Dörröds fälad 21/10/2018

Så åter en gjusedag? Och det blev en märklig söndag. Först ingenting, sen någonting, sen så massa mycket att en lätt fanatisk fågelskådare kunde känna sig nöjd. Det talades om en skamgräns vad gäller arter och till en början kunde men väl tycka att det fanns fler skådare än fågelarter. (Alltså: naturen är bara ett attribut för en fågelart.) Sjutton gjusar hade ställt upp och det är sällan vi är så många. Men nötkråkor på Dörröds fälad lät ju förstås lockande. Det var bara det att nötkråkorna inte kände till vår plan eller så hade respektive nötkråka tröttnat på den där lite underliga människan som kallar sig för fågelskådare.

Varfågel

 

Nå; det som borde finnas fanns inte. Det blev förstås lite kommentarer om sakernas tillstånd: tyst och tomt och inga fåglar. Fråga: Hur ser en naturlig förklaring ut? Svara den som vill? Vad man än säger: människan är nästan alltid skyldig. Men så en liten varfågel – tänk att den kunde skapa en sån jublande glädje. Jonatan ropar ut den som den vackraste av fåglar. Jag hoppas att den hörde det. Annars lite roligt med Jonatan: där alla andra vill se arter vill han bara se örnar. (Och ingen fågel är väl så laddad med symbolik som örnen. Det är vingarnas lejon. Den står för något kungligt: kraft, styrka, uthållighet, visdom, makt, skönhet. Klart att vi kan förstå honom.)

 

Brun glada

Nå: Vad göra när inget blir som tänkt? Snabbt rådslag; Vomb nästa? Men pang säger det? Nära Dörröds fälad där grus möter asfalt är himlavalvet fyllt med rödglador. Nio bilar tvärstannar, alla ut ur bilarna, någon ropar, många ropar, intrycket är kompakt, ett ordnat kaos bryter ut för någon eller några tycks se en brunglada. Borde inte den vara i Afrika? Nej då?

Vår egen indian, Lars-Olof, är tvärsäker. Då är det nog så. Han ser en stjärt som en pilbåge i viloläge och den är något mindre än en rödglada och den har inget rött på stjärtens ovansida. Detta är fågelskådning: dramatik, förtätning, spänning – när ingen vet och det bara händer.

  

Vomb blev en stilla affär: havsörn, gäss, gröngöling och hjort.

Bläsgås

Ung havsörn

.

 

 

 

 

 

.

Gröngöling

.

 

Ägretthägern vid Skarhult

 

 

 

 

 

Sen Skarhult som är en fin fågellokal utanför Eslöv. Gå på banvallen söder om kyrkan, från tidig medeltid med målningar från I500-talet, och titta bort mot det som är en slags våtmark om ni nu vill se någon örn.

Vi såg två havsörnar, ägretthäger, rödvingetrast, taltrast, björktrast och någon hörde en gransångare.

Gert-Åke Olofsson

Entita

Röthake

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack til Johnny, Jan-Olof och Joakim for bildarna.

Artlistan : 53 arter

Knölsvan Bläsgås Grågås Vitkindad gås Bläsand Kricka Gräsand Storskarv Ägretthäger Gråhäger Brun glada Röd glada Havsörn Sparvhök Ormvråk Sothöna Tofsvipa Skrattmås Fiskmås Gråtrut Ringduva Gröngöling Spillkråka Större hackspett Sånglärka Gärdsmyg Rödhake Koltrast Björktrast Taltrast Rödvingetrast Dubbeltrast Gransångare Kungsfågel Entita Svartmes Blåmes Talgoxe Nötväcka Varfågel Nötskrika Skata Kaja Råka Kråka Korp Stare Bofink Bergfink Grönsiska Domherre Gulsparv Sävsparv