Dörröds fälad och Fyledalen 15/11

Vid samlingen i Hörby denna dag hade 13 deltagare mött upp. Då jag tidigare i veckan besökt Dörröds fälad och fått se nötkråka, undrade jag om intresse fanns att köra dit först. Onödig fråga visade det sig då alla instämde i förslaget. Efter telefonsamtal till Jan från Dalby att han kunde köra direkt dit gav vi oss av.  Ca 45 minuter senare svängde vi in på parkeringen  och här stod Jan och väntade. Vi började vandringen upp mot ingången till fäladen. Här inne tittade vi noga under alla hasslar efter födosökande nötkråkor, men det var inga som var hungriga. Efter gått runt och nästan gett upp hoppet undrar Helen vad det är för stor fågel som sitter i trädet därborta och det var ju en nötkråka. Vi kunde beundra den en stund innan den flög in i skogen. Strax hörde vi dess lockläte och helt plötsligt kom tre stycken flygande. Vi gick efter dom och fick se när de plockade hasselnötter men efter en stund drog de iväg och kunde inte återfinnas. Roligt att få se dem. De senaste åren haar det varit dåligt med rapporter härifrån om nötkråkor, men nu är de kanske tillbaka.

Nu började det rycka i kaffetarmen. På väg tillbaka kollade vi noga efter varfågel som kan ses på hygget mellan fäladen och parkeringen utan reultat. Vi slog oss ned och tog fram fikat som smakade mycket bra. Efter ett tag reagerade vi på ett läte och minsann. Två varfåglar kommer flygande och en lät sig beskådas i toppen på en gran.

Färden gick vidare till Fyledalen och vi riktade in tubarna mot trädet där kungsörnarna häckat. Givetvis ingen kungsörn men flyet fortsatte och snart kommer en av de gamla fåglarna seglande och sätter sig i nyss nämnda träd och låter sig välvilligt beskådas. Efter ett tag kommer en fin hane blå kärrhök flygande. Vi tappar bort den men den dyker upp igen. Då händer något oväntat. Den landar på kanten till Fyleån och hoppar sedan ner i ån och tar sig ett söndagsbad. Det var festligt att se.

Nöjda med dagen avslutde vi dagens exkursion. Artlistan blev inte så omfattande men nötkråka och kungsörn är aldrig fel.

Lars-Olof

Artlista

Kungsörn  blå kärrhök  röd glada  ormvråk  ringduva  större hackspett  spillkråka  gröngöling  tornfalk  varfågel  nötskrika  skata  nötkråka  kaja  råka  kråka  korp  entita  blåmes  talgoxe  nötväcka  koltrast  domherre  gråsiska

 

 

 

Foto  Joakim Setterlund

 

Foto nedan Per Uno Nilsson