppet. Där fick vi se steglits, drillsnäppa och sädesärla samsas på en liten plätt. Alla tre rymdes i tuben samtidigt. Från utloppet såg vi bort i hörnet och hade turen att få se två myrspov.

DSCN3736
Här tittar vi på nämnda tre fåglar, foto Margareta

DSCN3733
Inte bara vi som behöver påfyllnad, foto Margareta

Sen drog vi en liten bit norröver. Där de röjt och rensat upp till fågelskådarnas glädje. Vår logga satt på en pinne ute i vattnet, det fanns skräntärna, fisktärna, havstrut, fiskmås, skrattmås, storskarv, tofsvipor, storskrake mm.

DSCN3751
Skräntärna, på mycket långt håll, foto Margareta

Lasse ville försöka få en bild på skräntärnorna. Han smög försiktigt ut men, precis som när det kommer en havsörn, anade de Lasse och alla fåglar utom 4 skrattmås lyfte. Pampigt för oss som tittade på men lite snopet för Lasse. Bättre tur nästa gång.

DSCN3740
Här lyfter allt, foto Margareta

Här avslutade vi dagens trevligheter. Några drog hemåt medan nedanstående med sällskap tog en sväng bortom Sjöstugan för att kanske få en våffla. Där var öppet och det smakade mycket bra!

DSCN3755
Vacker fläderbuske, foto Margareta

DSCN3762
Mums, foto Margareta

Margareta

Artlista

Knölsvan, grågås, kricka, gräsand, skedand, brunand, vigg, knipa, storskrake

Fasan, smådopping, skäggdopping, gråhakedopping, storskarv, gråhäger,

Bivråk, brun glada, röd glada, havsörn, brun kärrhök, sparvhök, ormvråk, fiskgjuse, tornfalk, lärkfalk

Sothöna, trana, ljungpipare, tofsvipa, kärrsnäppa, brushane, myrspov, svartsnäppa, rödbena

Gluttsnäppa, skogssnäppa, grönbena, drillsnäppa

Dvärgmås, skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, skräntärna, fisktärna

Tamduva, Ringduva, tornseglare, backsvala, ladusvala, hussvala

Ängspiplärka, gulärla, sädesärla, buskskvätta, koltrast,

Törnsångare, lövsångare, talgoxe, törnskata, skata, kråka, korp

Pilfink, grönfink, steglits, m korsnäbb, gulsparv